Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον μάγειρά του. Ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι λατρεύει το ποδόσφαιρο, αλλά και την μαγειρική και απολαμβάνει τα παραδοσιακά πιάτα της Νιγηρίας.

Στον δρόμο από το Ογουέρι στην Οκίγουε, στην καρδιά της ‘Ιγκμπολαντ, την πατρίδα των ιθαγενών του λαού των Ίγκμπο, στη νοτιοανατολική Νιγηρία βρίσκεται το μικρό χωριό Όρτζι. Ένας τόπος με τη δική του ιστορία, αλλά και το δικό του καμάρι που είναι ο Σόπορουτσουκουου Μπρούνο Ονιεμαέτσι. Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και φυσικά για ευνόητους λόγους ξεχνάμε το Σόπορουτσουκουου, ενώ και το Ονιεμαέτσι, για τους ίδιους λόγους έχει παραμεριστεί και η φανέλα του γράφει Μπρούνο.

Σε αυτή τη γη με τα τεράστια αποθέματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα o 25χρονος αμυντικός. Στο Ογουέρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Ίμο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, το Οταμάρι και το Νουόρι και ονομάζεται επίσης Λας Βέγκας της Αφρικής, λόγω της νυχτερινής ζωής της πόλης και των πολυάριθμων ξενοδοχείων, καζίνο και πάρκων αναψυχής.

Ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι και η κουζίνα της μαμάς

Δίπλα στο τροπικό δάσος και στα χωράφια που οι ντόπιοι παράγουν ένα σωρό τοπικά γεωργικά προϊόντα, όπως γιαμ, μανιόκα, τάρο, καλαμπόκι, και προϊόντα φοίνικα απέκτησε τα μεγάλα πάθη του. Κορυφαίο όλων φυσικά το ποδόσφαιρο αλλά και όχι και το μοναδικό. Ο πιτσιρικάς Μπρούνο έπαιζε μπάλα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Όταν βρισκόταν στους δρόμους και στις αλάνες, είχε μια μπάλα στα πόδια του. Αλλά όταν επέστρεφε στο σπίτι κολλούσε στην ποδιά της μάνας του και μαζί της έμαθε να μαγειρεύει. Κάπως έτσι η μαγειρική έγινε το δεύτερο μεγάλο πάθος του και όπως ο ίδιος έχει πει λατρεύει να φτιάχνει –προφανώς και να τρώει- τρία παραδοσιακά πιάτα της Νιγηρίας. Πρόκειται για το ρύζι Tζόλοφ, τη σούπα Εγκούσι και τη σούπα Ογκμπόνο.

Ranking these Nigerian Foods ft the Best Left-Back in the World BRUNO ONYEMAECHI 😂…....

Η μαγειρική δεξιότητα του Μπρούνο Ονιεμαέτσι εξελίχθηκε με τα χρόνια και ενώ ο καιρός που περνούσε στην κουζίνα με τη μητέρα του, αυξανόταν. Φυσικά και δεν είναι τυχαία η επιλογή των πιάτων. Είναι αυτά που μαγείρευε η μητέρα του κι αυτό διότι τα υλικά γι’ αυτά, τουλάχιστον τα περισσότερα, αφθονούν στην περιοχή που μεγάλωσε ο Μπρούνο. Έναν τόπο με συχνές βροχοπτώσεις, πολλά νερά που ευνοούν συγκεκριμένες γεωργικές καλλιέργειες.

Το ρύζι τζόλοφ που λατρεύει ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι

Τα τρία πιάτα, μπορεί στους περισσότερους από εμάς να είναι άγνωστα, για τους συμπατριώτες όμως του Μπρούνο είναι εξαιρετικά δημοφιλή, γίνονται ανάρπαστα σε κάθε γωνιά της Νιγηρίας. Το δημοφιλές και εκτός Νιγηρίας, ρύζι Tζόλοφ, έχει και μακρά ιστορία. Είναι το πιάτο που προέρχεται από το βασίλειο του Τζόλοφ, μια ιστορική πολιτεία που άκμασε από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα στην περιοχή Γουόλοφ-Σενεγκάμπιαν, στο νότιο άκρο της Σαχάρας, δυτικά της Νιγηρίας. Το πιάτο βρήκε τον δρόμο του στην υποσαχάρια ακτή κι αυτό οφείλεται στην εθνοτική ομάδα Ντούλα. Αυτοί οι έμποροι που δημιούργησαν εμπορικούς δρόμους σε όλη την περιοχή πριν από αιώνες, ήταν υπεύθυνοι για τη διασπορά του τζόλοφ νότια της Σαχάρας, παίρνοντάς το μαζί τους καθώς ταξίδευαν. Σήμερα, κάθε χώρα στη Δυτική Αφρική έχει μια εκδοχή του τζόλοφ, που είναι γνωστό για τις εντονες γεύσεις και το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα και συνδυάζει τέλεια ρύζι με ντομάτες, κρεμμύδια και μια ποικιλία μπαχαρικών. Η εκδοχή της Νιγηρίας γίνεται συνήθως με ρύζι μπασμάτι σκόνη κάρυ, αποξηραμένο θυμάρι, φύλλο δάφνης, τζίντζερ και σκόρδο.

Οι πεπόνσποροι του Μπρούνο Ονιεμαέτσι

Το δεύτερο πιάτο που μαγειρεύει ο Μπορούνο Ονιεμαέτσι είναι η σούπα Εγκούσι. Το Εγκούσι είναι οι πλούσιοι σε πρωτεΐνες σπόροι ορισμένων κολοκυθωδών φυτών, συνήθως πεπονιού, οι οποίοι, αφού στεγνώσουν και αλεστούν, χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό στη δυτικοαφρικανική κουζίνα. Πρόκειται για μια κρεμώδη σούπα που μπορείτε να βρείτε σε σπίτια ή σε πάγκους street food σε όλη τη Νιγηρία και σε πολλά μέρη της Δυτικής Αφρικής.

This Is Why Top Clubs Want Bruno Onyemaechi

Περιλαμβάνει συνήθως κρέας όπως βοδινό, καπνιστό πουλερικό, κατσικίσιο, και καπνιστό η φρέσκο ψάρι), καθώς και Νιγηριανό τόφου -είδος τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας-, μανιτάρια, χόρτα και φυσικά σπόρους εγκούσι.

Μια σούπα Ογκμπόνο για τον Μπρούνο Ονιεμαέτσι

Το τρίτο πιάτο που αν μας καλέσει στο σπίτι του ο Ονιεμαέτσι, μπορεί να έχει μαγειρέψει, είναι η σούπα Ογκμπόνο. Είναι ένα πιάτο της Νιγηρίας που παρασκευάζεται με αλεσμένους τους ομώνυμους ξηρούς σπόρους που καλλιεργήθηκαν αρχικά στην στη Νότια Νιγηρία. Οι σπόροι ενός δασικού δέντρου που δίνουν στη σούπα μαύρο ή καφέ χρώμα. Εκτός από τους σπόρους, το νερό και το φοινικέλαιο, συνήθως η σούπα περιέχει βόειο κρέας ή κατσίκι ή ψάρι ή κοτόπουλο, ή γαρίδες ή καραβίδες και πιπέρι, τσίλι, αλάτι, ντομάτες ή μπάμιες.

Δημοσιεύθηκε στην “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”.