Ήταν 22 Απριλίου 2024, όταν οι απίθανοι "μπέμπηδες" του Ολυμπιακού ισοπέδωναν τη Μίλαν στη Νιόν με 3-0 και έφερναν στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Ακριβώς έξι μήνες αργότερα ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη το ταξίδι προς το θεωρητικά... ακατόρθωτο: Να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά την Τσέλσι με back to back κατακτήσεις UEFA Youth League

Με τα μεγάλα τους αστέρια της περσινής χρονιά είτε να έχουν... αποφοιτήσει από τις ακαδημίες του Ρέντη, είτε να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στο Μάλμε, με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Με νέο προπονητή (τον Ρομέν Πιτό) αλλά και έναν συνδετικό κρίκο της U19 με την ανδρική ομάδα (τον Αντώνη Παπακανέλλο) και πάνω απ' όλα με την ίδια δίψα που χαρακτήρισε το θαύμα των πρωταθλητών Ευρώπης του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν το φετινό τους ταξίδι με επιβλητικό 5-0 επί της Ταλίνα Κάλεφ το οποίο φυσικά μετατρέπει σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της 6ης Νοεμβρίου. 

Η Ταλίνα Κάλεφ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό

Το εμπόδιο της Ταλίνα Κάλεφ από την Εσθονία, φάνταζε θεωρητικά βατό για τους "ερυθρόλευκους". Όπως συμβαίνει όμως και με τις φετινές ανανεωμένες ανδρικές διοργανώσεις της UEFA, έτσι και στο Youth League το νέο format της διοργάνωσης δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες ομάδες να κυνηγήσουν τα δικά τους... τρελά όνειρα. 

Το ίδιο έπραξαν και οι "μικροί" Εσθονοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν στου Ρέντη αποφασισμένοι να σοκάρουν τους πρωταθλητές Ευρώπης. Και θα μπορούσαν να το έχουν πράξει στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, αν ο Γεωργακόπουλος δεν αποσοβούσε βέβαιο γκολ σε τετ α τετ με τον Γιουρίσο. 

Παίζοντας κλειστά στην άμυνα και θέλοντας να μπλοκάρουν την κυκλοφορία της μπάλας από τους γηπεδούχους, οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα του αρχηγού τους στην επίθεση, και η αλήθεια είναι ότι παρά την "ερυθρόλευκη" πολιορκία της περιοχής του Λίκερ, μεγάλη ευκαιρία δεν παρουσιάστηκε για τους Πειραιώτες. Μην ξεχνάμε ότι δεν αγωνίστηκε και ο Λαμίν Σιλά, ο οποίος... βγάζει μάτια στις πρώτες του εμφανίσεις στη Super League U19. 

Ο Ολυμπιακός... πάτησε γκάζι όταν ανέβηκε ο Παπακανέλλος

Ουσιαστικά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 30' για να αγγίξει το γκολ ο Ολυμπιακός, όταν ο Παπακανέλλος "χόρεψε" στα δεξιά τους αντιπάλους του, αλλά ο Λιατσικούρας αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. 

Η άνοδος στην απόδοση του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού (που περιμένει να αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία που θα του δώσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ) ήταν κι αυτή που άλλαξε τις ισορροπίες της αναμέτρησης. Μετά από ένα σχετικά μουδιασμένο ξεκίνημα, ο Παπακανέλλος άρχισε να ανεβάζει στροφές και χωρίς ίχνος υπερβολής... δεν έβλεπε τους αντιπάλους του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d539lo8oq6ox)

Διόλου τυχαίο ότι από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν τα δύο πρώτα γκολ των Πειραιωτών που "ξεκλείδωσαν" τη μαχική άμυνα των Εσθονών. Αρχικά στο 36' όταν μετά από αλλεπάλληλα... χαϊδέματα της μπάλας την έστειλε συστημένη στο κεφάλι του Γιουσούφ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d539lo8esqmx)

Και εν συνεχεία όταν με μια "μαγική" ασίστ αδρανοποίησε την άμυνα της Ταλίνα Κάλεφ και έδωσε την ευκαιρία στον Τουφάκη να νικήσει με υπέροχο πλασέ τον Λίκερ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d539tjt8ht1t)

Το 2-0 που διαμορφώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, επηρέασε ολοφάνερα την ψυχολογία των νεαρών Εσθονών με αποτέλεσμα το μοναδικό ζητούμενο στην επανάληψη να σχετίζεται με τη διαφορά στο τελικό σκορ. Με τον Παπακανέλλο να εξακολουθεί να προκαλεί... επιφωνήματα θαυμασμού σε κάθε του ενέργεια, οι Πειραιώτες συνέχισαν να... βομβαρδίζουν τα δίχτυα των φιλοξενούμενων. 

Στο 48' ο προωθημένος Παναγάκος αξιοποίησε εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Τουφάκη και με προβολή στην κίνηση με το αριστερό, διαμόρφωσε το 3-0. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53ahuf868qp)

Οκτώ λεπτά αργότερα ήταν η ώρα του απόλυτου MVP της αναμέτρησης να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των σκόρερ, έστω και με δόση τύχης, καθώς ο "κεραυνός" που επιχείρησε ο Παπακανέλλος στο 56' βρήκε το κορμί του Τσερνιάκοφ και άφησε άγαλμα τον τερματοφύλακα της Ταλίνα Κάλεφ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53ahuf03dah)

Τους θαύμασε... και ο Βαλμπουενά

Ενδεχομένως οι "μικροί" του Ολυμπιακού να είχαν κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να κυνηγήσουν περισσότερα γκολ, καθώς στις εξέδρες του προπονητικού κέντρου του Ρέντη εμφανίστηκε ένας ζωντανός θρύλος της ομάδας και προκάλεσε... ντελίριο με την παρουσία του. Ο λόγος για τον Ματιέ Βαλμπουενά, που δεν σταμάτησε να βγάζει selfies με τους μικρούς θαυμαστές του και φυσικά γνώρισε την αποθέωση από τους "ερυθρόλευκους" φιλάθλους. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53a2lepm3ux)

Άφησαν πολλές υποσχέσεις Γεωργακόπουλος και Γιουσούφ

Το τελικό σκορ μπορεί να φέρει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του Αντώνη Παπακανέλλου, ωστόσο υπήρξαν και άλλα παιδιά της... νέας φουρνιάς της U19 του Ολυμπιακού που άφησαν μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον με την εμφάνισή τους στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της σεζόν. 

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να πραγματοποιηθεί στον μόλις 17 ετών τερματοφύλακα Ιάσωνα Γεωργακόπουλο, ο οποίος ήταν κομβικός στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης (όταν οι Εσθονοί βρήκαν μεγάλες ευκαιρίες για να παραβιάσουν την "ερυθρόλευκη" εστία) και εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις, τις γρήγορες αντιδράσεις, αλλά και την ωριμότητα που επέδειξε στο παιχνίδι του. 

Επίσης πολύ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα διαπιστευτήρια που καταθέτει ο Γιουσούφ, ο οποίος ολοκλήρωσε το χορό των τερμάτων στο 85'. Ο νεαρός Νιγηριανός ήταν εξαιρετικά κινητικός, με μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι κοντά και μακριά από την περιοχή, πολύ καλές τοποθετήσεις και φυσικά... όσφρηση του γκολ, κάτι που απέδειξε σε δύο περιπτώσεις. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53azmvefntl)

Oλυμπιακός U19: Γεωργακόπουλος, Καρκατσάλης (88' Πλιώνης), Πρεκατές, Παναγάκος, Γιωτόπουλος (62' Σιώζιος), Λιατσικούρας, Τουφάκης, Αλαφάκης (71' Πολάκης), Πνευμονίδης (62' Λίγδας), Παπακανέλλος (71' Φίλης), Γιουσούφ
Ταλίνα Κάλεφ U19: Λίκερ, Κόλο, Καγιάρι, Τσερνιάκοφ, Κιρτ (75' Ουκίβι), Πάλου (86' Κοραστέλιοφ), Σαλ-Αλ-Σαλέρ (60' Τρόιφελντ), Σουρόγκιν, Νίγκουλα (75' Λέις), Γιουρίσο (86' Λασν), Λίβες.