Ντέμης Νικολαΐδης: Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για έναν ποδοσφαιριστή όταν σταματάει την καριέρα του;
"Υπάρχουν και θέματα αυτοεκτίμησης"
Ο Ντέμης Νικολαΐδης δίνει τα... φόντα του αναφορικά με το ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας ποδοσφαιριστής όταν σταματάει την καριέρα του και φεύγει από τα φώτα της δημοσιότητας. Από το ψυχολογικό μέχρι το... οικονομικό κομμάτι.
Ντέμης Νικολαΐδης και... κεφάλαιο απόσυρσης από το ποδόσφαιρο
Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, οικονομικές συνέπειες κι άλλα πολλά θίγει ο Ντέμης Νικολαΐδης ως ζητήματα ενός ποδοσφαιριστή όταν σταματάει το ποδόσφαιρο."Πρέπει να υπάρχει προετοιμασία από πριν... τι θα κάνω μετά το ποδόσφαιρο", αναφέρει. "Από τη μια είναι ωραίο που παίζουν, πάντα πρέπει να έχουν μια παιδικότητα. Από την άλλη όμως βγαίνουμε σε μια κοινωνία στα 35 για παράδειγμα λίγο ανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε", επισημαίνει.Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Ντέμης Νικολαΐδης:
"Το λέει η ερώτηση φεύγει από τη δημοσιότητα, από μόνο του είναι ένα θέμα. Είναι ένα θέμα γιατί έχουν μάθει οι περισσότεροι άνθρωποι να καθοριζόμαστε από τη γνώμη τρίτων. Και επειδή οι αθλητές είναι εκτεθειμένοι και η δουλειά τους είναι τόσο εκτεθειμένη, είναι τόσο λαϊκό το φαινόμενο, ο κόσμος ασχολείται με αυτούς, συνηθίζουν σε αυτό το πράγμα. Το να καθορίζονται από αυτό τον κόσμο. Οπότε υπάρχουν και θέματα αυτοεκτίμησης. Αυτοπεποίθησης δεν θα έλεγα, αυτοεκτίμησης όμως ναι οπότε από τη μια στιγμή στην άλλη σταματάει η καριέρα σου και δεν έχεις αυτή την προβολή που είχες.
Σταματάει αυτό το πράγμα, αν δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου και δεν έχεις αυτοεκτίμηση, αυτοεκτίμηση σημαίνει να εκτιμώ τον εαυτό μου το βράδυ πριν κοιμηθώ. Αυτοπεποίθηση σημαίνει το χειροκρότημα του κόσμου, το πόσο καλά έπαιξα και τι ωραίο γκολ έβαλα. Αυτό σταματάει. Είναι απότομο και εκτός αυτού το παθαίνει ένας άνθρωπος σε νεαρή σχετικά ηλικία. Μπορεί για το ποδόσφαιρο να τελειώνει η καριέρα του, αλλά ως άνθρωπος δεν είναι κάποιος έμπειρος και επίσης τόσα χρόνια παίζει.
Τώρα ασχολούνται με αυτό, με το να σε προετοιμάσουν για το τι θα κάνεις μετά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ποδοσφαιριστές πέφτουν σε κατάθλιψη, πολλές τις ξέρουμε, κάποιες δεν τις ξέρουμε και κάποιες δεν τις ξέρουν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές ότι το έχουν περάσει.
Πρέπει να υπάρχει προετοιμασία από πριν "τι θα κάνω μετά το ποδόσφαιρο". Επειδή δεν υπήρχε στα παλαιότερα χρόνια, μετά το ποδόσφαιρο χάναν τα χρήματά τους οι ποδοσφαιριστές γιατί έχεις μάθει να παίρνεις αρκετά χρήματα οπότε τα χρήματά σου είναι σε ένα σημείο, τελειώνει το ποδόσφαιρο, συνεχίζεις να έχεις τα ίδια έξοδα αλλά τα έσοδα δεν έρχονται. Και εκεί πέρα υπάρχει πρόβλημα.
Παλαιότερα σίγουρα έχουν χάσει πολλοί ποδοσφαιριστές τα χρήματά τους έτσι. Τώρα δεν είναι έτσι, είναι πιο διαβασμένα τα παιδιά, προσέχουνε, οι μάνατζερ είναι πιο καλοί επάνω τους. Τους προσέχουν και τους βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι. Αυτό είναι το οικονομικό. Το πρώτο που είπα, το ψυχολογικό, είναι το μεγαλύτερο θέμα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν για το τι θα κάνουνε μετά.
Να πουν ότι "τελειώνω την καριέρα μου, μπορεί να θέλω να κάνω έναν χρόνο διακοπές, αλλά μετά θα ασχοληθώ με αυτό". Να αρχίσουν να προετοιμάζονται. Θα πάνε καλύτερα αυτοί που τα πάνε καλύτερα με τον εαυτό τους και αυτοί που έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους θα έχουν σίγουρα μια καλύτερη συνέχεια. Είναι δύσκολο".