Από τη μέρα που έγινε γνωστό το πρόγραμμα των τριών “πρεσβευτών” μας στη League Phase του UEFA Europa League και του Conference League, η 24η Οκτωβρίου ήταν κυκλωμένη στα καρνέ τους για διαφορετικούς λόγους.

Στα δύο από τα τρία παιχνίδια υπήρχε εξ αρχής τοποθετημένο ένα μεγάλο “πρέπει”, τόσο για τον Ολυμπιακό στο Μάλμε, όσο και για τον ΠΑΟΚ απέναντι στη Βικτόρια Πλζεν στην Τούμπα.

Conference League: Όπως έστρωσε ο Παναθηναϊκός χρειάζεται αποτέλεσμα με την Τσέλσι

Αντίθετα στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζαν την επίσκεψη της Τσέλσι στο ΟΑΚΑ ως μια σπουδαία γιορτή “ολικής επαναφοράς” των “πράσινων” στα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ένδοξου παρελθόντος τους. Οι “μπλε” του Έντζο Μαρέσκα, άλλωστε, θα γίνουν η πρώτη ομάδα της Premier League που θα αντιμετωπίσει το “τριφύλλι” μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και τις αναμετρήσεις με την Τότεναμ για τους ομίλους του Europa League το 2012.

Μετά την γκέλα ολκής στην πρεμιέρα, όμως, απέναντι στην Μπόρατς, ούτε ο Παναθηναϊκός έχει το παραμικρό περιθώριο απώλειας βαθμών αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την απ’ ευθείας πρόκριση στους “16”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4mhka4cwpi9)

Η αποψινή, βραδιά, δεδομένα θα μας βοηθήσει προκειμένου να οριοθετήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφήνεια τους στόχους των τριών ελληνικών ομάδων. Ας πάρουμε τα τρία παιχνίδια χρονικά: Όπως έστρωσε ο Παναθηναϊκός έτσι καλείται να… κοιμηθεί (όχι ποδοσφαιρικά, ελπίζουμε, αλλά μεταφορικά) απέναντι στην εξαιρετική φετινή Τσέλσι, που μπορεί να παραταχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο με τη δεύτερη ενδεκάδα της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λογίζεται ως φαβορί της αναμέτρησης.

Σε περίπτωση ήττας – και έχοντας πλέον συγκεντρώσει μόλις ένα βαθμό σε δύο παιχνίδια – οι “πράσινοι” θα αρχίσουν να ξεχνάνε την πρώτη οκτάδα και θα αγχώνονται περισσότερο για τη θέση που θα τερματίσουν στη συνέχεια της League Phase, για να μην τεθεί στα playoffs σε σοβαρή αμφισβήτηση ακόμη και η πρόκριση στους “16”.

Αν αντίθετα οι παίκτες του Αλόνσο φτάσουν σε έναν θρίαμβο κόντρα στους Λονδρέζους, αυτομάτως σβήνουν μονοκονδυλιά την “γκέλα” της Βοσνίας και θα λογίζονται ως πολύ μεγάλο φαβορί για μια από τις πρώτες οκτώ θέσεις της βαθμολογίας.

UEFA Europa League: Ο ΠΑΟΚ κουβαλά το μεγαλύτερο "πρέπει" της βραδιάς

Την ίδια ώρα που οι “πράσινοι” θα ζουν το όνειρό τους στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, αρκετά χιλιόμετρα πιο βόρεια, ο ΠΑΟΚ θα θέλει να αποφύγει δεύτερο καταστροφικό εντός έδρας εφιάλτη απέναντι στη Βικτόρια Πλζεν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4mhka4kw4q9)

Οι Τσέχοι είναι πολύ καλύτερη ομάδα από την Στεάουα (το έδειξαν, άλλωστε, με το 3-3 της πρεμιέρας απέναντι στην Άιντραχτ μέσα στη Φρανκφούρτη), εξαιρετικά επικίνδυνοι κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια και το έργο των ποδοσφαιριστών του Λουτσέσκου δεν είναι καθόλου εύκολο.
Ακόμη και η ισοπαλία μοιάζει με καταστροφική για τους Θεσσαλονικείς. Με 1 βαθμό σε τρία παιχνίδια και τους επόμενους πέντε αγώνες να περιλαμβάνουν επισκέψεις σε Σαν Σεμπαστιάν και Μάντσεστερ, ακόμη και η παρουσία στα νοκ άουτ θα αρχίσει να… τρίζει επικίνδυνα.

UEFA Europa League: Τεστ... μεγέθυνσης του Ολυμπιακού στη Σουηδία

Ο Ολυμπιακός ναι μεν έχει… μαξιλαράκι ασφαλείας (σε ότι αφορά την πρόκρισή του) τη νίκη επί της Μπράγκα, ωστόσο το βράδυ στη Σουηδία ψάχνει το διπλό που θα τον βάλει σε τροχιά απ’ ευθείας παρουσίας στους “16”.

Για τους “ερυθρόλευκους” του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όμως, το ταξίδι στη Σκανδιναβία είναι και ένα τεστ… ευρωπαϊκής μεγέθυνσής τους, μετά την περσινή ονειρεμένη σεζόν. Απόψε θα έχουμε μια εικόνα για το κατά πόσο η κατάκτηση του Conference League έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό να αλλάξει επίπεδο στο στάτους κβο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με τη Λιόν θα ήταν αφελές να το πράξουμε. Με τη Μάλμε έχει αξία να το διαπιστώσουμε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4megpnyc0rl)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".