Κλήρωση playoffs Nations League: Σε κρίση το Βέλγιο, αλλά καλύτερα... μακριά από την Εθνική Ελλάδος!
Οι πιθανοί αντίπαλοι της "γαλανόλευκης"
Η Εθνική Ελλάδος μαθαίνει σήμερα το μεσημέρι την αντίπαλό της στα playoffs για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του UEFA Nations League, με τις απόψεις για την ιδανική κλήρωση να διίστανται: Βέλγιο, Σερβία, Ουγγαρία ή Σκωτία;
Το Βέλγιο του Ντομένικο Τεντέσκο που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο σε βαθιά αγωνιστική κρίση. Η αναγεννημένη και φιλόδοξη Ουγγαρία του Μάρκο Ρόσι. Η δυναμική Σερβία του Ντράγκαν Στοϊκοβιτς. Η “σκληρή” Σκωτία του Στιβ Κλαρκ.
Αυτές είναι οι τέσσερις υποψήφιες αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδος στη σημερινή κλήρωση των playoffs για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του UEFA Nations League, η οποία θα διεξαχθεί στις 13:00 στη Νιόν, παρόντος του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Μια τετράδα… πολυμορφική, ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα, με τo αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί, όποια ομάδα κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μάρτιο.
Κλήρωση playoffs UEFA Nations League: Η Εθνική Ελλάδος και το... άγνωστο Βέλγιο της άνοιξης
Ποια είναι, όμως, στα χαρτιά τουλάχιστον, η πιο επιθυμητή κλήρωση; Βάσει της τωρινής αγωνιστικής κατάστασης των ομάδων, οι Βέλγοι διανύουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Τα περισσότερα αστέρια των “διαβόλων” δεν θέλουν να βλέπουν τον Τεντέσκο ούτε ζωγραφιστό, ο Τιμπό Κουρτουά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αγωνιστεί ξανά στην εθνική ομάδα όσο παραμένει στον πάγκο ο Ιταλός τεχνικός.
Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα των Βέλγων μέσα στο 2024 είναι αντιστρόφως ανάλογα της ποιότητας του ρόστερ τους. Σε δέκα επίσημα παιχνίδια που έδωσαν την τρέχουσα ημερολογιακή χρονιά μέτρησαν μόλις δύο νίκες, ενώ γνώρισαν σοκαριστικές ήττες από αντιπάλους όπως η Σλοβακία και το Ισραήλ. Η δε παρουσία τους στα τελικά του Euro εξελίχθηκε σε… φιάσκο ολκής.
Και γιατί λοιπόν να μη θεωρείται ιδανική μια κλήρωση με έναν αντίπαλο που βρίσκεται σε τόσο προβληματική κατάσταση; Πολύ απλά γιατί η Εθνική μας ομάδα δεν θα δώσει τα κρίσιμα playoffs σε δυο εβδομάδες, αλλά σε τέσσερις μήνες! Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αναφορικά με την παρουσία του Τεντέσκο στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών στη χώρα των Κάτω Χωρών, οι πιθανότητες να απολυθεί ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός είναι σαφώς μεγαλύτερες από το να βρίσκεται στον πάγκο την ερχόμενη άνοιξη.
Το μέλλον του Τεντέσκο και οι άγνωστες εξελίξεις στην εθνική Βελγίου
Αν, λοιπόν, υπάρξει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Βελγίου, αυτομάτως τα μεγάλα αστέρια όπως ο Κουρτουά, ο Ντε Μπρόινε ή ο Λουκάκου θα αναγάγουν την αναγέννηση της ομάδας σε προσωπικό τους στοίχημα.
Ενδεχομένως, δηλαδή, το κίνητρο με το οποίο θα εμφανιστούν οι “διάβολοι” στα playoffs του Nations League να μην έχει καμία απολύτως σχέση με το κλίμα… μιζέριας και εσωστρέφειας που έχει βυθιστεί μία από τις πιο ποιοτικές εθνικές ομάδες της τελευταίας δεκαετίας στο παγκόσμιο στερέωμα.
Σερβία, Σκωτία, Ουγγαρία, όλες εξαιρετικές... αλλά και επιθυμητές για την εθνική Ελλάδος
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και η εθνική Αγγλίας σε περίοδο αγωνιστικής κρίσης επισκέφτηκε το ΟΑΚΑ, αλλά αποδείχτηκε στο χορτάρι ότι είναι τόσο μεγάλη η ποιότητα αυτών των ομάδων που μπορούν να σε… σκοτώσουν βασιζόμενες αποκλειστικά στο ατομικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών τους.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας απολύτως λόγος να μπλέξουμε με τους Βέλγους… τζογάροντας ουσιαστικά στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις Βρυξέλλες τους επόμενους μήνες.
Με Ουγγαρία, Σερβία, Σκωτία ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι Έλληνες διεθνείς θα γνωρίζουν ότι η άνοδος στην πρώτη κατηγορία θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα δικά τους πόδια. Αν έπρεπε να επιλέξουμε μια από τις τρεις ομάδες που θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε, αυτοί θα ήταν οι Μαγυάροι, λόγω της αξιοπρόσεκτης αγωνιστικής συνέπειας που επιδεικνύουν την τελευταία διετία. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν κρίνονται ανεπιθύμητοι.
Με τους Σέρβους θα αισθανόμαστε πιο οικεία, με τους Σκωτσέζους πιο… αεράτα, μετά τη νίκη στο Γουέμπλεϊ. Τους Βέλγους, όμως, καλύτερα ας τους αποφύγουμε.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".