Σε περίπου τρεις μήνες από τώρα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα αποκτήσει νέο πρόεδρο. Από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου, επί ελληνικού εδάφους, συνολικά 111 μέλη, θα κληθούν στο πλαίσιο της 143ης Συνόδου, να εκλέξουν ένα εκ των επτά υποψηφίων που θα πάρει την σκυτάλη από τον Τόμας Μπαχ, ο οποίος είναι στην προεδρική καρέκλα από το 2013. Όταν ο Γερμανός δικηγόρος και Ολυμπιονίκης εξελέγη στο Μπουένος Άιρες, οι υποψήφιοι ήταν έξι,. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους κλέβει την παράσταση η μοναδική γυναίκα που ρίχνεται στη μάχη για την προεδρία κι αυτοί την καθιστούν –προς στιγμήν- φαβορί. Πρόκειται για την Κίρστι Κόβεντρι, την 41χρονη υπουργό Αθλητισμού της Ζιμπάμπουε και πολυολυμπιονίκη κολυμβήτρια. Και μόνο το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν δεν εξελέγη γυναίκα πρόεδρος στη ΔΟΕ, δείχνει γιατί το τόλμημά της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, όλοι πλην ενός οι πρόεδροι ήταν από την Ευρώπη, μια ήπειρο από την οποία προέρχονται τέσσερις υποψήφιοι. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα και Αφρικανή επικεφαλής της ΔΟΕ.

Στο παρελθόν η ΔΟΕ ήταν ένας χώρος αποκλειστικά για άνδρες. Μόλις το 1981 εξελέγησαν οι πρώτες γυναίκες μέλη. Έκτοτε έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον το 43% των σημερινών μελών είναι γυναίκες. Όλα αυτά μοιάζουν με πλεονεκτήματα για την Κόβεντρι, η οποία θεωρείται από κάποιους ως αυτή που απολαμβάνει την προτίμηση του απερχόμενου προέδρου.

Παράλληλα η εκλογή της θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ότι ο αθλητισμός δεν αποτελεί έναν χώρο που τα ηνία κρατούν μόνιμα οι άνδρες. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η ικανότητά της στην κολύμβηση είναι εκπληκτική, η πολιτική της κληρονομιά είναι αμφιλεγόμενη.

Κίρστι Κόβεντρι, μετά το πραξικόπημα

Η Κόβεντρι έγινε υπουργός αθλητισμού της Ζιμπάμπουε υπό τον –γνωστό με το παρατσούκλι  “Κροκόδειλος” λόγω της σκληρότητάς του- Πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα το 2018. Ο Μνανγκάγκουα ανήλθε στην εξουσία στον Νοέμβριο του 2017 μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, του οποίου υπήρξε δεξί χέρι και για πολλά χρόνια αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας του. Η Κόβεντρι υπουργοποιήθηκε μετά από εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Μνανγκάγκουα και αμφισβήτησε το αποτέλεσμα τους η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας νοθεία.

All of Kirsty Coventry's Olympic medals!

Το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα τότε και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν εκφράσει ανησυχίες καθώς τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον στρατό μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω καθυστερήσεων στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αργότερα, υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ηγέτες και υποστηρικτές σκοτώθηκαν, απήχθησαν και βασανίστηκαν υπό την κυριαρχία του Μνανγκάγκουα. Οι περισσότεροι περίμεναν τότε ότι η Κόβεντρι θα παραιτηθεί και δεν θα συνδεόταν με το καθεστώς. Κατά τη θητεία της, η αθλητική βιομηχανία της Ζιμπάμπουε πέρασε τεράστια κρίση. Η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου απαγόρευσε τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων στα γήπεδα της Ζιμπάμπουε από το 2020. Τόσο η εθνική ομάδα όσο και οι σύλλογοι δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους στο εξωτερικό. Μερικά από τα γήπεδα έκλεισαν λόγω έλλειψης καθισμάτων και απουσίας ηλεκτρονικών τουρνικέ.

Κίρστι Κόβεντρι και υποσχέσεις

Η Κόβεντρι υποσχέθηκε να διορθώσει την κατάσταση, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Ζιμπάμπουε θα “φιλοξενήσει” τη Νότια Αφρική στις 6 Οκτωβρίου 2025, ως γηπεδούχους, αλλά στην έδρα των φιλοξενούμενων στο πλαίσιο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου λόγω αυτής της κατάστασης. Το 2022, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ανέστειλε την λειτουργία της Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ζιμπάμπουε (ZIFA) λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε καθαίρεσε ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κατηγορώντας τα για απάτη και διαφθορά. Ως αποτέλεσμα της ποινής που επέβαλε η FIFA, όλες οι εθνικές ομάδες και οι εγχώριοι σύλλογοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες, γεγονός που θεωρήθηκε ότι κατέστρεψε τις καριέρες και τις ζωές αρκετών ποδοσφαιριστών της Ζιμπάμπουε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού φέτος, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι έστειλε μια αντιπροσωπεία 74 ατόμων στη Γαλλία με μόλις εννέα αθλητές. Οι επικριτές έλεγαν ότι κάποιοι απλά με τα χρήματα των φορολογουμένων έκαναν διακοπές, αλλά η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας ξεκαθάρισε ότι μόλις 10 αξιωματούχοι και προπονητές βρέθηκαν στο Παρίσι.

IOC President election approaches, Zimbabwean Kirsty Coventry among the 7 hopefuls

Θεωρητικά ένα μειονέκτημα που έχει η Κόβεντρι είναι το γεγονός ότι είναι μια διαφορά η νεότερη υποψήφια κι αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να πείσει ορισμένα μέλη ότι έχει την απαραίτητη εμπειρία για έναν τόσο περίπλοκο και διπλωματικά απαιτητικό ρόλο.

Ένας Σάμαρανκ, ο λόρδος και ο πρίγκιπας

Ο επόμενος νεότερος υποψήφιος είναι ο 51χρονος Γάλλος, Νταβίν Λαπαρτιέν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ο οποίος έχει αποκτήσει τη φήμη του ανθρώπου, του οποίου το άστρο ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Στην κούρσα της διαδοχής του Μπαχ βρίσκουμε τον Ισπανό Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, έναν από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ΔΟΕ. Αν κάτι σας θυμίζει είναι διότι ο γιος και συνονόματος του επί 21 έτη προέδρου της Επιτροπής, έως το 2001. Τον πατέρα του ακούσαμε το 1997 να λέει “Άτενς” ανοίγοντας τον φάκελο στην Λοζάνη και η Αθήνα επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Συναρπαστικός συνομιλητής, μέλος της ΔΟΕ για 23 χρόνια, τραπεζίτης, γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους την απόκρυφη εσωτερική λειτουργία του οργανισμού. Στην παρέα και ένας λόρδος, ο Σεμπάστιαν Κόε, χρυσός στα 1.500 μέτρα, επικεφαλής του Παγκόσμιου στίβου εδώ και εννέα χρόνια. 

Διεκδικητής της προεδρίας και ο πρίγκιπας Φειζάλ αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, μικρότερος αδερφός του βασιλιά της Ιορδανίας, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ, πιο γνωστός ως ιδρυτής του Generations for Peace, που προσπαθεί να οικοδομήσει την ειρήνη μέσω του αθλητισμού. Επίσης, ο Ιάπωνας επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μορινάρι Γουατανάμπε, πρώην προπονητής και νυν επιχειρηματίας, θέλει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ από την Ασία και τέλος ο σουηδικής καταγωγής Γιόχαν Ελίας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αθλητικών ειδών Head, τώρα πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι και Σνόουμπορντ, εξπέρ στο αθλητικό μάνατζμεντ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".