Ο Ολυμπιακός έψαξε στα... βάθη του θυμικού του για να βρει την ένταση που θα τον οδηγούσε στη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης, για την έκτη αγωνιστική της Euroleague. Αυτό έγινε σε ένα παιχνίδι που η επιθυμία, εν τέλει, έπαιξε τον πρώτιστο ρόλο. Ο Ολυμπιακός έπαιξε άμυνα αυταπάρνησης, κυρίως με τις αισθήσεις, στην τέταρτη περίοδο και με τους Σακίλ ΜακΚίσικ και Τόμας Γουόκαπ να κάνουν ένα μεγαλειώδες παιχνίδι, νίκησε με σκορ και πλέον έχει ρεκόρ 3-3. 



Οι "ερυθρόλευκοι" θα φιλοξενήσουν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου την Μπαρτσελόνα για την 7η αγωνιστική. 

Ολυμπιακός-Ρεάλ: Η γάτα Φαλ και το ποντίκι Ιμπάκα

Ενώ ο Ολυμπιακός ήθελε να εγκαθιδρύσει το δικό του νόμο στο ΣΕΦ με τα σκριν της αδύνατης πλευράς, που έδωσαν αρχικά δύο εύκολα καλάθια με τον Εβάν Φουρνιέ και τον Σάσα Βεζένκοφ, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ακόμα σαφέστερο πλάνο. 



Ο Τσους Ματέο ξεκίνησε τον Σερζ Ιμπάκα και όχι τον Έντι Ταβάρες και οι εντολές ήταν δύο: πρώτη, το σκριν του πολιτογραφημένου Ισπανού στον άξονα, ώστε να πάρει ελεύθερος την μπάλα στο τρίποντο. Από εκεί, και με τον Μουστάφα Φαλ να μη βγαίνει από τη διακεκομμένη, ο Ιμπάκα θα έπρεπε να γίνεται απειλή μέσω του σουτ του. Η δεύτερη ήταν το σημάδι του Φουρνιέ, με τον Γκαμπριέλ Ντεκ να εκμεταλλεύεται το μις ματς. 

Για τη Ρεάλ και οι δύο εντολές λειτούργησαν σε ικανοποιητικό ποσοστό. Ο Κονγκολέζος σέντερ έβαλε δύο στα τρία τρίποντα, ξεκίνησε με οκτώ πόντους. Ο Φουρνιέ, από τη μεριά του, την ώρα που ο Τόμας Γουόκαπ έβγαζε εκτός ρυθμού τον Τζανάν Μούσα και ο Κώστας Παπανικολάου έκανε το ίδιο με τον Μάριο Χεζόνια,  κράτησε απέναντι στον ψηλότερο Αργεντινό φόργουορντ, ο οποίος έπαιξε αρχικά στη θέση "4". 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από τη μεριά του, παρότρυνε τον Γουόκαπ να κερδίσει μέτρα απέναντι στον Φακούντο Καμπάτσο και έτσι χρέωσε τον Αργεντινό πόιντ γκαρντ με δύο φάουλ από πολύ νωρίς. 

Ο Ολυμπιακός, παίζοντας σχετικά πειθαρχημένα στην επίθεση, βρήκε σκοράρισμα μεταφέροντας την μπάλα κάτω από το καλάθι και με πλάγια πικ εν ρολ, κυρίως με τον Μόουζες Ράιτ. Αφού ο Τσους έκρινε πως δεν πήρε πολλά από τον Ιμπάκα, έβαλε τον Έντι Ταβάρες, ο οποίος ήταν κομβικός στο φόβο που ενέπνευσε στους παίκτες του Ολυμπιακού, όταν ξεκίνησαν οι περιφερειακοί του να εφορμούν προς το καλάθι. Αρχικά, με τον Γουόκαπ να παίρνει την μπάλα για να σκοράρει με τον Σέρχιο Γιουλ, θα περίμενε κάποιος ο Ισπανός να είναι αμυντική αδυναμία. 

Όμως, μόνο αυτό δεν έγινε. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να περάσει την μπάλα στο καλάθι, την μετέφερε. Η αστοχία από την περιφέρεια, εξάλλου, το κατέστησε επιβεβλημένο. Ο φόβος του σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι έγινε κομβικός. Ο Αλμπέρτο Αμπάλδε και ο Χεζόνια έβαλαν τέσσερις καρμπόν πόντους, με πάσες του Γιουλ που βρήκαν τον Ολυμπιακό εκτεθειμένο. Η Ρεάλ σκάρωσε μάνι μάνι ένα σερί 9-0. Έτσι, μετέτρεψε το 17-12 σε 17-21.

Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης: Ο παράγοντας Πίτερς 


Αφ' ης στιγμής η Ρεάλ βρήκε, με τον Ταβάρες στη ρακέτα, τον τρόπο να αλλοιώνει κυρίως ψυχολογικά όλα τα "ερυθρόλευκα" σουτ, η κατάσταση δυσκόλεψε επιθετικά για τον Ολυμπιακό. Η μπάλα πήγαινε στη ρακέτα και οι προσπάθειες δεν ήταν απαραιτήτως κακές. Όμως, μέχρι και ο Σάσα Βεζένκοφ έχασε σουτ από κάτω. Ο δε Νίκολα Μιλουτίνοφ πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντ, όμως δεν τόλμησε να εκτελέσει. 



Αυτό που έγινε και έφερε ξανά τον Ολυμπιακό μπροστά πριν το ημίχρονο, ήταν η αποχώρηση του Ταβάρες. Ο Άλεκ Πίτερς εν μέρει μπόρεσε να αδράξει ό,τι του έδωσε το μις ματς με τον Μούσα. Μία ασίστ στον Φαλ και ένα δικό του τρίποντο ξεκόλλησαν τον Ολυμπιακό. Η Ρεάλ ξεκίνησε να νιώθει άβολα στην επίθεση. Ο Ιμπάκα είχε άλλη μία άστοχη προσπάθεια για τρεις, κάτι που τον έβγαλε εκτός ρυθμού. 

Συγχρόνως, δε, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβαζαν τα δικά τους ελεύθερα σουτ. Ένα τρίποντο του Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν η αρχή. Ακολούθησαν ο Βεζένκοφ και ο Πίτερς, ενώ η άμυνα έσφιγγε. Η Ρεάλ σκόραρε για τελευταία φορά στο πρώτο ημίχρονο με 5'03'' για τη λήξη του. Το σουτ του Εντιαγέ από τη γωνία έκανε το σκορ 34-27, μόνο όμως για να ακολουθήσει ένα σερί 9-0. Με δύο βολές του ΜακΚίσικ, ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα δύο πόντων, 36-34. 



Ασυνεννοησία στην άμυνα και ΜακΚίσικ 

Ο Τσους δεν άφησε περιθώριο στον ίδιο να ρισκάρει περαιτέρω. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να πληγώσει με φάουλ τον Ταβάρες. Έτσι, όσο παρέμενε αλώβητος, τα σουτ που έπαιρναν οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν πάντα δύσκολα. 

Επιπλέον, οι ασυνεννοησίες στην άμυνα έδιναν στη Ρεάλ ακόμα και ελεύθερα σουτ. 



Ήταν, μάλιστα, σκανδαλώδης ο χρόνος που ο Χεζόνια έμεινε ελεύθερος για να στείλει τη διαφορά στους 7, 53-46. 

Ο Ολυμπιακός έψαχνε ορθολογιστικούς τρόπους για να κάνει τις επιθέσεις του. Όμως η Ρεάλ έφτασε να προηγείται ακόμα και με εννιά, 55-46, ολοκληρώνοντας το σερί της από την ισοπαλία. 

Ο Μπαρτζώκας βρήκε σε ένα σουτ του Γουόκαπ στη λήξη του χρόνου, αλλά και στον ΜακΚίσικ την ένταση που ήθελε. Πέντε δικοί του πόντοι συνόδεψαν το τρίποντο του Πίτερς και, αίφνης, το 56-59 έγινε 64-59. 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να αποσυνθέτει την επίθεση της Ρεάλ. Τα ευχάριστα νέα για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ότι ο Χεζόνια το πήρε... πάνω του. Με τον ΜακΚίσικ να ευστοχεί στα κρίσιμα σουτ που έπαιρνε, ειδικά εκείνο στο 70-65, οι "ερυθρόλευκοι" έγιναν φαβορί.



Ο Βεζένκοφ έβαλε επίσης πέντε κρίσιμους πόντους, με το τρίποντο που έκανε το σκορ 75-67, με 1'38'' για τη λήξη, να είναι εκείνο της λύτρωσης για τον Ολυμπιακό. Η Ρεάλ των 10 πόντων στην τέταρτη περίοδο παραδόθηκε. Η νίκη είναι ύψιστης σημασίας, ειδικά σε αυτό το διάστημα αμφιβολιών. Έτσι, χάρηκε και ο Βάσκος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που έδωσε το "παρών" στο ΣΕΦ.

Οι διαιτητές: Γιαβόρ, Γιόβτσιτς, Νέντοβιτς

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 36-34, 56-59, 79-69

Ολυμπιακός (Γ. Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 12 (3/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Γουίλιαμς-Γκος (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ράιτ 2, Βιλντόσα, Φαλ 6 (3/4 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 23 (7/12 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 3/4 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Παπανικολάου 2, Πίτερς 7 (2/3 τρίποντα), Μιλουτίνοβ 2, ΜακΚίσικ 15 (2/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Φουρνιέ 10 (2/6 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ)
Ρεάλ Μαδρίτης (Τσ. Ματέο): Αμπάλδε 5 (1/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Καμπάσο 7 (1/4 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 10 ασίστ), Χεζόνια 15 (2/6 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μούσα 4 (1/4 τρίποντα), Ντεκ 12 (6/10 δίποντα), Ιμπάκα 8 (2), Γιουλ 7 (2), Ταβάρες 6 (1/1 δίποντο, 4/6 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Εντιαγέ 5 (1)