Βασίλιε Μίτσιτς: Οι "αιώνιοι", η επιστροφή και μια... Euroleague σε συναγερμό!
Μεταγραφικός πυρετός στην Ευρώπη
Η Euroleague κινείται στους ρυθμούς της επιστροφής του Βασίλιε Μίτσιτς που σκέφτεται σοβαρά να αφήσει πίσω του την περιπέτεια του ΝΒΑ για να γυρίσει στα ευρωπαϊκά παρκέ. Χωράει ο Σέρβος σε Παναθηναϊκό AKTOR ή Ολυμπιακό;
Μετά τον Σάσα Βεζένκοφ, ένας ακόμη σύγχρονος “ήρωας” της Euroleague ετοιμάζεται να κλείσει πρόωρα το κεφάλαιο του NBA και να επιστρέψει… μετά Βαΐων και κλάδων στα παρκέ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Τις τελευταίες μέρες ο επικείμενος “επαναπατρισμός” του Βασίλιε Μίσιτς αποτελεί κυρίαρχο θέμα συζήτησης όπου χτυπά η καρδιά της “πορτοκαλί θεάς” ανά τη Γηραιά Ήπειρο.
O Μίτσιτς, ο Παναθηναϊκός AKTOR, ο Ολυμπιακός και τα "καυτά" ερωτήματα
Και στο επίκεντρο της κουβέντας βρίσκονται, όπως ήταν φυσιολογικό, οι δύο “αιώνιοι αντίπαλοι” του ελληνικού μπάσκετ. Τα ερωτήματα που συνδέουν την υπόθεση Βασίλιε Μίτσιτς με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό είναι δύο:
Πρώτον, κατά πόσο θα υπάρξει “ζεστό” ενδιαφέρον των ελληνικών ομάδων για τον Σέρβο σε περίπτωση που επιλέξει οριστικά να επιστρέψει σε ομάδα της Euroleague.
Δεύτερον, αν χωράει ο Μίτσιτς στα ρόστερ των δύο “αιωνίων” που και πολυάριθμα είναι και εξαιρετικά ποιοτικά. Δεν είναι εύκολη η απάντηση ούτε στο ένα ερώτημα, ούτε στο άλλο. Δεδομένα αν είτε ο Αταμάν, είτε ο Μπαρτζώκας προσέθεταν ένα ακόμη “πυρηνικό όπλο” στη μηχανή τους, η δυναμική που θα αποκτούσαν τόσο οι “πράσινοι”, όσο και οι “ερυθρόλευκοι” θα προκαλούσε… τρόμο.
Από την άλλη ενδεχόμενη απόκτηση του Σέρβου θα σήμαινε αυτόματα… διαζύγιο με κάποιον παίκτη στον οποίο οι δύο τεχνικοί έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, ενώ ενδεχομένως να διατάρασσε κάποιες “λεπτές ισορροπίες” εντός αποδυτηρίων που πάντα προσέχουν πολύ οι προπονητές.
Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου την οικονομική υπέρβαση στο μπάτζετ των δύο ομάδων, καθώς Δημήτρης Γιαννακόπουλος και αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν αποδείξει ότι δεν υπολογίζουν έξτρα επιβαρύνσεις όταν πρέπει να υλοποιήσουν μια μεταγραφή υπέρβασης.
Επιπλέον συνυπολογίστε το… φόβο που υπάρχει και στα δύο στρατόπεδα, μήπως ο χαρισματικός άσος των Σάρλοτ καταλήξει… στην απέναντι πλευρά ή στη Ρεάλ Μαδρίτης που με τον Μίτσιτς στο πλευρό του Καμπάτσο θα καλύψει σημαντικό μέρος της ποιοτικής ψαλίδας που τη χωρίζει αυτή τη στιγμή από τους δύο “αιώνιους”.
Μίτσιτς, μια μεταγραφή με το βλέμμα στο μέλλον
Αν βρισκόμασταν καλοκαίρι και ο Μίτσιτς έμενε ελεύθερος από τους Χόρνετς, είναι δεδομένο ότι Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός θα ενδιαφέρονταν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, στρώνοντας εκατομμύρια στα πόδια του. Οι “πράσινοι”, άλλωστε, είχαν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του και στο παρελθόν.Τώρα, όμως, στα μέσα Νοεμβρίου η συζήτηση είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκη. Υπάρχει, όμως, μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος που κανείς δεν πρέπει να υποτιμά.
Ο Σέρβος βρίσκεται στο 30ό έτος της ηλικίας του, απέχει δηλαδή πολύ ακόμη από το να εισέλθει στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας του. Το συμβόλαιο που θα υπογράψει με οποιονδήποτε ευρωπαϊκό σύλλογο, αναμένεται να είναι πολυετές.
Όποια ομάδα τον αποκτήσει, δηλαδή, δεν θα το πράξει με μοναδικό γνώμονα την υλοποίηση των στόχων της την τρέχουσα περίοδο, αλλά την κυριαρχία της στην Euroleague για την επόμενη πενταετία.
Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στις ηλικίες των γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR (με τον Σλούκα και τον Μπράουν να οδεύουν στο 35ο έτος της ηλικίας τους) αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ειδικά στην περίπτωση του “τριφυλλιού” ενδεχόμενο ενδιαφέρον για τον Μίτσιτς θα αφορά και την επόμενη μέρα του “επτάστερου”.
Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλιε Μίτσιτς είναι ένα αστέρι πρώτου βεληνεκούς που δεν αφήνει κανέναν “μεγάλο” της Euroleague αδιάφορο. Ούτε τους δύο “αιώνιους” του ελληνικού μπάσκετ, ανεξαρτήτως αν παίξουν τελικά ρέστα ή για την απόκτησή του.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η ομάδες που δείχνουν να τον έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και διαθέτουν και τα πορτοφόλια για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, είναι οι δύο “μεγάλες δυνάμεις” του ισπανικού αθλητισμού: Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Αν είναι να επιλέξει την Ιβηρική… καλύτερα ας πάει στη Βαρκελώνη.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".