Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ στο Ελσίνκι (13/2-19:45), στο πλαίσιο του πρώτου παιχνιδιού των playoffs για το Conference League, οι συνθήκες θα είναι ακατάλληλες για ποδόσφαιρο, με τη θερμοκρασία πολύ υπό το μηδέν, ωστόσο ο... ηλεκτρονικός πίνακας του Ολυμπιακού Σταδίου είχε κέφια. Το "Welcome to Hel", το οποίο αναγράφηκε με κόκκινα γράμματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης των "πράσινων" την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, είναι... διττό αστείο. Μεταφράζεται ως "Καλωσήρθατε στο Ελσίνκι", ωστόσο ακούγεται, αν το πει κάποιος προφορικά, ως "Καλωσήρθατε στην Κόλαση". 

Πρώτον, έχει πλάκα, διότι πιθανότατα στις κερκίδες ουδείς θα καθίσει. Δεύτερον, είναι σαφής παραπομπή για ένα από τα πιο σημαδιακά παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ. 

Βίκινγκουρ-Παναθηναϊκός: Η μπουνιά του Καντονά και το "δεν ξαναπάω στην Κωνσταντινούπολη" 

Πρόκειται για το Γαλατάσαραϊ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 3 Νοεμβρίου του 1993, για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Είναι η δεύτερη επίσημη χρονιά της διοργάνωσης με το επίσημο όνομα, τρίτη, αν υπολογίσει κάποιος το πειραματικό Champions League τη σεζόν 1991-92, στο οποίο ο Παναθηναϊκός, που απέκλεισε μάλιστα τη Φραμ Ρέικιαβικ στον πρώτο προκριματικό, έφτασε στα προημιτελικά. 

Το σύστημα είναι απλό: δύο προκριματικοί γύροι διπλών παιχνιδιών και δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο προκρίνονται και παίζουν μονό ημιτελικό στην έδρα της πρώτης, για να βγει το ζευγάρι του τελικού. Το σύστημα κρατάει μόνο... αυτήν τη χρονιά. Τις δύο προηγούμενες δεν έχουν γίνει ημιτελικοί, με τους πρώτους να περνούν κατευθείαν στον τελικό. Από την επομένη, 1994-95, αυξάνονται οι ομάδες, οι όμιλοι γίνονται τέσσερις και παίζονται ημιτελικά. 




Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, Γαλατάσαραϊ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται στο "Σαμί Αλί Γεν", με φόντο την πρόκριση στους ομίλους. Το πρώτο παιχνίδι έχει λήξει 3-3. Πριν από την αντάμωση, η Γιουνάιτεντ δεν ξέρει ποια είναι η Γαλατά. Ωστόσο, στο αεροδρόμιο παρεισφρέουν εκατοντάδες φίλοι της, οι οποίοι κρατούν πλακάτ. Στο ένα, ο... εξτρεμιστής συντάκτης γράφει "έι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτές είναι οι τελευταίες 48 ώρες σου". Σε άλλο, "Καλωσήρθες, κύριε Καντονά. Μετά λες αντίο", κύριε Καντονά. Σε τρίτο, "μας αποκαλείτε βάρβαρους, αλλά θυμόμαστε το Χέιζελ, το Χίλσμπορο". Το πλέον εμβληματικό, βέβαια, είναι ένα κίτρινο χαρτόνι στο οποίο με κόκκινα γραμματα αναγράφεται το "Wellcome to Hell". Ο συντάκτης έχει κάνει λάθος, με το δεύτερο l, ωστόσο ουδέν το εμποδίζει να περάσει στην Ιστορία. 

Ο Άλεξ Φέργκιουσον κάνει μυθικό αστείο στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι, αφού τον ρωτάει δημοσιογράφος για την "εξέγερση στο αεροδρόμιο". "Αυτό ήταν εξέγερση, έτσι δεν είναι; Προφανώς, πολλοί από εσάς δεν έχετε βρεθεί σε σκωτσέζικο γάμο". 

Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, παραπέμπει στη δαντική Κόλαση: "Εσείς οι οποίοι εισέρχεσθε, εγκαταλείψατε πάσα ελπίδα". Στην προπόνηση των Άγγλων, στο γήπεδο δεν πέφτει καρφίτσα. Το χαμόγελο των "μπέμπηδων" ενέχει, όλο και περισσότερο, στοιχεία αμηχανίας, ώσπου εξαφανίζεται. Η Γιουνάιτεντ φτάνει δύο ώρες πριν την αναμέτρηση στο "Αλί Σαμί Γεν", το οποίο εξωτερικά είναι άδειο. Υπάρχει λόγος γι' αυτό. Όλοι βρίσκονται μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι έχουν πάει 10 ώρες πριν την έναρξη, από τις 9 το πρωί. Ηγούμενη από τον Μπράιαν Ρόμπσον, η Γιουνάιτεντ μπαίνει σε ένα γήπεδο που βράζει για να παίξει την πρόκριση στους ομίλους. 




Εν τέλει, είναι η Γαλατά που περνά, με το 0-0. Γίνεται έφοδος στον αγωνιστικό χώρο. Για τους Άγγλους, ό,τι βιώνουν είναι πρωτόγνωρο. Ο θυμωμένος από τον αποκλεισμό Ερίκ Καντονά, που αποβάλλεται επειδή κλωτσά την μπάλα που κρατά ο προπονητής της Γαλατά, Ράινερ Χόλμαν, προκαλεί τους φανατικούς της Γαλατά, κλωτσάει  γρονθοκοπεί (και γρονθοκοπείται από) Τούρκο αστυνομικό. Ο Φέργκιουσον λέει στη συνέντευξή του αργότερα ότι "δεν ξαναπάω στην Κωνσταντινούπολη". 

Το παιχνίδι που συστήνει τη Γαλατά στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι εκείνο που στέφει τον Καντονά φυσικό ηγέτη των "κόκκινων διαβόλων". Αλλά και αυτό που κάνει τον Φέργκιουσον να σκεφτεί ότι για να κατακτήσει η Γιουνάιτεντ το Champions League, πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα. Το κάνει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όποτε βρίσκει τη Γαλατά στο δρόμο της, βρίσκει και τον μπελά της. Εκείνος ο αποκλεισμός στην Κωνσταντινούπολη μάλλον ενυπάρχει στο γονιδιακό σπείρωμά της. Ακόμα και ως επιτυχημένη μεσήλικη στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, η Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να ξεφορτωθεί αυτήν τη δυσάρεστη ανάμνηση.