Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από εκείνη την αποφράδα 8η Φεβρουαρίου 1981, που 21 οικογένειες βυθίστηκαν στον πόνο. Στον πόνο που ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει 44 χρόνια παραμένει δυνατός. Η 8η Φλεβάρη έχει γραφτεί στα ημερολόγια ως η μέρα που σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Όσες λέξεις και αν γραφτούν δεν μπορούν να καλύψουν τον πόνο και τη μνήμη που παραμένει ζωντανή.  Εκείνο το απόγευμα 21 άνθρωποι δεν γύρισαν σπίτι τους. Πέρασαν στο αιώνιο φως λίγο μετά την εμφατική νίκη της αγαπημένης τους ομάδας του Ολυμπιακού απέναντι στην ΑΕΚ με 6-0. 

Ο Ολυμπιακός είχε τότε στη βασική του 11άδα τους Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο. Επικράτησε με το επιβλητικό και ευρύ 6-0 της ΑΕΚ, όμως εκείνο που έγινε μετά δεν θα το χωρούσε ανθρώπινος νους. Δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς. Όλο αυτό το σοκ που θα ερχόταν. Όλα αυτά που θα συνέβαιναν. Ένα λεπτό πριν τις οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 17:00 ένα τεράστιο κύμα φιλάθλων αποφάσισε να φύγει από τη Θύρα 7 προκειμένου να κατευθυνθεί στη Θύρα 1 και να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές της αγαπημένης του ομάδας.



'Ομως ο θάνατος παραμόνευε στα σκαλοπάτια.  Η πόρτα της Θύρας 7 ήταν - δυστυχώς - μισάνοιχτη. Κάποιος γλίστρησε και μετά όλοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Πολλοί τραυματίες και είκοσι ένας νεκροί. Ένας τραγικός απολογισμός. Μία... μαύρη ημέρα. Μία ανείπωτη τραγωδία. Η πιο μεγάλη ever στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό. Και συνάμα και η πιο μεγάλη για την οικογένεια του Ολυμπιακού και τον κόσμο του. Τα παιδιά αυτά που θα στέκονται πάντα στα 21 μαύρα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί στο νέο στάδιο.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ένα από τα θύματα ο Σπύρος Λεωνιδάκης εκστασιασμένος από την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού, φεύγοντας από την «7» φώναζε «Γαλάκο σου έρχομαι» (σ.σ εννοούσε τον Μάικ Γαλάκο), σύμφωνα με τον αδερφικό του φίλο Μανώλη, ο οποίος κατάφερε να επιζήσει. Ο Σπύρος Λεωνιδάκης κηδεύτηκε με μια φανέλα ακουμπισμένη στην κοιλιά του, με την υπογραφή του Μάϊκ: “Θα σε θυμόμαστε πάντα παλικάρι μου…Γαλάκος». Μάλιστα ο Μάικ Γαλάκος ήταν παρών και στην κηδεία του αδικοχαμένου φιλάθλου.

Υπάρχουν και άλλα τραγικές ιστορίες από εκείνη την τραγωδία. Όπως για παράδειγμα ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και δύο φίλοι του «μουστάκια» του Ολυμπιακού, του Νίκου Αναστόπουλου. Ήταν ο Μιχάλης Μάρκου και η αρραβωνιαστικιά του Ζωγραφιά Χαιρετίδου. Μάλιστα ο Αναστόπουλος, ήταν αυτός που τους είχε δώσει εισιτήρια για να δουν το ματς από τη Θύρα 7.

Πολλές, επίσης, ήταν οι οικογένειες που έζησαν την απόλυτη καταστροφή μετά από αυτή την τραγωδία. Όπως για παράδειγμα η οικογένεια του Παναγιωτάκη Τουμανίδη - του μικρότερου θύματος - που μέσα σε λίγα χρόνια έχασε πατέρα και αδερφή. Η μητέρα του κυρία Πόπη κάθε χρόνο δίνει το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο. Είναι πάντα εκεί για να τιμήσει τον Παναγιωτάκη της. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας 19χρονο φίλαθλος της ΑΕΚ, ο Γεράσιμος Αμίτσης.


Ο Ολυμπιακός, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7. Ειδικότερα φέτος  δημοσίευσε ένα συγκινητικό βίντεο για τα θύματα της Θύρας 7 την προηγουμένη της επετείου των 44 χρόνων. Αυτήν τη φορά, τα τρόπαια του Youth League και του Conference League σε πρώτο πλάνο προσέθεσαν ακόμα ένα λιθαράκι. Επιπλέον, στα θύματα της Θύρας 7 αφιέρωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα (90-88) στην 26η αγωνιστική της EuroLeague, μετά από το καλάθι του Εβάν Φουρνιέ στο μηδέν.

Το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7 έχει προγραμματιστεί να τελεστεί σήμερα Σάββατο (8/2) στις 14:00 στο χώρο του μνημείου στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το "παρών" θα δώσει όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού, απ' όλα τα τμήματα του συλλόγου, όπως και κάθε χρόνο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7mtc1yp9a81)


Το χρονικό του δράματος

16:58 Ένας από τους φιλάθλους γλίστρησε στα σκαλοπάτια της Θύρας 7, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Η πόρτα ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη. Όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία.
17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.
17:10 Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά κανείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.
17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.
17:30 Γονείς, αδέρφια, συγγενείς και αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.
18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο, ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών. Η προσέλευση του κόσμου μεγαλώνει και ασθενοφόρα συνεχίζουν να διακομίζουν τραυματίες.
18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.
18:50 Στο Τζάνειο καταφθάνουν, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επέμβασης.
19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.
19:30 Μεγάλη είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία
19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.
19:45 Δυνάμεις των ΜΑΤ αποκλείουν το Τζάνειο, απομακρύνοντας τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.
20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος.
20:15 Από το 7ο Αστυνομικό τμήμα ξεκινούν την πραγματογνωμοσύνη στη ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.
20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιά και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με ματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.
20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν το πρόγραμμά τους και παίζουν πένθιμη μουσική.
21:00 Περίπου 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκης, αναζητώντας τους υπεύθυνους. Τελικά, απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.
21:15 Ο διοικητής του Τζανείου νοσοκομείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο, γιατί εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις γίνονται και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
22:00 Ο κόσμος αρχίζει να φεύγει από το Τζάνειο, το Γενικό Κρατικό Πειραιά και το ΚΑΤ.


Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)