Η παγκόσμια ημέρα των Ανθρώπων με αναπηρία είναι στις 3 Δεκεμβρίου και σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εθνική Άμυνας διοργανώνει μία εκδήλωση την προηγουμένο, στο αμφιθέατρο "Επισµηναγός (Ι) ∆. Καραµπέρος" του ΓΕΕΘΑ, που θα αφορά στα αυτιστικά παιδιά. Μάλιστα, από το ΥΠΕΘΑ πρόκειται να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις που θα αφορούν στη συμβολή του Ελληνικού Στρατού. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, το έργο του οποίου σε ό,τι αφορά τα παιδιά με αυτισμό δεν αμφισβητείται, μίλησε για την εκδήλωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πρόσκλησή του, που έγινε διά στόματος του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, έγινε πριν τη δήλωση του κυρίου Δένδια για το σχολείο που θα υποστηρίζει τα παιδιά με αυτισμού και παρά τη δική του απάντηση διατηρήθηκε.

"Βασικά, με κάλεσε μία ημέρα στο τηλέφωνο ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, και στο στρατό κατάλαβαν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στις οικογένειες των φαντάρων. Έτσι, πρόκειται να μιλήσω στις 2 Δεκεμβρίου, αφού την επομένη είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με αναπηρία", είπε αρχικά στο parapolitika.gr ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Δημήτρης Παπανικολάου: Η συνομιλία με τον Νίκο Δένδια

Αυτό έγινε, όπως ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Παπανικολάου, πριν τη δήλωση του Νίκου Δένδια περί τα μέσα Νοεμβρίου. "Είχε προαποφασιστεί η ομιλία μου, όταν με κάλεσε ο κύριος Κεφαλογιάννης δεν είχε μιλήσει ο κύριος Δένδιας ακόμη. Αυτό δεν άλλαξε, οπότε θα μιλήσω κανονικά", σχολίασε ο παλαίμαχος αθλητής του μπάσκετ των δύο τριπλ κράουν, με τον Ολυμπιακό το 1997 και με τον Παναθηναϊκό το 2007 -στο οποίο μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο, με την αξιομνημόνευτη παρουσία του στον πέμπτο τελικό της Α1, ως παράγων X στο 89-76 επί του Ολυμπιακού- και τόνισε ότι πράγματι, μετά τη δική του λιτή τοποθέτηση στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν σχολίασε πως "δεν μας άρεσε" η δήλωσή του, επικοινώνησε μαζί του. "Με κάλεσε ο κύριος Δένδιας και μου είπε ότι αυτό που είπε δεν ήταν έτσι όπως βγήκε. Δεν ήθελε να δικαιολογηθεί σε μένα, εγώ δεν είμαι κάποιος, είμαι ένας από τους πάρα πολλούς γονείς που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Με κάλεσε και μου είπε ότι δεν ήταν αυτό το νόημα, έτσι όπως βγήκε, και σχολίασε ότι με χαρά θα με περιμένει στην εκδήλωση προκειμένου να μιλήσουμε".

Η ευαισθητοποίηση και η παραδοχή


Το πιο δύσκολο κομμάτι των κοντινών συγγενών ενός ανθρώπου με αυτισμό είναι η παραδοχή και σε αυτό υπεισέρχεται η παρουσία του Δημήτρη Παπανικολάου. Εξάλλου, ο ίδιος τονίζει πως "το έχω μέσα στο σπίτι μου|, ως εκ τούτου μπορεί να το επικοινωνεί και λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχει λόγω της μακρόχρονης και επιτυχημένης ενασχόλησής του με το μπάσκετ. "Όπως συμβαίνει σε εταιρείες και σχολεία που μιλάω, είμαι βέβαιος πως μετά την ομιλία μου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα με καλέσουν στρατιωτικοί στο τηλέφωνο για να μου μιλήσουν για το δικό τους ζήτημα. Έχει μεγάλη σημασία για όλους να το κοινωνήσουν. Έμοιαζε με στίγμα, αλλά έχουμε καταφέρει να το γυρίσουμε". Εξάλλου, ενώ ο ίδιος λέει πως τα συμβάντα έχουν αυξηθεί στον πληθυσμό, δεν αρνείται ότι στην αύξηση παίζει ρόλο και η παραδοχή του γονέα.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, πάντως, έχει βρει κάτι να τον γεμίζει. Αυτό δεν προέκυψε ανώδυνα, όμως αποδείχθηκε ότι μπορεί να αφήσει το χνάρι του στην κοινωνία και, κυρίως, να κάνει τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκε: "Είναι θέμα ζωής, όπως το έχω στο σπίτι μου, γεμίζει η ψυχή μου να βοηθάω τους ανθρώπους και να βοηθιέται το σπίτι μου. Ξεκινήσαμε να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία και είναι περιττό να πω ότι η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική. Ο αριθμός των παιδιών με αυτισμό συνεχίζει να αυξάνεται και η ιατρική βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Δεν βρίσκεται (σ.σ. ο αυτισμός) στον προγεννητικό έλεγχο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το σύνδρομο Down. Όμως, επειδή η νευροπλαστική ικανότητα του εγκεφάλου των παιδιών είναι μεγάλη, όσο νωρίτερα αναγνωριστεί τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα που θα έχει. Η νοοτροπία έχει αλλάξει και τώρα ο κόσμος είναι πιο απελευθερωμένος".