Ποδόσφαιρο και καλό κρασί: Ένα ποτηράκι με Μουρίνιο, Ζιντάν, Τζόρβα και Μαλεζάνι
Από τον Μπέκαμ έως τον Μπεκενμπάουερ
Αυτοί που γητεύτηκαν από το ποδόσφαιρο και το καλό κρασί, η διασταύρωση ποδοσφαίρου και οινοφιλίας με πρωταγωνιστές τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον Αλέξανδρο Τζόρβα και τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι
Ποδόσφαιρο και οίνος. Κόσμοι διαφορετικοί, που όμως συναντιούνται. Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Αυτή η διασταύρωση ποδοσφαίρου και οινοφιλίας έχει ακόμα έναν νέο εκπρόσωπο, τον διάσημο Ζοσέ Μουρίνιο. Μπήκε σε ένα κλαμπ που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.
Σε αυτό μετέχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και άλλων αθλημάτων -για να βάλουμε στην παρέα και τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο - που γοήτευσε η τέχνη, όχι του να πίνεις αλλά του να φτιάχνεις καλό κρασί. Ο κόουτς Μουρίνιο, στον πάγκο της Φενερμπαχτσέ σήμερα, γεννημένος στην Πορτογαλία, ξεκινά την εισβολή του στη βιομηχανία του κρασιού. Το προϊόν του ονομάζεται εύστοχα “The Special One”, το παρατσούκλι που ο ίδιος έχει δώσει στον εαυτό του.
Το κρασί είναι ένα κόκκινο Douro -η περιοχή οινοποιίας Αλτο Ντούρο είναι μια περιοχή παρασκευής κρασιού στην Πορτογαλία που βρίσκεται στον ποταμό Ντούρο- φτιαγμένο από ένα μίγμα Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca και Sousâo. Η ετικέτα διαθέτει ένα γραφικό που φαίνεται να απεικονίζει τον Μουρίνιο όταν έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου μετά τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2010, τότε που η Ιντερ νίκησε την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ποδόσφαιρο και καλό κρασί από τον Ντεπαρντιέ στον Μπέκαμ
Οταν μια συζήτηση στρέφεται σε διάσημους που ασχολούνται με την παραγωγή οίνου, είναι λογικό οι συνομιλητές να περιμένουν να ακουστούν ονόματα από μορφές τέχνης που δείχνουν πιο κοντά στην οινοποιητική κουλτούρα. Ισως του διάσημου σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνιας.
Το οινοποιείο Francis Ford Coppola δεν παράγει μόνο εξαιρετικά κρασιά, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες μια κινηματογραφική εμπειρία, συνδυάζοντας την τέχνη της οινοποίησης με τη μαγεία της δημιουργίας ταινιών. Ενδεχομένως του Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ιδιοκτήτη του Château de Tigné στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας. Ακόμα και του πρώην, πλέον, ζευγαριού του Χόλιγουντ, Μπραντ Πιτ - Αντζελίνα Τζολί, καθώς έχουν αγοράσει το κτήμα Château Miraval στην Προβηγκία της Γαλλίας και ίδρυσαν το Miraval. Το ροζέ κρασί τους κέρδισε διεθνή αναγνώριση και το κτήμα έχει γίνει σύμβολο της οινοποίησης διασημοτήτων, συνδυάζοντας την κομψότητα με τη γοητεία της βιομηχανίας του θεάματος.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ένας άνθρωπος που πάντα έμοιαζε να στέκεται σε μια νοητή γέφυρα που ενώνει τον κόσμο της σόουμπιζ με αυτόν του ποδοσφαίρου, μαζί με τη σύζυγό του Βικτόρια έχουν στην ιδιοκτησία τους το “Beckham Estate Vineyard” στην κοιλάδα Γουιλάμετ του Ορεγκον. Εκεί παράγουν τα κρασιά Pinot Noir και Sauvignon Blanc.
Ποδόσφαιρο και καλό κρασί και από τον Ζεράρ Πικέ
Πολλά χιλιόμετρα μακριά από το Ορεγκον, στην Καταλονία, βρίσκεται το οινοποιείο “Vermell”, του Ζεράρ Πικέ και του παιδικού του φίλου και διάσημου σομελιέ, Οριόλ Κάστρο. Ο Αντρές Ινιέστα, ένας άλλος θρύλος του ισπανικού ποδοσφαίρου, είναι ιδιοκτήτης του “Bodega Iniesta”, ενός οινοποιείου που βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής La Mancha της Ισπανίας. Το οινοποιείο του Ινιέστα παράγει μια σειρά από κρασιά, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις ποικιλίες Tempranillo και Syrah, καθεμία φτιαγμένη με την ίδια ακρίβεια και αφοσίωση που καθόρισε τη λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα του.
Για τον Ινιέστα, η οινοποίηση δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά ένας τρόπος να αποτίσει φόρο τιμής στις ρίζες του και να συνεισφέρει στην πλούσια οινοποιητική κληρονομιά της πατρίδας του. Ιδιοκτήτης αμπελώνα στην οινοποιητική περιοχή του Μπορντό είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το πάθος του για το κρασί πηγάζει από την ανατροφή του στη Μασσαλία, όπου μεγαλώνοντας μυήθηκε στις πλούσιες γαστρονομικές και οινολογικές παραδόσεις της Νότιας Γαλλίας. Στην Ιταλία, ο πλέον 43χρονος Αντρέα Μπαρτζάλι, αστέρι της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας, είναι ιδιοκτήτης οινοποιείου στη Σικελία. Ονομάζεται “Le Casematte” και παράγει ένα Peloro Rosso -70% από Nerello Mascalese και 30% από Nocera-, ένα κρασί που λέγεται ότι έχει τις μυρωδιές των άγριων μούρων.
Ποδόσφαιρο, καλό κρασί Mαλεζάνι και Αντετοκούνμπο
O Λουτσιάνο Σπαλέτι διαθέτει αμπελώνα στους λόφους της Τοσκάνης. Εκεί που βγάζει το αγαπημένο του κρασί που ονομάζεται Bordocampo και παράγεται με ανάμιξη σταφυλιών Sangiovese και Merlot. Ακόμα και ο τεράστιος Φραντς Μπεκενμπάουερ γοητεύτηκε από την τέχνη της οινοποιίας. Το κτήμα που είχε στη Νότια Αφρική έχει εξαιρετική φήμη για τη δημιουργία κρασιών κορυφαίας ποιότητας, κυρίως από σταφύλια Syrah, Carignan και Grenache. Τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι προφανώς τον θυμόμαστε λόγω του περάσματός του από τον Παναθηναϊκό.
Οι Ιταλοί όμως τον γνωρίζουν και από το οινοποιείο του σε έναν λόφο της Βερόνα, όπου παράγει τα κρασιά Valpolicella. Μια και -κατά κάποιον τρόπο- περάσαμε εντός συνόρων, ο Αλέξανδρος Τζόρβας, πρώην τερματοφύλακας της Εθνικής, του Παναθηναϊκού, του Απόλλωνα, της Παλέρμο και της Τζένοα, είναι πλέον αγρότης, μεταξύ άλλων και αμπελουργός, με έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων στη Μονεμβασιά, όπου και οι ελαιώνες του. Η οινοφιλία ή αν προτιμάτε η σχετική με τον οίνο επιχειρηματική δράση έχει αγγίξει και τον διάσημο ανά τον κόσμο Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς μετέχει στην εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, της οποίας βασικό πυλώνα αποτελεί η ιστορική Οινοποιία Μπουτάρη.
Δημοσιέυθηκε στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".