Ελλάδα - Αγγλία: Η ιστορική βραδιά της εθνικής και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία!
Το ΟΑΚΑ στις "φλόγες"
Η αποδεκατισμένη και με υπηρεσιακό προπονητή εθνική Αγγλίας αποτελεί δεδομένα πολύ πιο προσιτό αντίπαλο για την εθνική μας από μια ομάδα που θα είχε τεχνικό τον Τόμας Τούχελ και όλα της τα αστέρια στον "τελικό ανόδου" για το Nations League.
Στο ποδόσφαιρο, όπως και στην ίδια τη ζωή, η αξιοποίηση συνθηκών και ευκαιριών για να φτάσεις στην επιτυχία δεν συνιστά ούτε ντροπή, ούτε υποτίμηση του μονοπατιού που ακολουθείς. Αν, για παράδειγμα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα η εθνική μας ομάδα έχει καταφέρει να ρίξει για δεύτερη φορά στο καναβάτσο τα “τρία λιοντάρια” της Αγγλίας θα έχει ολοκληρώσει μια υπέρβαση στο Nations League που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε με… ανέκδοτο της παραδοσιακής φλεγματικής βρετανικής κωμικής σχολής.
Ναι, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του έχουν απόψε να διαχειριστούν μια σπουδαία ευκαιρία! Ούτε είναι ντροπή να το ομολογούμε, ούτε φυσικά θα πρέπει να τους… πάρουμε τα κεφάλια αν φύγουν ηττημένοι από τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.
Ναι, η εθνική Αγγλίας διαθέτει πάντα το “ειδικό βάρος” της κληρονομιάς που κουβαλά η “ναυαρχίδα” του αγγλικού ποδοσφαίρου, πλην όμως το timing που καλούνται οι Έλληνες διεθνείς να την αντιμετωπίσουν μοιάζει ιδανικό. Και έγινε ιδανικότερο μετά τις "μπηχτές" του Χάρι Κέιν σε βάρος των συμπαικτών του για... οικειοθελείς τραυματισμούς, προκειμένου να μην ταξιδέψουν στην Αθήνα!
Το ιδανικό timing για να παίξει "τελικό" με τους Άγγλους η εθνική Ελλάδος
Με την Αγγλική Ομοσπονδία να ολοκληρώνει τη συμφωνία με τον Τόμας Τούχελ, αλλά αυτή να ενεργοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο βαθμός δυσκολίας της αποψινής αναμέτρησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν στον πάγκο των αντιπάλων μας βρισκόταν ένας από τους κορυφαίους προπονητές της τελευταίας δεκαετίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Καλός και άγιος ο Λι Κάρλσεϊ, έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην αναγέννηση των μικρότερων σε ηλικία κλιμακίων των εθνικών ομάδων στο νησί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί στη ζυγαριά με τον διάδοχο του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ στην τεχνική ηγεσία της φιναλίστ των δύο τελευταίων Euro.
Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την αντίπαλό μας σε τόσο μεταβατικό στάδιο. Όσο σημαντικές είναι και οι απουσίες με τις οποίες θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ σε λίγες ώρες.
Οι μεγάλες απουσίες των Άγγλων και το... δυσβάσταχτο βάρος της φανέλας με τα τρία λιοντάρια
Προφανώς και θα ήταν… αυτοκτονικό να υποτιμήσουμε μια ομάδα που θα διαθέτει στην αρχική της σύνθεση παίκτες του βεληνεκούς ενός Τζουντ Μπέλιγχαμ, ή ενός Χάρι Κέιν, αλλά θα συνιστούσε και μέγιστο… στρουθοκαμηλισμό η μη παραδοχή της σημασίας των παικτών που δεν βρίσκονται στη διάθεση του Κάρλσεϊ. Ειδικά μεσοεπιθετικά τα “λιοντάρια” θα υποχρεωθούν να επιστρατεύσουν παίκτες που δεν διαθέτουν πλούσια εμπειρία στην εθνική ομάδα και δεν είναι συνηθισμένοι να κουβαλούν το τεράστιο ειδικό βάρος που συνοδεύει τη συγκεκριμένη φανέλα.
Πιστέψτε μας, η πίεση που ασκείται στους Άγγλους διεθνείς – και η οποία θα είναι αμείλικτη σε περίπτωση νέου στραπάτσου από τους Έλληνες – μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη από την οποία υποφέρουν εδώ και χρόνια οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Βραζιλίας.
Όσο καλοί παίκτες κι αν είναι ο Μαντουέκε ή ο Γκάλαχερ, δεν είναι σίγουρο ότι είναι ακόμη έτοιμοι να σηκώσουν στους ώμους τους τις ευθύνες μιας τόσο σημαντικής εθνικής αποστολής.
Μην μας παρεξηγείτε! Το ταλέντο στις δεξαμενές του αγγλικού ποδοσφαίρου ρέει πλέον άφθονο. Οι εμπνευστές της “στρογγυλής θεάς” έχουν αρχίσει και πάλι να κινούν τα γρανάζια μιας βιομηχανίας παραγωγής ταλέντων που επί σειρά ετών βρισκόταν σε αδράνεια.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες, όμως, του αποψινού κρίσιμου παιχνιδιού και η συγκυρία στην οποία βρίσκεται η εθνική Αγγλίας πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εθνικής μας ομάδας. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η Ελλάδα να λογίζεται ως φαβορί απέναντι σε οποιαδήποτε εκδοχή των “τριών λιονταριών”, δεδομένα όμως οι πιθανότητες να φτάσει στο στόχο της είναι σαφώς αυξημένες.
Αρκεί να μην υπερεκτιμήσουμε τη σημασία των δεδομένων που υπάρχουν, γιατί η βραδιά ίσως αποδειχτεί πιο δύσκολη και από εκείνη του Γουέμπλεϊ.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".