Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, άφησε χθες ο Μίμης Δομάζος, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που πάτησαν στα ελληνικά γήπεδα. Ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού υπέστη ανακοπή καρδιάς και έπειτα από τριήμερη μάχη στη ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού» δεν κατάφερε να βγει νικητής. Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942, στην Αθήνα, και υπήρξε από τις θρυλικές μορφές των γηπέδων μας και ένα από τα κορυφαία «δεκάρια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε τον ηγέτη του Παναθηναϊκού μέσα στον αγωνιστικό χώρο και του αποδόθηκε η προσωνυμία «στρατηγός». Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Πρώτη ομάδα του Μίμη Δομάζου ήταν η Αμυνα Αμπελοκήπων, στην οποία έβγαλε δελτίο σε ηλικία 13 ετών, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία, για να μπορεί να αγωνίζεται. Σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και αγωνίστηκε ανεπίσημα με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, εισηγήθηκε την απόκτησή του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

Στο «τριφύλλι» έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Αγωνίστηκε με την ομάδα του Παναθηναϊκού σε 502 αγώνες και σημείωσε 134 γκολ. Ο «στρατηγός» αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του «τριφυλλιού», που έφτασε μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», το 1971, με αντίπαλο τον Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά ο Μίμης Δομάζος ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. Κατέκτησε 13 τίτλους με τους «πράσινους», ενώ ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.

Το διάστημα 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ έχοντας 34 συμμετοχές, πέντε γκολ και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όπου έμεινε έως το τέλος της καριέρας του. Ο Δομάζος παρέμεινε μια ολόκληρη ζωή δίπλα στον Παναθηναϊκό, διατελώντας κατά περιόδους και μέλος της διοίκησης της ομάδας. Δεν έλειψε ποτέ από αγώνα του αγαπημένου Παναθηναϊκού του. «Με κρύα και βροχές, ακόμα και σε δύσκολες αγωνιστικά εποχές για τον σύλλογο», ο «στρατηγός», όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του Παναθηναϊκού αποχαιρετώντας τον, «έδινε ανελλιπώς το “παρών” στην εξέδρα. Αιώνια παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, αιώνια ερωτευμένος με τον Παναθηναϊκό…»

Μίμης Δομάζος: Αγωνίστηκε 50 φορές με την Εθνική Ελλάδας 

Επίσης αγωνίστηκε 50 φορές με την Εθνική Ελλάδας και σημείωσε τέσσερα γκολ, ενώnεπί σειρά ετών διετέλεσε αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» εναντίον της Δανίας. Στις 11 Νοεμβρίου 1980, στο «Απόστολος Νικολαΐδης» διεξήχθη φιλικός αγώνας με την Αυστραλία, στο πλαίσιο του οποίου τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στη «γαλανόλευκη», αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, δεδομένου ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια. Ως ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης σε όλα όσα προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, επελέγη να είναι ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην Αθήνα.

Η προσωπική του ζωή

Στην προσωπική του ζωή ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου, με την οποία έκαναν μία κόρη, τη δημοσιογράφο και απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Αθηναίων από το 2019, πρόεδρο της ΔΑΕΜ και του «Αθήνα» 98,4 Θεόπη (Πόπη) Δομάζου. Από το 1967 έως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.

Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου απασχολούσε το ενδιαφέρον του κόσμου και με την προσωπική του ζωή, όπως ο έρωτας, ο γάμος και το διαζύγιο με τη Βίκυ Μοσχολιού. Μόλις 21 χρόνων τότε, ο Δομάζος ήταν το ίνδαλμα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Δυνατός, όμορφος και γόης. Τη Βίκυ Μοσχολιού, που δεν είχε κλείσει ακόμα τα 20 και δεν είχε ακόμη δισκογραφία, λίγοι την ήξεραν. Οπως ανέφεραν τα «κοινωνικά σχόλια» της εποχής, όταν η Βίκυ -πιτσιρίκα, άμαθη και βαθιά ερωτευμένη- τον έβλεπε, τα έχανε. Η είδηση του γάμου έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο, με πολλά αφιερώματα στη σχέση του ποδοσφαιριστή με την τραγουδίστρια, αλλά και με ρεπορτάζ για τον γάμο του. Μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Δομάζος και Μοσχολιού ήταν τα μεγάλα λαϊκά είδωλα. Είναι γεγονός ότι όταν ο Μίμης Δομάζος παντρεύτηκε τη Βίκυ Μοσχολιού, έκλεισαν οι δρόμοι στη Μητρόπολη της Αθήνας. Το τέλος ήρθε αρχές του 1970, με τον χωρισμό τους να γίνεται επίσης πρωτοσέλιδο στον Τύπο.

Τα μυστικά

Το 2023 ο Μίμης Δομάζος παρουσίασε ένα βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις», μέσα από το οποίο ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεών του. Τις
σπουδαίες στιγμές μέσα και έξω από τα γήπεδα, με κορυφαία αναφορά, φυσικά, στη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ», το 1971. Ο «στρατηγός» εξομολογήθηκε πώς κατάφερε για 21 χρόνια να μην τραυματιστεί παίζοντας ποδόσφαιρο χωρίς επικαλαμίδες.
«Εκανα προετοιμασία κάθε εβδομάδα από τη Δευτέρα για να παίξω την Κυριακή. Δεν έπινα. Και ποτέ μου δεν κάπνισα», ανέφερε ο Μίμης Δομάζος περιγράφοντας την προσπάθεια που κατέβαλε για να φτάσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μια διαδρομή που είχε κορυφαία στιγμή τον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Τότε που, όπως έγραψε, «20 ελληνόπουλα που δεν ήταν επαγγελματίες μάγεψαν με την πορεία τους ολόκληρη την Ευρώπη». Στην αναφορά του σε συγκεκριμένα παιχνίδια εκείνης της πορείας, με πιο δύσκολο, όπως είπε ο ίδιος, εκείνο στο Λίβερπουλ εναντίον της Εβερτον, είχε πει ότι «οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού από την υπερπροσπάθεια μπήκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια και είχαν στομαχικές διαταραχές».

Ο Μίμης Δομάζος θυμήθηκε και τον επαναληπτικό αγώνα του ημιτελικού με τον Ερυθρό Αστέρα στην κατάμεστη Λεωφόρο, τότε που ο προπονητής Πούσκας τούς είπε: «Βάλτε εσείς δύο γκολ και το τρίτο θα το βάλει ο κόσμος». Ηταν μια «επική νίκη, που μας έστειλε στο Λονδίνο με το ιστορικό γκολ του Καμάρα», ανέφερε, ενώ για τον τελικό με την παρέα του Κρόιφ στάθηκε στις «δύο χαμένες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού» να ισοφαρίσει το παιχνίδι, αλλά και στον μεγάλο Αγιαξ, «με τους παίκτες που δεν είχαν θέσεις» και έπαιζαν με την «ίδια άνεση» σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Ο Μίμης Δομάζος δεν ξέχασε και το πριμ «της μίας λίρας» όταν νικούσαν τον Ολυμπιακό, αλλά και τη στιγμή που ο σπουδαίος Μπέμπης στο τελευταίο παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα απέναντι στον Παναθηναϊκό τον έχρισε διάδοχό του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λέγοντάς του: «Από σήμερα, μικρέ, εσύ είσαι».

Αποχαιρετισμός

Οι κόρες του Μίμη Δομάζου αποχαιρέτησαν τον «θρύλο» του Παναθηναϊκού με συγκινητικά λόγια, που φανερώνουν το μεγαλείο του. «Ησουν τόσο γρήγορος και ανυπόμονος όπως και μέσα στα γήπεδα, όπως έλεγες ότι η ζωή σου ήταν το ποδόσφαιρο. Μόνο που εμείς σε θέλαμε κι άλλο κοντά μας. Δεν πειράζει. Καλό δρόμο εκεί ψηλά και καλή αντάμωση με τη μαμά. Αντίο, αγαπημένε μας μπαμπά», έγραψαν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του αποχαιρέτησε τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η εμβέλειά του ξεπέρασε τις οπαδικές περιχαρακώσεις, τιμώντας τις φανέλες με το “τριφύλλι” και το εθνόσημο». Για την τραγική απώλεια του «στρατηγού» μίλησε ο παλαίμαχος γκολκίπερ του «τριφυλλιού» Βασίλης Κωνσταντίνου, εμφανώς συγκινημένος: «Τα νέα είναι συνταρακτικά. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τι αισθανόμαστε εμείς, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, και όλος ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας γι' αυτό το παιδί και αυτόν τον άνθρωπο».

Για την αξία του Δομάζου είχαν μιλήσει παλαιότερα παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού, όπως ο Νίκος Καρούλιας και ο Μιχάλης Γεροθόδωρος. «Προκαλούσε δέος στους αντιπάλους και σιγουριά στους συμπαίκτες του. Δεν έχει ξαναβγεί τέτοιος ποδοσφαιριστής. Τέτοιος ηγέτης μέσα στο χορτάρι και στα αποδυτήρια μιας ομάδας», είχε πει ο Νίκος Καρούλιας, ενώ ο Μιχάλης Γεροθόδωρος είχε κάνει λόγο για την «έντονη προσωπικότητα του Δομάζου», αλλά και τις «σπουδαίες συμβουλές», όπως είχε πει, που του έδωσε για τη δική του καριέρα.

screenshot_2025-01-25_at_5_53_30_pm
screenshot_2025-01-25_at_5_53_48_pm
screenshot_2025-01-25_at_5_54_01_pm
screenshot_2025-01-25_at_5_54_35_pm
screenshot_2025-01-25_at_5_54_49_pm
screenshot_2025-01-25_at_5_55_03_pm


*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά