Ο άνθρωπος που έστειλε τον Νέιθαν Μένσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κουάκου Αμοάκου, μίλησε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" για το ίδρυμά του που στηρίζει παιδιά από την Ακρά και το όνειρό του για ένα αθλητικό έθνος
Ο ασίσταντ στο κολέγιο Μιραμάρ του Σαν Ντιέγκο παίρνει από καιρού εις καιρόν το αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ρίζες του. Είναι παιδί δεκαμελούς οικογένειας, που γεννήθηκε στο Μέριλαντ από Γκανέζους γονείς. Δεύτερης γενιάς Γκανέζος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κουάκου Αμοάκου, όμως, νιώθει ότι η Γκάνα τον περιμένει. Το νόστιμο ήμαρ, εξάλλου, ήταν εκείνο που σχεδόν το υποχρέωσε να ιδρύσει το AYBO (African Youth Basketball Association), ένα ίδρυμα που φέρνει αθλητές κυρίως από την Γκάνα προκειμένου να τους δώσει τα εφόδια ώστε να παίξουν μπάσκετ και να κάνουν το επόμενο βήμα. Στην "Κυριακάτικη Απογευματινή", ο Αμοάκου είπε ότι αυτό το ίδρυμα, το οποίο "είναι το κάλεσμά μου". Είναι, θεωρεί, το πεπρωμένο του. Με αυτό ψς θέσφατο, εξάλλου, διενεργεί. Έτσι, ο Οργανισμός μπάσκετ της αφρικανικής νεότητας δεν θα γινόταν παρά να είναι εξ ορισμού μη κερδοσκοπικός. Επιπλέον, εδρεύει τόσο στο Σαν Ντιέγκο όσο και στην Ακρά.
Τα εφόδια στους εφήβους που φτάνουν στην Καλιφόρνια από την Ακρά, δεν είναι απαραιτήτως να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ. Ο άνθρωπος που είδε τον Νέιθαν Μενσά, σέντερ του Ολυμπιακού, για πρώτη φορά ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο, δεν έχει απαραιτήτως ως στόχο να κάνει τα παιδιά που ανακαλύπτει να σημειώνουν αντίστοιχη επιτυχία. Για εκείνον και σε ό,τι αφορά τους πιτσιρικάδες, σημασία έχει η εκπαίδευση. Το μπάσκετ μπορεί να είναι ο τελικός στόχος, αλλά ο πρωταρχικός είναι οι πιτσιρικάδες που στην πρωτεύουσα της Γκάνα δεν έχουν πού την κεφαλή κλίνει, να παίρνουν υποτροφίες για το σχολείο και κυρίως το κολέγιο, ώστε να μπορέσουν, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι σπουδασμένοι βγαίνοντας από το δεύτερο: "Έπαιξα μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μπάσκετ μού έσωσε τη ζωή. Θέλω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά και να βοηθήσω την Γκάνα. Όνειρό μου είναι, πάντα, η χώρα μου να γίνει ένα αθλητικό έθνος".
Βεβαίως, αυτό δεν γίνεται με αποδράσεις. Ο Αμοάκου το καταλαβαίνει, "είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ότι στην ίδια την Γκάνα δεν μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να παίξουν μπάσκετ σε στοιχειώδες επίπεδο", όμως θεωρεί ότι αν υπάρξουν αθλητές που δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική εθνική ομάδα μπάσκετ, ακόμα κι αν είναι αμερικανοθρεμμένοι, τα δεδομένα στη χώρα θα αλλάξουν. "Είμαστε αφοσιωμένοι να βοηθάμε τα παιδιά που φέρνω εδώ. Επιζητούμε το καλύτερο για τα ίδια", λέει. Γι’ αυτό, κιόλας, κάθε αποφοίτηση για τον ασίσταντ του Μιραμάρ την τελευταία εξαετία είναι μια μεγάλη νίκη. Το φως του μέλλοντος των πιτσιρικάδων που βάζει στο αεροπλάνο, θα ήταν θαμπό. Δεν θα έβρισκαν την ευκαιρία για μόρφωση και δεκάδες κίνδυνοι θα ελλόχευαν όσο μεγάλωναν. Επίσης, παρουσίες όπως ο Μπεν Μπεντίλ (Βιλερμπάν) και ο Μπίλι Ουατάρα (Παρί) στη Euroleague μπορούν να παίξουν το ρόλο τους.
Κουάκου Αμοάου: "Είναι σαν γιος μου"
Ανεξαρτήτως της ποιότητας του αθλητή μπάσκετ Νέιθαν Μένσα, η ιστορία του έχει πάρα πολλά κινηματογραφικά στοιχεία. Ο Αμοάκου συναντά τέτοιες περιπτώσεις όταν επισκέπτεται τη γενέτειρα των γονιών του και πατρίδα του, όμως δεν γίνεται να τις σώσει όλες. Χρειάζεται, εξάλλου, να διαδεί αθλητικές ικανότητες, προκειμένου να πάρει την απόφαση, να πάει στην οικογένεια του παιδιού και να το πείσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Στην περίπτωση του Μένσα, διέγνωσε "έναν εξαιρετικό αθλητή, που ήταν πάντα πάρα πάρα πάρα πολύ έξυπνος. Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η συγκέντρωσή του. Η στοχοπροσήλωσή του είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του. Ο Νέιθαν πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές. Η μητέρα του τον μεγάλωσε και όταν πήγα και κατέθεσα την πρότασή μου, ήξεραν ότι έπρεπε να με εμπιστευτούν. Το καταλάβαιναν πολύ καλά ότι έπρεπε να πάρει αυτόν το δρόμο".
Ο Αμοάκου έχει περί πολλού τον Μένσα επειδή τον αγαπάει: "Εννοείται, είναι σαν γιος μου. Τον έχω φιλοξενήσει στο σπίτι μου, βασικά το σπίτι μου είναι σπίτι του. Ξέρει την κόρη μου και η γυναίκα μου πάντα του μαγειρεύει όταν έρχεται. Πάρα πολύ συχνά μιλάμε στο τηλέφωνο και μου έχει πει πόσο υψηλό είναι το επίπεδο του Ολυμπιακού. Είναι πολύ ικανοποιημένος και ξέρει ότι η δική του δουλειά είναι δύσκολη, αλλά προετοιμάζει τον εαυτό του".
Ο Μένσα, βέβαια, όπως και πολλοί άλλοι Γκανέζοι παίκτες του μπάσκετ που ψάχνουν τον τρόπο και να παίξουν και να λάβουν ακαδημαϊκή μόρφωση, δεν είχε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Επιπλέον, δεν φαινόταν ως εκείνος ο ταλαντούχος αθλητής που θα έκανε επαγγελματική καριέρα, αν και, όπως λέει ο Αμοάκου, «από το δεύτερο χρόνο που τον έβλεπα, ήξερα ότι έχει πιθανότητες να πετύχει το στόχο του". Ήταν, πάντως, τα αθλητικά προσόντα του που του έδωσαν υποτροφία στο λύκειο Προλίφικ Πρεπ και αργότερα, στο Φίντλεϊ Πρεπ. Επιπλέον, για να μείνει στο Σαν Ντιέγκο και δίπλα στον μέντορά του, διάλεξε τους Άζτεκς, αν και είχε προτάσεις από κολέγια όπως το Όρεγκον, το Όρεγκον Στέιτ, το USC και το Τέξας Τεκ.
Δεν συμβαίνει με όλους το ίδιο. Αλλά η διαδικασία του λειτουργήματος, που ο Κουάκου Αμοάκου ακολουθεί πιστά, δεν επιτρέπει την οπισθοχώρηση μπροστά στις αποτυχίες. Εκτός κι αν πρόκειται να πάρεις φόρα.