Το όνομα του ήταν πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε προσπαθήσει κι άλλες φορές να συνεργαστεί με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος προπονητής, πολύ καλός φίλος του Ερνέστο Βαλβέρδε, έβαλε το όνομα του Ολυμπιακού στο μυαλό του, πέρσι τέτοιες ημέρες. Το... κουβάρι είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από τις αρχές του Φεβρουαριου του 2024.

Ολυμπιακός: Η επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Κάρλος Καραβαλιάλ ήταν ο δεύτερος τεχνικός της σεζόν.Πήρε τη σκυτάλη από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε χάσει το έρισμα του στα αποδυτήρια της ομάδας, ενώ γενικότερα δεν έδειχνε να παράγει έργο και για... μελλοντική χρήση. Στον Ολυμπιακό είχαν κάνει σκέψεις για νέα αλλαγή στον πάγκο.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να δείχνει τη δυσαρέσκεια του για όλο αυτό και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελε έναν προπονητή που θα φτιάξει τη νέα ομάδα με την οποία θα κυριαρχίσει τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά το φόντο ήταν και τα 100 χρόνια ζωής που κλείνει φέτος ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήθελε δηλαδή ένα δυνατό όνομα, με περγαμηνές, για να είναι ο τεχνικός των 100 χρόνων του Ολυμπιακού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1n9ydsbz2jd)

Ο ρόλος του Βαλβέρδε στο φλερτ του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήρθε ξανά στο μυαλό του. Ο Βάσκος προπονητής ήταν χωρίς ομάδα καθώς τον Οκτώβριο είχε λύσει τη συνεργασία του με τη Σεβίλλη, την οποία μερικούς μήνες πριν είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Europa League.

Φυσικά το κομβικό τηλεφώνημα δεν έγινε στον μάνατζερ του κόουτς «Μέντι», Ινιάκι Ιμπάνιεθ, αλλά στον επιστήθιο φίλο του, Ερνέστο Βαλβέρδε. Αυτόν ο οποίος κάτι ξένοιστα βράδια στο Μπιλμπάο, μαγειρεύει και τραγουδάει μαζί του, καθώς επίσης και με άλλες εξέχουσες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της περιφέρειας των Βάσκων, σε ιδιαίτερες κλειστές γιορτές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mm05kj3fl5)

Ολυμπιακός: Το τηλεφώνημα στον Μεντιλίμπαρ

Ο Βαλβέρδε, ο οποίος λατρεύεται στην οικογένεια του Ολυμπιακού και διατηρεί στενό δεσμό φιλίας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αφήνει αυτόματα μια χαραμάδα αισιοδοξίας, αυτή τη φορά. «Μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη, ο Μεντιλίμπαρ θέλει μια ακόμα πρόκληση και ίσως να δεχτεί να έρθει», ήταν τα λόγια του, μεταξύ άλλων, προς τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το τηλεφώνημα έγινε, ο Μεντιλίμπαρ μίλησε επίσης απευθείας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και πείθεται, με τα όσα άκουσε, να έρθει να αναλάβει το πρότζεκτ και στις 10 Φεβρουαρίου 2024 «πατάει» στην Αθήνα και μια μέρα μετά ανακοινώνεται η πρόσληψη του.

Τα συμβόλαια του Μεντιλίμπαρ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι προπονητής των μακροχρόνιων συμβολαίων, αλλά πάντα κοιτάει την κάθε σεζόν ξεχωριστά. Επίσης είναι ένας προπονητής που αν δεν «δεθεί» με το εκάστοτε περιβάλλον, δεν αποκτήσει την ψυχολογία που θέλει, δεν θα μείνει.

Η ατάκα του Βαλβέρδε στον φίλο του για τον Ολυμπιακό

Έχοντας μάθει από τον Ερνέστο Βαλβέρδε πως εκεί στον Ολυμπιακό, το κλίμα μοιάζει πολύ με το θερμό που έχουν οι Βάσκοι στις ποδοσφαιρικές τους ομάδες, αποφασίζει να το ζήσει. 

Για πρώτη φορά στα 63 του χρόνια φεύγει από την Ισπανία για να εργαστεί στη μικρή Ελλάδα και τον τεράστιο Ολυμπιακό, έχοντας πάρει μια τελευταία ενημέρωση από τον Βαλβέρδε: «Θα σε λατρέψουν, όπως έκαναν με μένα και είμαι σίγουρος πως θα με ξεπεράσει».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15b0r0d8guh)


Ο στρατηγός του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του Conference League

Αυτό το τελευταίο έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβάλει το νόμο του στο Ρέντη και ο Ολυμπιακός έγινε μια «στρατιωτική» δύναμη με τον ίδιο... στρατηγό, για να φτάσει στην ιστορική κατάκτηση του Conference League. Για πρώτη φορά ελληνικός σύλλογος κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο και αυτό οφείλεται στον κόουτς «Μέντι».

Δεν ήταν μόνο αυτό όμως καθώς η δουλειά του ήταν σε τέτοιο βάθος, όπου προετοίμαζε την ομάδα του μέλλοντος. Βρήκε όλα όσα ήθελε στο Ρέντη και πολλά ταλέντα στην ακαδημία. Όσοι έχουν δουλέψει κοντά με τον έμπειρο προπονητή έχουν να λένε για την αγάπη του να δουλεύει, μεταξύ άλων με νεαρούς παίκτες και να τους εξελίξει.

Η συγκυρία της έλευσης του ήταν μοναδική καθώς βρήκε πολλά ταλέντα και μια ομάδα Νέων η οποία κατέκτησε το Youth League. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη με τους Χρήστο Μουζακίτη, Χαράλαμπο Κωστούλα να αποτελούν κολώνες για τους «ερυθρόλευκους».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztvcivsjdm1)

Ο προάγγελος για νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό

«Είμαι ένας άνθρωπος που όταν όλα πηγαίνουν καλά, δεν βρίσκω λόγο να φύγω. Είμαι ένας άνθρωπος που δένομαι με τις ομάδες μου και για αυτόν τον λόγο αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τότε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και τα επόμενα χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού» Αυτά είναι τα λόγια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στη συνέντευξη που έδωσε προχθές στην κάμερα της Cosmote με αφορμή την ερώτηση που του έγινε για το γεγονός πως στις 11 του μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακοίνωση της πρόσληψης του.

Κάτι που αποτελεί και προάγγελο επέκτασης του συμβολαίου του, το οποίο λήγει το καλοκαίρι και το μόνο που μένει είναι η ανακοίνωση, τουλάχιστον με βάση και την επιθυμία των δύο πλευρών.

Η συζήτηση Μαρινάκη – Μεντιλίμπαρ μετά τη βαριά ήττα από τη Μακάμπι

Πέραν όμως των όσων έγιναν για να έρθει στην Ελλάδα ο Χοσέ Λουί Μεντιλίμπαρ, υπήρξε και η βραδιά, στην οποία σφραγίστηκε πως αυτή η συνεργασία έχει πολλά να δώσει. Και γι’ αυτή την βραδιά ευθύνεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στις 7 Μαρτίου 2024 οι Πειραιώτες γνωρίζουν βαριά ήττα με 4-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πρώτη τους κόντρα για την φάση των «16» του Conference League, μέσα στο Καραϊσκάκη.

Αποτέλεσμα το οποίο έβαλε τέλος στις νίκες που πέτυχε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στα έξι πρώτα του ματς στον ερυθρόλευκο πάγκο, σε όλες τις διοργανώσεις. Μετά το τέλος του ματς, στο πρώτο σχόλιο που έκανε, είπε: «Προφανώς ο μήνας του μέλιτος έληξε»!

Έχοντας στο μυαλό του το γεγονός πως στον Ολυμπιακό η πίεση είναι μεγάλη και οικ αλλαγές προπονητών γίνονται εύκολα, ίσως να σκέφτηκε πως καλά έκανε με την αρχική του συμφωνία να ήταν για τέσσερις μήνες και βλέπουμε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2ms06bguch)

Ο κατάλληλος τεχνικός για την ομάδα των 100 χρόνων του Ολυμπιακού

Λίγη ώρα μετά από αυτές τις δηλώσεις τον καλεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης να μιλήσουν στο εστιατόριο που υπάρχει στο Καραϊσκάκη. Χωρίς περιστροφές ή δεύτερες σκέψεις ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε από τον προπονητή να ξεχάσει την κακή παρένθεση, του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά που έχει γίνει ως τώρα και του μετέφερε την επιθυμία να συνεχίσουν μαζί την προσπάθεια για την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή.

Παράλληλα, του εξήγησε ότι τον θεωρεί τον πλέον κατάλληλο να βαδίσουν μαζί τη σεζόν των 100 χρόνων από την ίδρυση του μεγαλύτερου αθλητικού συλλόγου. Δεν είναι υπερβολή ότι η πρόταση-πρόκληση του προέδρου αιφνιδίασε ευχάριστα τον πολύπειρο προπονητή, ο οποίος δεν δίστασε να πει άμεσα το «ναι» και να τον ευχαριστήσει για την εκτίμηση.

Στην κουβέντα που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η «αλεπού» θα έχει την αμέριστη στήριξή του όχι μόνο μέχρι το φινάλε της φετινής περιόδου, αλλά και στον σχεδιασμό που θα κάνει εξ’ ολοκλήρου ο κόουτς και οι συνεργάτες του για την επόμενη.

Ολυμπιακός: Η απίθανη ανατροπή με την Μακάμπι

Έτσι ήρθε και η ανακοίνωση της επέκτασης του συμβολαίου του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έως το καλοκαίρι του 2025. Στις 14 Μαρτίου, τέσσερις μέρες μετά τα 99α γενέθλια του Ολυμπιακού, η ομάδα δίνει τη ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία. Το τελικό 6-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων» στην παράταση έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν μια απίθανη πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League, σε ένα βράδυ που ήταν το πρώτο μήνυμα γι’ αυτά που ακολούθησαν.

Ο μεγάλος τελικός με τη Φιορεντίνα

Κατάληξη, το γήπεδο της ΑΕΚ και ο τελικός με τη Φιορεντίνα στις 29 Μαϊου. Οι Πειραιώτες νίκησαν 1-0 με το γκολ του Αγιούμπ Ελ Καμπί στην παράταση, η Ελλάδα έμεινε ξάγρυπνη όλοι νύχτα από τους πανηγυρισμούς, οι φίλοι της ομάδας έκλαιγαν και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αγκαλιάζεται με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ήταν στο ματς, τονίζοντας του το αρχικό μήνυμα, που του είχε πει πριν πάει στην ομάδα: «Θα σε λατρέψουν όπως εμένα, αλλά τώρα με ξεπέρασες κιόλας».

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1nane0gk39t)