Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Άντε πες στον όχλο... "έχουμε πιο σημαντικά παιχνίδια μπροστά μας"
Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ
Εν μέσω… εθχροπραξιών στο πρωτάθλημα της Super League, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και Ρουί Βιτόρια καλούνται να διαχειριστούν τον αποψινό πρώτο προημιτελικό κυπέλλου Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού με κυνικό ρεαλισμό.
Ας είμαστε ρεαλιστές! Δεν υπάρχει ούτε ένας προπονητής μεγάλης ομάδας στην Ευρώπη που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την κατάκτηση του κυπέλλου. Ούτε ένας!
Προέχουν πάντα η κατάκτηση του πρωταθλήματος, η εξασφάλιση πιθανής θέσης στο Champions League και, φυσικά, η διάκριση σε μια από τις τρεις διοργανώσεις της UEFA. Ακόμη και στην παραδοσιακή Αγγλία το φαινόμενο του εκτεταμένου ροτέισον στα παιχνίδια του FA Cup γίνεται ολοένα και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο διαθέτουν την πολυτέλεια Ρουί Βιτόρια και Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να διαχειριστούν τον αποψινό πρώτο προημιτελικό του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ως κομμάτι του συνολικού τους προγραμματισμού ενόψει της απαιτητικής συνέχειας της σεζόν.
Κατά πόσο τους το επιτρέπει η… πολεμική ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών που θέλει κάθε ήττα σε ντέρμπι (πόσο μάλλον σε μια μονομαχία των δύο “αιωνίων”) να αντιμετωπίζεται ως… βεβήλωση της ιστορίας του συλλόγου που θα την υποστεί.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πότε θα δώσει ανάσες στους βασικούς ο Μεντιλίμπαρ;
Ελάτε για λίγο στη θέση του Βάσκου τεχνικού του Ολυμπιακού. Εντελώς κυνικά απ’ όλα τα παιχνίδια που έχει να διαχειριστεί ο πολύπειρος προπονητής μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το μόνο που προσφέρεται για εκτεταμένο ροτέισον (άρα και για χορήγηση πολύτιμων αναπνοών στα βασικά γρανάζια της μηχανής του) είναι το σημερινό.
Σε ποιο άλλο παιχνίδι, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει ανάσες ο Ελ Κααμπί και να αγωνιστεί ο Γιάρεμτσουκ; Που αλλού θα ξεκουραστούν ο Έσε και ο Τσικίνιο για να παίξουν ο Γκαρθία και ο Στάμενιτς;
Στο πρωτάθλημα; Στην Ευρώπη; Μόνο στο κύπελλο μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες της ομάδας ο Μεντιλίμπαρ με τον κίνδυνο φυσικά να… στηθεί κι αυτός στο εκτελεστικό απόσπασμα σε περίπτωση αποκλεισμού από τον Παναθηναϊκού.
Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο “τελικούς” στο Europa League οι οποίοι – σε περίπτωση κατάκτησης έξι βαθμών – ενδεχομένως να τον οδηγήσουν σε απ’ ευθείας πρόκριση στους “16”. Έχει έναν Γολγοθά με διαδοχικά απαιτητικά παιχνίδια και ντέρμπι στη Super League, όπου κάθε στραβοπάτημα απαγορεύεται.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η "πολυτέλεια" του Βιτόρια και το μοναδικό δεδομένο του ντέρμπι
Κάπως ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό λόγω της μη ύπαρξης ευρωπαϊκών αγώνων μέσα στον Ιανουάριο, είναι και το δίλημμα του Ρουί Βιτόρια. Μην ξεχνάτε ότι για τον Παναθηναϊκό ακολουθεί το βράδυ της Κυριακής ντέρμπι με την ΑΕΚ και προφανώς ο Πορτογάλος θα επιθυμεί να εμφανίσει μια όσο το δυνατόν πιο “φρέσκια” ομάδα απέναντι στους “κιτρινόμαυρους” του Ματίας Αλμέιδα.
Θεωρητικά, πάντως, πιο πολύ χρειάζεται ο Παναθηναϊκός – για ψυχολογικούς λόγους – την πρόκριση επί του Ολυμπιακού και λιγότεροι οι “ερυθρόλευκοι”. Έχοντας σηκώσει πολύ τους τόνους της επικοινωνιακής πολιτικής σχετικά με την παρουσία ενός “συστήματος που δεν επιτρέπει στην ομάδα να διεκδικήσει τους στόχους της”, η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διδάσκει ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα μετατρέπονται σε… μπούμερανγκ αν δεν μπορούν να υποστηριχτούν από μεγάλες νίκες στο χορτάρι.
Σε ότι αφορά την πρόκριση δεν τίθεται καμία αμφιβολία ότι η πρόκριση είναι πέρα ως πέρα ανοιχτή και δεν αποκλείεται να κριθεί και φέτος ακόμη και στα πέναλτι, όπως συνέβη στην περσινή σύγκρουση των δύο ομάδων.
Ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα στα χέρια του Βιτόρια σε σχέση με το… φάντασμα του Ντιέγκο Αλόνσο, ο Ολυμπιακός λατρεύει να διαχειρίζεται παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή του και παίζει πιο “ανοιχτά”. Αμιγώς ποδοσφαιρικά είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μονομαχία, που μοιάζει, όμως, από απίθανο έως… ακατόρθωτο να μπορέσουμε να απολαύσουμε σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον.
Γιατί αν υπάρχει ένα δεδομένο στους δύο προημιτελικούς είναι ότι οι διαιτητές θα… είναι στημένοι στα μάτια του ηττημένου, όποιος κι αν είναι αυτός!
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".