Ναι, το ποδόσφαιρο παραδοσιακά διοικείται από τους άνδρες. Είναι μια διαχρονική πραγματικότητα όχι μόνο στο ευρωπαϊκό αλλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι γυναίκες ωστόσο έχουν μπει πλέον δυναμικά στον αθλητικό κόσμο όχι απλά για να πλαισιώσουν αλλά για να πρωταγωνιστήσουν. Τρανταχτό παράδειγμα του πως το… γένος θηλυκού μπορεί να γράψει ιστορία στην οποία μπορεί κανείς να "υποκλιθεί" είναι και η Λέιλα Περέιρα. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της βραζιλιάνικης Παλμέιρας.


Η Λέιλα Περέιρα έφερε την... άνοιξη στην Παλμέιρας με τίτλους και επιτυχίες

Το στοίχημα ήταν εξ’ αρχής μεγάλο. Τα όνειρα, οι στόχοι, η "δίψα" για διάκριση και επιτυχίες κυριαρχούσαν. Το όραμα, το ρίσκο μα πάνω απ’ όλα το πάθος για αυτό που λέγεται ποδόσφαιρο από μόνα τους μάλλον ήταν αρκετά και η… εκτόξευση δεν άργησε να έρθει. Η δήλωσή της τον Δεκέμβριο του 2021 όταν και ορίστηκε ως πρόεδρος της Παλμέιρας άνοιγε τον… δρόμο για κάτι σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο. "Είναι η πιο σημαντική ημέρα της ζωής μου. Ορκίζομαι ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ενός συλλόγου 107 ετών. Μια γυναίκα που ονομάζεται Λέιλα Περέιρα είναι πολύ αντιπροσωπευτική όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλους".


Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να έρθει η επιτυχία; Εδώ ταιριάζει ότι οι πράξεις έκαναν μεγαλύτερο… θόρυβο από τα λόγια. Υπό την ηγεσία της, η Παλμέιρας στην οποία και προπονητής ήταν ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, έχει "απογειωθεί". Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Επτά τίτλοι για την ανδρική ομάδα και τρεις για τη γυναικεία. Μάλιστα, έχει να υπερηφανεύεται ότι με την ίδια στο "τιμόνι" η ομάδα γυναικών του συλλόγου κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2022. Πέρα από τους τίτλους, αυτό που έχει "κλέψει" τις εντυπώσεις είναι ότι έχουν βγει στο… φως πολλά υποσχόμενα ταλέντα από τα "σπλάχνα" των ακαδημιών όπως οι Έντρικ, Εστεβάο και Βίτορ Ρέις οι οποίοι απέδειξαν ότι όταν υπάρχει πλάνο, η αξιοποίηση πιάνει… τόπο.


Η πέμπτη πλουσιότερη γυναίκα της Βραζιλίας παραδίδει ποδοσφαιρικά... μαθήματα

Ποια είναι όμως η Λέιλα Περέιρα; Η πέμπτη σύμφωνα με το Forbes πλουσιότερη γυναίκα στη Βραζιλία η οποία αλλάζει το σκηνικό του ποδοσφαίρου. Τον Σεπτέμβριο του 2022 το Forbes δημιούργησε μια κατάταξη με τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βραζιλία και η Λέιλα φιγουράρει στην πέμπτη θέση με εκτιμώμενη περιουσία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ξεκίνημά της την βρήκε με σπουδές στη δημοσιογραφία, κάτι που εντέλει δεν ακολούθησε ποτέ μιας και ο σύζυγός της, επίσης επιχειρηματίας, Ζοσέ Ρομπέρτο Λαμάτσια έπαιξε τον ρόλο του για να ακολουθήσει τη Νομική που την οδήγησε στην αποφοίτησή της από το Universidale Candido Mendes στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Το 1996 μετακόμισε στο Σάο Πάολο και χρόνια μετά ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στην επιχείρηση του άνδρα της, την εταιρεία προσωπικής πίστωσης, ονόματι "Crefisa".


Το ταλέντο της δεν άργησε να φανεί και το 2008 ανέλαβε τη θέση της προέδρου. Κάπου εκεί, οι ικανότητές της για διοικητικές θέσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Η σύνδεσή της με την Παλμέιρας ήταν προϊόν της επιρροής του συζύγου της ο οποίος είναι οπαδός της ομάδας. Η αγάπη της για το ποδόσφαιρο άνοιξε τον δρόμο για τα… σπουδαία. Η Περέιρα ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση που μετέτρεψε την "Crefisa" και την "FAM" σε χορηγούς του συλλόγου με χρηματοδοτήσεις από το 2015. Οι επενδύσεις, οι χειρισμοί μα πάνω απ’ όλα το όραμα που είχε, την έκαναν αρκετά αρεστή στην ποδοσφαιρική επιτροπή του συλλόγου. Το αποτέλεσμα; Να γίνει η σύμβουλος με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία της ομάδας το 2018.


Η "αυτοκρατορία" σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, η αμφισβήτηση και ο ακτιβισμός για τα δικαιώματα των γυναικών

Επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2021 όταν και απέκτησε την υποψηφιότητα για την προεδρία της Παλμέιρας. Μερίδα φίλαθλων της ομάδας πάντως την είχαν πάρει από την αρχή με καλό… μάτι, μέχρι που της είχαν βγάλει και το παρατσούκλι "Θεία Λέιλα". Πως είναι όμως να είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους προέδρους των κορυφαίων συλλόγων της Βραζιλίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής; Όπως ξεκαθάρισε και η ίδια, "αυτό δεν με φοβίζει, αντιθέτως με κάνει πιο δυνατή".

Η Λέιλα Περέιρα πέρα από οραματίστρια και λάτρης της "στρογγυλής Θεάς" είναι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση ήταν όταν και είχε διοργανώσει συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για γυναίκες δημοσιογράφους, μια πρωτοποριακή κίνηση που στην πλειοψηφία είχε εντυπωσιάσει και είχε ως στόχο να αναδείξει την ισότητα και την αποδοχή της γυναίκας στο ποδόσφαιρο.


"Δεν θέλουμε προνόμια, θέλουμε ίσες ευκαιρίες". Δήλωση που ακούγεται ξανά και ξανά όχι μόνο από προέδρους αλλά και από ουκ ολίγες ποδοσφαιρίστριες. Η καθημερινότητα της την βρίσκει ανάμεσα σε άνδρες και η αμφισβήτηση όπως και η απαξίωση δεν είναι λέξεις άγνωστες μιας και σε αρκετές στιγμές καλείται να δώσει τη δική της "μάχη". "Είναι κρίμα που υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι για τις γυναίκες.

Εγώ χωρίς να ξέρω να παίζω, κατέκτησα επτά τίτλους σε τρία χρόνια. Φανταστείτε να ήξερα κιόλας. Ήθελα οι άντρες να νιώσουν για μια ώρα αυτό που εμείς βιώνουμε καθημερινά", τονίζει χαρακτηριστικά. Δεν έχουν λείψει οι στιγμές που έχει βιώσει το σεξισμό ωστόσο τίποτα δεν τη σταματά από το να χτίσει την αυτοκρατορία της σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο "καταργώντας" κάθε έννοια ταμπού.

*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"