Ο Εργκίν Αταμάν μετά την ήττα στο Παρίσι για την Euroleague και την οριακή νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Basket League, ζήτησε αντίδραση από τους παίκτες του. Και κάπως έτσι μετά το μεγάλο διπλό στην Κωνσταντινούπολη και την έδρα της Φενέρμπαχτσε, ήρθε άλλη μια σπουδαία εκτός έδρας εμφάνιση απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο. Ο Παναθηναϊκός AKTOR κέρδισε τον προβληματικό Ολυμπιακό  με 71-78 και πήρε από... Οκτώβρη μήνα τεράστιο προβάδισμα για την πρωτιά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς.

"Πετώντας φωτιές" από τα 6,75 οι "πράσινοι" έκαναν επίδειξη ισχύος μέσα στην καυτή έδρα των "ερυθρόλευκων". Ο Κέντρικ Ναν δεν έλειψε από τον χορό των γκαρντ που κάνουν... πάρτι απέναντι στην άμυνα των ερυθρόλευκων και έχοντας στήριγμα τον αποδοτικότατο Λορέντζο Μπράουν έκαναν τη νίκη... θρίαμβο.

Επίθεση "φωτιά" για τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα, ισορρόπησε με Φαλ και Φουρνιέ ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα του παιχνιδιού θέλησε να τροφοδοτήσει όσο περισσότερο γινόταν τον Μουστάφα Φαλ. Ο Γάλλος ήταν άκρως αποδοτικός καθώς κέρδισε όλες τις μάχες (πλην μίας) από τον Λεσόρ φτάνοντας τους 7 πόντους προτού αντικατασταθεί από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Παναθηναϊκός όμως με πρωτομάστορα τον Λορέντζο Μπράουν, μπήκε σε θέση οδηγού. Ο Αμερικανός με ισπανικό διαβατήριο γκαρντ ξεκίνησε με 3/3 από τα 6.75 με τους "πράσινους" να κλείνουν το πρώτο δεκάλεπτο με 5/9 (έφτασαν στα 5/6).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56t24vxkh4h)

Με το σκορ στο 12-17 ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάλεσε τάιμ άουτ βλέποντας την ομάδα του να κάνει λάθη δίνοντας συνεχείς πόντους στον αιφνιδιασμό στους αντιπάλους της. Έκτοτε η άμυνα έσφιξε περισσότερο, η επίθεση "ρόλαρε" χάρη στον Εβάν Φουρνιέ και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε ισόπαλο στους 23 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε τη ρακέτα του παρά το κοντό σχήμα του Αταμάν και με ζεστό Ναν πήγε στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά

Μόλις για δυο λεπτά κατάφερε να κρατήσει χωρίς σκορ τους "πράσινους" ο Ολυμπιακός με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να δίνει άλλη οντότητα ιδίως στο κομμάτι των ριμπάουντ. Με τον Ντίνο Μήτογλου στο "5" και τον Οσμάν στο "4" ο Παναθηναϊκός βρήκε ξανά ρυθμό από το τρίποντο και προσπέρασε. Τη σκυτάλη πήρε ο Κέντρικ Ναν και κάπως έτσι το σκορ όλο και ανέβαινε καθώς οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ακολουθήσουν χάρη σε Βιλντόσα και Ντόρσεϊ. Αυτό που κατάφερε να "κρυώσει" ελαφρώς τις δύο ομάδες ήταν το... τηλεοπτικό τάιμ άουτ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56t4n7a9tht)

Το "γόρδιο δεσμό" όμως έλυσαν πάλι οι φιλοξενούμενοι με τον Τσεντί Οσμάν. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με συνέπεια τον Φαλ παρά το κοντό σχήμα του Αταμάν. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά συμπαγής στη ρακέτα και έτσι οι Πειραιώτες αναλώθηκαν και εκείνοι σε μακρινά σουτ. Μετά την αστοχία εμφανίστηκαν και τα λάθη για τον Ολυμπιακό με τον Κώστα Παπανικολάου να... πληρώνει εν ολίγοις τη δουλειά με συνεχόμενα λάθη. Με εντυπωσιακό fadeaway του Γκραντ, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έκλεισαν το ημίχρονο με διψήφιο προβάδισμα (38-48).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56tf25zaw1d)

Νεύρα, τεχνικές ποινές, σκληρές άμυνες και... ένα buzzer-beater τρίποντο του Γουόκαπ έφεραν τη διαφορά στο -7 για τον Ολυμπιακό

Ο Εβάν Φουρνιέ ήταν ο πιο... νευριασμένος από την έκβαση του παιχνιδιού παίρνοντας αρκετές επιθέσεις και μια... τεχνική ποινή για έντονη διαμαρτυρία σε φάση που ζήτησε φάουλ από τον Γκραντ. Η διαφορά δεν έπεφτε, τα νεύρα όμως ήταν άκρως τεταμένα. Η... πάλη του Λεσόρ με τον Βεζένκοφ κατέληξε με ένα φάουλ στον καθένα. Ο Λεσόρ όμως το πήρε πιο... βαριά γι' αυτό και με τεχνική ποινή έφτασε τα τέσσερα φάουλ θέτοντας εαυτόν εκτός συνέχειας. Ο πάγκος του Παναθηναϊκού ήταν κι εκείνος έξαλλος (Κοντός και Αταμάν ήταν εκτός εαυτού) γι' αυτό και δέχθηκαν κι εκείνοι τεχνική ποινή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56tsnr8bl2x) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56txl5eaoyh)

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η επιθετική δράση του Παναθηναϊκού περιορίστηκε (εκτός από λίγες επιθετικές εκλάμψεις του φανταστικού Ναν), όμως ο Ολυμπιακός δεν το εκμεταλλεύτηκε καθώς σκόραρε μόνο δύο τρίποντα δια χειρός Βεζένκοφ. Οι άμυνες έσφιξαν, οι δύο ομάδες έβρισκαν καλάθια... με το σταγονόμετρο και η διαφορά έπεσε στους 7 πόντους χάρη σε buzzer-beater τρίποντο του Τόμας Γουόκαπ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56uc7i9yvdd)

Ο Ναν συνέχισε ανενόχλητος το πάρτι απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού και η νίκη του Παναθηναϊκού έγινε... θρίαμβος

Οι φίλοι του Ολυμπιακού ανέμεναν αντίδραση ειδικά μετά το τρίποντο του Γουόκαπ. Όμως αυτή αντί για ερυθρόλευκα, ήρθε από πράσινα χέρια. Τι κι αν έλειπε ο Λεσόρ, ο Μήτογλου έκανε φανταστική δουλειά σε άμυνα και επίθεση και μάλιστα μέσα από τη ρακέτα. Ο Ναν συνέχιζε να κάνει πάρτι χωρίς να βρίσκει κάποιον να τον σταματήσει και με τους γηπεδούχους να... τα σπάνε ακόμη και σε λέι-απ, η διαφορά ανέβηκε ξανά σε διψήφια και βάση εικόνας, μη ανατρέψιμα ύψη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56uhi8kvwqp)

Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +16 για τον Πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης ο οποίος έκανε απλώς... παρέλαση στο ΣΕΦ μια μέρα πριν την 28η Οκτωβρίου. Ο μόνος που φάνηκε να... ενοχλείται ήταν ο Μόουζες Ράιτ ο οποίος έβγαλε σκληράδα σε άμυνα και επίθεση και έριξε τη διαφορά σε... ολίγον τι πιο υποφερτά επίπεδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d56uec59mpf5)

Στο τέλος οι αποδοκιμασίες ήταν ελάχιστες από τον κόσμο με τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων του Ολυμπιακού να περιμένει αντίδραση στη διαβολοβδομάδα της Euroleague απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Άλλωστε σε δύο βδομάδες οι "αιώνιοι" διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους σε... ευρωπαϊκό φόντο.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 38-48, 55-62, 71-78

Δείτε ΕΔΩ το boxscore της αναμέτρησης