Το αφεντικό της Μονακό, ο Αλεξέι Φεντόριτσεφ είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον Βασίλη Σπανούλη στο πριγκιπάτο και το μπάσκετ να ζήσει στιγμές δόξας με τον Ομοσπονδιακό τεχνικό στο τιμόνι ακόμα και στη Euroleague.

Η αλήθεια είναι ότι η Μονακό, υπό την ιδιοκτησία του Αλεξέι Φεντόριτσεφ πολύ πριν τεθεί στο προσκήνιο το όνομα του Βασίλη Σπανούλη, απέκτησε όνομα στον κόσμο του μπάσκετ, τόσο εντός των συνόρων της Γαλλίας όσο και στη Euroleague.  

Ο Αλεξέι Μιχάιλοβιτς Φεντόριτσεφ δεν ξέρει τι έχει, γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1955, είναι ο βασικός χρηματοδότης της μπασκετικής Μονακό και αυτός που το 2005 απέκτησε για λογαριασμό της Ντιναμό Μόσχας τον τότε πρωταθλητή Ευρώπης Γιούρκα Σεϊταρίδη. Πλέον ήρθε η ώρα ο Αλεξέι Φεντόριτσεφ να συνεργαστεί πάλι με Έλληνα, αυτή τη φορά με τον Βασίλη Σπανούλη, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός θα γίνει ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του πριγκιπάτου.

Ο Αλεξέι Φεντόριτσεφ από την ποδοσφαιρική Ρωσία στο Μονακό για το μπάσκετ

Ο επιχειρηματίας από το Κρασνογκόρσκ, μια πόλη στην περιφέρεια της Μόσχας, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα υπήρξε στα νιάτα του ποδοσφαιριστής. Όχι κάτι σπουδαίο, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έπαιξε για την εφεδρική ομάδα της Ντιναμό Μόσχας και μετά πήγε και στην Κριβμπάς, στην πόλη Κριβί Ριχ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ουκρανίας. Τη δεκαετία του 1980, καταπιάστηκε με το εμπόριο λιπασμάτων.

$ 300 million worth TIS boat

Ο Φεντόριτσεφ έφυγε από τη Ρωσία το 1987, δηλαδή λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το 1994 ίδρυσε στο Μονακό τη σημερινή του εταιρεία, τη Fedcominvest, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο εμπόριο λιπασμάτων και πρώτων υλών. Ήταν 36 ετών και ακόμη ήταν σε ισχύ τα Σοβιετικά διαβατήρια. Δεν απέκτησε ποτέ ρωσικό - "δεν είχα χρόνο να κάνω αίτηση για ρωσικό, αλλά πάντα ήμουν, είμαι και θα είμαι Ρώσος", έχει δηλώσει- πήρε όμως Ουγγρική υπηκοότητα και αργότερα αυτή του Μονακό στο οποίο κατοικοεδρεύει. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει και διαβατήριο από την Ουρουγουάη, έχει πει: "Στο παρελθόν, ενδεχομένως και τώρα, οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που επένδυε σημαντικά κεφάλαια στην οικονομία της χώρας μπορούσε να αποκτήσει υπηκοότητα κρατών της Νότιας Αμερικής, δηλαδή της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και όχι μόνο. Αλλά δεν το χρειαζόμουν".

Έρευνα στο Μονακό για τον Αλεξέι Φεντόριτσεφ

Ο αρχές στο Μονακό πάντως ξεκίνησαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα rumafia.net,  έρευνα to 1997 για την Fedcominvest με αφορμή της σύλληψη και καταδίκη σε εξάμηνη φυλάκιση ενός Ρώσου υπαλλήλου της εταιρείας για κατοχή πλαστών διαβατηρίων αλλά και διότι ο ίδιος ο Φεντόριτσεφ αδυνατούσε να εξηγήσει λογιστικά πως με το μηνιαίο μισθό των 3500 φράγκων από την εταιρεία United London Trade Ltd., πλήρωνε ενοίκιο 72.000 φράγκων για ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Rue de France, στο Μόντε Κάρλο. Το 2002 τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε ολοκληρώσει την έρευνα και δεν είχε βρεθεί τίποτα παράνομο στις δραστηριότητες της Fedcominvest, που είναι εγγεγραμμένη στην υπεράκτια ζώνη της Νήσου Μαν -νησί εξαρτώμενο από το Βρετανικό Στέμμα στην Ιρλανδική θάλασσα-, ούτε στα υποκαταστήματά της στη Μόσχα, το Κίεβο, την Κωνσταντινούπολη, τη Γενεύη, την Τάμπα (Φλόριντα) και άλλες πόλεις.

Victory Secured with Style | AS Monaco -Virtus Bologna | BASKETBALL HIGHLIGHTS R4 2024-25

Το 2002 ο Φεντόριτσεφ προσπάθησε να αγοράσει μετοχές της ποδοσφαιρικής Μονακό αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως ο πρίγκιπας Ρενιέ παρενέβη, άσκησε βέτο και δεν επήλθε συμφωνία. Αργότερα, οι εταιρείες του μεγιστάνα απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών της Ντιναμό Μόσχας. Οι επενδύσεις του ολιγάρχη στη ρωσική ομάδα, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, επέτρεψαν στη Ντιναμό να αγοράσει ή να αποκτήσει με της μορφής δανεισμού παίκτες όπως οι Τιάγκο Σίλβα, Σισέρο Σεμέδο, Αντρές Μεντόζα και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Αφεντικό της Μονακό ο Αλεξέι Φεντόριτσεφ και μπελάδες στη Φλωρεντία

Τον Ιανουάριο του 2022, έγινε ιδιοκτήτης του As Monaco Basket. Παντρεμένος με δύο παιδιά, ο Ρώσος ολιγάρχης είναι ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων ενός ιδιωτικού αεροπλάνου Bombardier Global 6000 και ενός πολυτελούς γιοτ TIS Lussen 4.500 τόνων.

Το περασμένο καλοκαίρι απασχόλησε τα ΜΜΕ με τους μπελάδες που ξεκίνησαν γι’ αυτόν από την Ουκρανία και έφτασαν ως τη Φλωρεντία. Μπαλάδες τρόπος του λέγειν. Διότι μετά από έρευνες στην Ουρκανία, οι αρχές στην Ιταλία προχώρησαν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του στη Φλωρεντία, συνολικής αξίας 41ός εκατομμυρίων ευρώ. "Ψίχουλα" για έναν ολιγάρχη με εκτιμώμενο πλούτο ενός δισεκατομμυρίου, που συμπεριλήφθηκε το 2006 από το Forbes στην κατάταξη των πλουσιότερων ανδρών στη Ρωσία.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία κατά της διαφθοράς του Κιέβου, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Φεντόριτσεφ δαπάνησε 38 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει ένα κάστρο στην Τοσκάνη, μια ονειρεμένη βίλα του στους πιο όμορφους λόφους της Φλωρεντίας το 2014 με τα χρήματα να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Ο Ρώσος μεγιστάνας απάντησε ότι δέχεται πιέσεις από τα δικαστήρια, μέσω πολλών κατασκευασμένων υποθέσεων που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη φυλακή στην Ουκρανία, για να παραχωρήσει την πολύτιμη εταιρεία του δωρεάν.

Ο Αλεξέι Φεντόριτσεφ, η επιστολή και η καρδιά Μονεγάσκου

Τι αφεντικό της Μονακό είπε στην ιστοσελίδα «monaco-tribune.com» ότι το 2017 έλαβε μια επιστολή που περιείχε "ένα καλοπροαίρετο εγκληματικό επιχειρηματικό σχέδιο" ζητώντας 25 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση των ουκρανικών δικαστηρίων για την άσκηση πίεσης σε αυτόν και την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει κάνει μια σειρά από σχετικά καταγγελίες στις αρχές.

Πρόκειται για μια δικαστική υπόθεση που είναι σε εξέλιξη για τον Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος δηλώνει και Μονεγάσκος, λέγοντας: "Είμαι ένας πολύ παραδοσιακός τύπος. Μετακόμισα εδώ το 92-93 και δεν άλλαξα ποτέ τη διεύθυνσή μου. Όλοι με ξέρουν. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχω κάνει πολλές επενδύσεις στο Μονακό. Οι γονείς μου είναι θαμμένοι στο Πριγκιπάτο και το Μονακό έχει γίνει η καρδιά μου". 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".