Μουντιάλ 2034: Η Σαουδική Αραβία "επιστρατεύει" και το Netflix για να βελτιώσει την εικόνα της - Πολλές οι αντιδράσεις προς τη FIFA
Μεγάλη η δυσαρέσκεια
Το Μουντιάλ 2034 θα ανατεθεί την Τετάρτη (11/12) από τη FIFA στη μοναδική υποψήφια Σαουδική Αραβία με τις αντιδράσεις να είναι πολλές ενώ η ίδια επιδιώξει μέσω σειράς στο Netflix να βελτιώσει την εικόνα της
Η FIFA αναμένεται να αναθέσει την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία στην συνεδρίαση της Τετάρτης (11/12) καθώς είναι και η μοναδική υποψηφιότητα. Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι πολλές με τους Σαουδάραβες να επιχειρούν μέσω σειράς στο Netflix να βελτιώσουν την εικόνα τους.
Ο λόγος γίνεται για το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας, "Saudi Pro League: Kickoff", μία παραγωγή που υπογραμμίζει τη μεταμόρφωση της Pro League Σαουδικής Αραβίας με την έλευση αστέρων όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και ο Καρίμ Μπενζεμά και παρουσιάζει γεμάτα στάδια.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές είναι οι οργανώσεις που έχουν στείλει επιστολές στην FIFA, ώστε να μην αναθέσει το Μουντιάλ 2034 στη συγκεκριμένω χώρα της Αραβίας.
Το Μουντιάλ 2034 και η στάση της Σαουδικής Αραβίας
Οι κριτικές, ωστόσο, παραμένουν. Πολλοί κατηγορούν το βασίλειο ότι χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως στρατηγική «sportswashing», αποσπώντας την εστίαση από ζητήματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο «Georgetown», Ντάνιελ Ράιχε, σημειώνει ότι τα αστέρια που προσλαμβάνονται υπερβαίνουν το ποδόσφαιρο, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση της εικόνας της χώρας παγκοσμίως.
Το ντοκιμαντέρ αν και αποφεύγει τις σε βάθος πολιτικές συζητήσεις, δείχνει εν συντομία τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μια κεντρική φιγούρα στη χρήση του αθλητισμού για την ενίσχυση της εικόνας της Σαουδικής Αραβίας να δίνει ένα τρόπαιο στην Αλ Χιλάλ.
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και για το Μουντιάλ του Κατάρ το οποίο μάλιστα έγινε χειμώνα. Η FIFA, ωστόσο, έκανε την ανάθεση, το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη, αλλά ήταν πολλα τα ρεπορτάζ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη χώρα και κυρίως για τους εργάτες που εργάστηκαν στην κατασκευή των γηπέδων.