Πως είναι να είσαι γυναίκα και να παίζεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Κάτι που πολλοί μπορεί να έχουν αναρωτηθεί, άλλοι να έχουν προσπεράσει. Μήπως όμως είναι πιο συχνό απ’ ότι όλοι νομίζουν; Αμέτρητα κορίτσια εκεί έξω λατρεύουν να κλωτσούν τη μπάλα στο χορτάρι και να γεμίζει η καρδιά και η ψυχή τους.

Η Κατερίνα Λάγιου έχει "φάει" τα γήπεδα με το κουτάλι. Σε πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε την κλίση της στο ποδόσφαιρο και από 7 χρονών κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο από καθετί. Βάζει τα ποδοσφαιρικά της παπούτσια, παίρνει μια μπάλα και κάνει τα "μαγικά" της στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό ένιωθε ανέκαθεν ότι γεννήθηκε να κάνει και το όνειρό της παρά της αντιξοότητες έγινε πραγματικότητα.


Κατερίνα Λάγιου: Η ανάγκη της ισότιμης αντιμετώπισης του ποδοσφαίρου γυναικών

Τα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο μάλιστα δεν τα έκανε δίπλα σε κορίτσια αλλά σε αγόρια καθώς ξεκίνησε από τις ακαδημίες αγοριών του Κριστόφ Βαζέχα. Προπονούταν και αγωνιζόταν με αγόρια για 6 ολόκληρα χρόνια καθώς ήταν πολύ περιορισμένες οι ακαδημίες των κοριτσιών εκείνη την εποχή. Κάτι που της δίδαξε πολλά. Το πιο ελπιδοφόρο απ’ όλα όμως ήταν η αποδοχή. Για την Κατερίνα που είχε την τιμή να φορέσει και τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στο άθλημα και οι γυναίκες προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν τη θέση τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ομόφωνα ζητάνε ένα πράγμα. Κι αυτό είναι να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση σε σχέση με το ποδόσφαιρο ανδρών αλλά και προβολή για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να "αγκαλιάσουν" το ποδόσφαιρο γυναικών, να το στηρίξουν με πράξεις και όχι με λόγια. Να αναδειχθεί περισσότερο το ταλέντο και η αξία των παικτριών η οποία είναι άξια προσοχής εξίσου με των ανδρών.

katerina_lagiou



"Είναι αρκετά λυπηρό το ποδόσφαιρο γυναικών να έχει απήχηση κυρίως στους γονείς, στις οικογένειες και στους στενούς φίλους των παικτριών. Ο κύκλος αυτός σε θεωρητικά καλύτερα παιχνίδια είναι μεγαλύτερος αλλά και πάλι δεν συγκρίνεται με αυτή των ανδρών. Στο εξωτερικό και κυρίως στις πιο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες τα παιχνίδια των γυναικών τις περισσότερες φορές είναι sold out. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;".

Το γιατί όχι και στην Ελλάδα είναι το πιο "δυνατό" ερώτημα το οποίο αναζητά διακαώς μια απάντηση. Μια απάντηση που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. "Με έναν σωστό προγραμματισμό και με από κοινού ενέργειες από την γυναικεία επιτροπή που έχει συσταθεί πλέον από την ΕΠΟ αλλά και όλων των σωματείων θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την δυσμενή αυτή συνθήκη" τονίζει η Κατερίνα που μετά από 23 χρόνια που ασχολείται με το ποδόσφαιρο περιμένει να δει τη στιγμή που θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.


"Οι γυναίκες καταφέρνουν να διατηρούν την ποδοσφαιρική τους ταυτότητα στο γήπεδο"

Μαζί με αυτήν και αμέτρητες συμπαίκτριές της που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Κάποτε υπήρχαν πολλά ταμπού στο κομμάτι γυναίκα και ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί θεωρούσαν ότι το άθλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνδρα και μόνο. Ακόμη και σήμερα υπάρχει παρ’ όλο που το ποδόσφαιρο γυναικών είναι πια διαδεδομένο. Μπορεί ένα κορίτσι να θέλει, να ονειρεύεται να παίξει ποδόσφαιρο και να μην το τολμά.

"Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε από νεαρή ηλικία την κλίση που έχει το κάθε παιδί και να προσπαθήσουμε να το αφομοιώσουμε. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των κοριτσιών με το ποδόσφαιρο παρατηρούμε ότι είναι σε έξαρση. Με τη δημιουργία νέων σωματείων και τμημάτων δίνουμε τη δυνατότητα στο παιδί να έρθει σε επαφή με αυτό που θεωρητικά του αρέσει. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα αρκετά σκληρό όπου οι γυναίκες καταφέρνουν να διατηρούν την αθλητική και ποδοσφαιρική τους ταυτότητα στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι αντίληψη".

sofia_katerina



Αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο πέρα από την οικογένεια είναι και ο προπονητής που θα βρεις μπροστά σου. Ο άνθρωπος που θα πρέπει όχι απλά να σε μάθει να κλωτσάς καλά τη μπάλα, να κάνεις ντρίμπλα, σουτ και τάκλιν αλλά να σε εμψυχώνει και να σου δίνει κάθε μέρα λόγους για να μην τα παρατάς. "Νιώθω πάρα πολύ τυχερή γιατί από το ξεκίνημα μου στο ποδόσφαιρο είχα εξαιρετικούς προπονητές. Πήρα πολλά πράγματα από αυτούς και σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία μου. Έχω πάντα στο μυαλό μου τα εξής λόγια: Ατομικά μπορεί να τύχει να κερδίσουμε ένα παιχνίδι, σαν ομάδα όμως την κορυφή. Λόγια που μεγαλώνοντας το αντιλαμβάνομαι τελείως διαφορετικά. Ένα μότο που το διατήρησα κι εγώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου στο ποδόσφαιρο". Πολλά είναι τα ζητήματα που έχουν ταλανίσει όλα τα χρόνια το ποδόσφαιρο γυναικών.


Από τις υποδομές στους... χορηγούς και την ανάπτυξη

Από τις υποδομές, τον εξοπλισμό μέχρι τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα έσοδα των ομάδων. Κάτι που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτά είναι δεδομένα, στην Ελλάδα φάνταζαν ουτοπία. Η αγάπη όμως για το άθλημα ήταν από μόνη της αρκετή και αυτό που κρατούσε το ποδόσφαιρο γυναικών για πάντα "ζωντανό". Μια μπάλα, δυο τέρματα και ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια. "Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται σωματικά και πνευματικά σε άρτια δομημένους χώρους και στα αντίστοιχα προπονητικά κέντρα των ΠΑΕ.

Αυτό δεν ισχύει για όλες τις ομάδες όμως που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε πολύ παραπάνω την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες. Είναι συνυφασμένη η εξωστρέφεια της κάθε ομάδας με τις υποδομές, με το χορηγικό κομμάτι και με τα project ανάπτυξης και βελτίωσης τα οποία αν δεν υπάρξουν, η προβολή του αθλήματος θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα". Βήματα μπροστά γίνονται καθώς το ποδόσφαιρο γυναικών δυναμώνει ολοένα και περισσότερο, ενώ υπάρχει πλέον και τηλεοπτική κάλυψη σε κάποιες αναμετρήσεις της A’ Εθνικής Γυναικών. Κάτι που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά, συνεχίζεται φέτος όμως η "δίψα" για κάτι σπουδαιότερο είναι μεγάλη.

lagiou_katerina


 "Είναι σημαντικό για την ανάδειξη του αθλήματος και έχουμε δει αρκετούς φιλάθλους κάποιων μεγάλων ομάδων να βρίσκονται στις εξέδρες για να εμψυχώσουν και να υποστηρίξουν. Αυτό που ζητάμε δεν είναι ποσότητα αλλά ποιότητα. Να υπάρχει κάποιο οργανόγραμμα το οποίο θα μπορεί κάθε χρόνο να δίνει κάτι παραπάνω ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή και το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα να έχει αρκετά υψηλή θέση αναλογικά και με το ποδόσφαιρο των ανδρών. Να υπάρχει ισονομία και ισοτιμία".


Οι ίσες ευκαιρίες που δικαιούται το ποδόσφαιρο γυναικών και η ώρα της... αλλαγής

Το ποδόσφαιρο γυναικών ανθίζει. Ζητά ευκαιρίες. "Να προσπαθούμε όλοι από τη δική μας πλευρά ρομαντικά και μη για την ανάπτυξη ενός αθλήματος που έχει πάρα πολλά πράγματα να δώσει και δεν έχει να ζηλέψει το θέαμα, το πάθος, την αντίληψη σε σχέση με το ποδόσφαιρο των ανδρών". 23 χρόνια πίσω όταν η Κατερίνα ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο τα στερεότυπα ήταν εντελώς διαφορετικά. 23 χρόνια με χαρές, λύπες, θυμό, επιτυχίες, αποτυχίες όμως ένα πράγμα έμεινε αναλλοίωτο. Η αγάπη για το άθλημα και την… στρογγυλή θεά.

Το ζητάμε ίσες ευκαιρίες ίσως είναι το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί να ειπωθεί. Η ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη στήριξη στο ποδόσφαιρο γυναικών, στις ακαδημίες αλλά και στην προβολή μοιάζει πιο μεγάλη από ποτέ. Όπως στο ποδόσφαιρο ανδρών δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από ένα γεμάτο γήπεδο και κόσμο να υπάρχει στις εξέδρες το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο ποδόσφαιρο γυναικών.

"Ο αγώνας σε γεμάτο γήπεδο σε ενισχύει διαφορετικά ψυχοσωματικά και έχεις άλλη ενέργεια και πάθος για να αγωνιστείς". Πολλά κορίτσια σε κάθε γειτονιά μπορεί να θέλουν και να μην το τολμούν. Να ονειρεύονται και να μένουν με το εάν. Πολλοί φίλαθλοι μπορεί να θέλουν να πάνε στο γήπεδο για να στηρίξουν αλλά να μην το κάνουν ποτέ. Γιατί δεν έχουν συνηθίσει να το κάνουν για αγώνα γυναικών. Μήπως ήρθε η ώρα της ουσιαστικής αλλαγής και στην Ελλάδα;

katerina_ghpedo


Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ευρώπη

Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ευρώπη όχι απλά ανθίζει αλλά κυριαρχεί και πρωταγωνιστεί. Η πιο ηχηρή απάντηση που έχει δώσει ποτέ ήταν όταν στον τελικό του Euro γυναικών το 2022 στο "Γουέμπλεϊ" ανάμεσα στην Αγγλία και την Γερμανία. Εκεί όπου γράφτηκε ιστορία. 87.192 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες, γεγονός που "έσπασε" το ρεκόρ προσέλευσης σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις διοργανώσεις τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Στο Μουντιάλ Γυναικών το 2023 που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία επίσης τα περισσότερα παιχνίδια ήταν sold out, ενώ μόνο το ματς της πρεμιέρας είχε παρουσία 75.000 θεατών στις εξέδρες.


Πέρα από τις μεγάλες αυτές διοργανώσεις υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Η απάντηση είναι ναι. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν ποδόσφαιρο γυναικών όπως η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Γιουβέντους, η Λιόν, η Μπάγερν Μονάχου, η Μίλαν, η Βόλφσμπουργκ το έχουν πάει σε άλλο… επίπεδο δημιουργώντας ισχυρά brands που δείχνουν τη μεγάλη ισχύ και επιρροή τόσο αγωνιστικά όσο και εμπορικά.

Πέρα από το Champions League ή το Europa που πλέον υπάρχει στις τάξεις του ποδοσφαίρου γυναικών, υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου και στα εγχώρια πρωταθλήματα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και φυσικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν, εκτιμούν και σέβονται το ποδόσφαιρο γυναικών οι φίλαθλοι οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα την στήριξή τους γεμίζοντας πολλές φορές το γήπεδο. Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σε ντέρμπι οι οπαδοί των ομάδων δεν έχουν ξεχωριστές εξέδρες και παρακολουθούν μαζί το ματς, κάτι που δείχνει την "υγεία" και την ανιδιοτέλεια για την ομάδα αλλά και για το άθλημα.

katerina_sunenteuksh


Το equal pay και η πρωτοποριακή κίνηση της Μίλαν

Το μείζον ίσως ζήτημα είναι το equal pay. Η ισότητα δηλαδή στις πληρωμές σε σχέση με το ποδόσφαιρο ανδρών. Κάτι το οποίο διεκδικεί όλο και περισσότερο το ποδόσφαιρο γυναικών που ζητά να υπάρχει ισονομία σε ότι αφορά τις απολαβές στις παίκτριες. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων που μεταξύ άλλων έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη σύσταση και του Nations League στις γυναίκες, Βραζιλία, Αγγλία και ΗΠΑ έδωσαν νέα… διάσταση στην ίση αμοιβή για τις διεθνείς παίκτριες συγκριτικά με τους άνδρες.


Η εθνική ομάδα ανδρών της Αυστρίας επίσης είχε προχωρήσει σε μια αξιέπαινη κίνηση καθώς είχε απαιτήσει να υπάρχει equal pay και στην γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Η χώρα πάντως που πρωτοστάτησε σε όλο αυτό ήταν η Νορβηγία όταν και το 2017 η νορβηγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αποφάσισε να προσφέρει ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες σε μια ιστορική για τα δεδομένα απόφαση.

Από την άλλη, η Μίλαν παίρνει τα εύσημα για κάτι σπουδαίο αφού προχώρησε σε μια πρωτοποριακή κίνηση ανακοινώνοντας ότι αν μια ποδοσφαιρίστρια μείνει έγκυος τότε θα πληρώνει κανονικά όλο το συμβόλαιό της στο διάστημα που θα είναι εκτός από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις λόγω της κύησής της.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".