Άπαξ και είδες τη φάση στο 4-1 της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν Μονάχου, για την 3η αγωνιστική της League Phase στο Champions League, δεν μπορείς να την ξεδείς: ο Λαμίν Γιαμάλ με το εξωτερικό σημαδεύει τον Ραφίνια, ο Βραζιλιάνος εν κινήσει κοντρολάρει την μπάλα με το στήθος χωρίς να κόψει ρυθμό και ταχύτητα, δύο αθλητές της βαυαρικής ομάδας τον έχουν πάρει στο κατόπι, όμως σουτάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής και διαγωνίως, προσπάθεια που πόρρω απέχει να θεωρείται expected goal. Ωστόσο, η μπάλα πάει μέσα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53gu2fbwlhl)
Όπως δεν μπορείς να "ξεακούσεις" το σόλο του Ντέιβιντ Γκίλμουρ στο "Comfortably Numb", να "ξεδείς" την ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης", να "ξεακούσεις" το αριστερό χέρι της Γιούζα Γουανγκ να βαράει τα πλήκτρα. Σου κρατούν, στιγμές τέτοιας καλλονής, συντροφιά, προκειμένου να παρεμβαίνουν ανεπαίσθητα στη διάθεσή σου.

Ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, που η Μπάγερν ήθελε να κάνει παιχνίδι και η Μπαρτσελόνα μπορούσε να ενεργήσει στο τρανζίσιον και σε ανοιχτούς χώρους, έμοιαζε με σιρκουί κατά τη διάρκεια αγώνα της Formula 1. Σχεδόν άκουγες τον ήχο από τα άτια που ξεχύνονταν για να παίξουν ένα ποδόσφαιρο που τα πρωτογενή στοιχεία του γυρίζουν πίσω τον κόσμο. Ιπποδύναμη ολκής.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d53hb1x4arvl)

Μπαρτσελόνα: Η παλιγγενεσία

Η παλιγγενεσία της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Γιόχαν Κρόιφ έπεισε τη διοίκηση πως ο Ροναλντίνιο έπρεπε να φύγει, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν απαραίτητο να αναλάβει και, κυρίως, η ομάδα έπρεπε να στηριχθεί στον Λιονέλ Μέσι.

Δεν ήταν μόνος του. Το περιβάλλον που ενεργούσε ενείχε οικειότητα. Ο Μέσι γνώριζε τον Ζεράρ Πικέ, τον Τσάβι, τον Ινιέστα, τον Σέρχιο Μπουσκέτς, τον Βίκτορ Βαλντές, αργότερα τον Πέδρο, φυσικά τον Κάρλες Πουγιόλ, τον Μπόγιαν Κρκιτς, τον Τιάγκο Αλκάνταρα, τον Ζόρντι Άλμπα, τον Γκάμπρι, τον Σεσκ Φάμπρεγας και τον Σέρχι Ρομπέρτο. Είχε, στο ελάχιστο, την όψη τους οικεία, επειδή όλοι προέκυψαν μέσα από τη "Μασία", η οποία είναι η πιο διάσημη ακαδημία στον κόσμο.




Τώρα, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και μια παραγνώριση, η οποία προκύπτει από δικαιολογημένη αβεβαιότητα, χρειάζεται την εξήγησή της: ο δαιμόνιος Πέδρι δεν βγήκε από τη "Μασία". Ωστόσο, έφτασε στην Καταλονία το 2020, στα 17 του, γι' αυτό, κιόλας, η στιγμή που έγινε αλλαγή με τον Γκάβι -ο οποίος είχε ένα σοβαρό τραυματισμό και απείχε της δράσης 20 μήνες- ενείχε στοιχεία συγκίνησης.

Φυσικά, η "Μασία" εχέγγυο επιτυχίας δεν είναι. Και παρ' ότι ο παιδότοπος είναι εγνωρισμένος και με... σφραγίδα γνησιότητας που δύσκολα να βρεθεί οπουδήποτε αλλού, η δυσβασία στο δρόμο είναι εγγυημένη.

Η Μπαρτσελόνα πέρυσι, με τον Τσάβι στο τιμόνι, πλήρωσε ακριβά αυτήν τη χαρά. Το 4-1 επί της Παρί στη Βαρκελώνη, στη ρεβάνς της νίκης των "μπλαουγκράνα" με σκορ 3-2 στο Παρίσι, στους προημιτελικούς του Champions League, ήταν ένα πλήγμα. Η Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια απουσίας στα ημιτελικά της μεγάλης διοργάνωσης. Αλλά αυτό πολύ σύντομα θα αλλάξει.

Στην Καταλονία αγαπούν να βλέπουν τους Πάου Κουμπαρσί και Αλεχάντρο Μπαλντέ στην άμυνα, φυσικά τους Πέδρι και Γκάβι, τον Ραφίνια, που νομίζεις σοβαρά ότι γεννήθηκε για να παίζει σε αυτήν την ομάδα, το νιόφερτο Ντάνι Όλμο, ακόμα και εκείνους που συνήθως είναι στον πάγκο: Πάου Βίκτορ, Έκτορ Φορτ, Πάμπλο Τόρε (επίσης όχι από τη Μασία), Άνσου Φάτι, ο οποίος δεν έγινε αυτό που όλοι ένιωσαν, αλλά και η διαχείριση από την Μπαρτσελόνα, ειδικά η φανέλα με το νούμερο 10 αμέσως μετά τη φυγή του Μέσι, είχε λανθασμένα στοιχεία.

Αγαπούν και τους δύο έμπειρους: τον 33χρονο Βάσκο Ίνιγκο Μαρτίνες. Τον 36χρονο Πολωνό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Δύο παρουσίες σε μία νοητή γραμμή. 

Η ομάδα, όμως, είναι του Γιαμάλ. Ο 17χρονος αρτίστας δεν έχει πλησιάσει ακόμη οριστικά εκτός περιοχής, ώστε να δοκιμαστεί ως ψευτοεννιάρι, αλλά συνεχίζει να παίζει στα δεξιά. Πιο... κλειστά, πάντως, και όχι απαραιτήτως πάνω στην πλάγια γραμμή. Ο Χάνσι Φλικ εννοείται ότι δεν έχει κάνει παρεμβάσεις στα δημιουργικά στοιχεία του ποδοσφαιριστή που ήδη είναι υποψήφιος για τη "Χρυσή Μπάλα".

Μπαρτσελόνα: Ο ευχάριστος οιωνός

Ούτως ή άλλως, ο Γερμανός έφτασε στην Καταλονία για να σκοτώσει την αφέλεια. Δεν είναι μόνο ο προπονητής που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 2020 με την Μπάγερν Μονάχου, αλλά και εκείνος που διέσυρε την Μπαρτσελόνα, 8-2. Ο Φλικ καθοδηγεί μία ομάδα που σε συνολικά 13 παιχνίδια έχει βάλει 43 γκολ και έχει δεχθεί ακριβώς ένα ανά αναμέτρηση. Είναι υπέροχο. Ο τρίτος Γερμανός προπονητής στην Ιστορία των "μπλαουγκράνα" θέλει να κατορθώσει ό,τι δεν κατάφεραν τα μεγαθήρια Χένες Βαϊσβάιλερ και Ούντο Λάτεκ: να φέρει στα ημιτελή, που δεν είναι πια, του Γκαουντί το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά. 

Η Μπαρτσελόνα έχει μαζί της και έναν οιωνό. Το 2008 η Ισπανία του Λουίς Αραγονιές, που τόλμησε να παρουσιάσει μία ομάδα χωρίς πραγματικούς ακραίους, ένεκα της παρουσίας του σπουδαίου Νταβίντ Σίλβα, κατέκτησε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, η Μπαρτσελόνα νίκησε στη Ρώμη 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League.

Είναι αδύνατη η αναχαίτιση της πορείας του πεπρωμένου. Σημασία μεγαλύτερη από αυτό έχει αν είναι... όντως πεπρωμένο.