Μόνο η προοπτική να παίζει η εθνική Ελλάδος τέτοια παιχνίδια, όπως οι τέσσερις προημιτελικοί της League A στο Nations League που έγιναν το βράδυ της Κυριακής, 23 Μαρτίου, αρκεί για το πανηγύρι για την άνοδό τους. Οι αναμετρήσεις Γερμανία-Ιταλία, Ισπανία-Ολλανδία και Γαλλία-Κροατία ήταν υψηλής ποιότητας και δράματος, με τους δύο εξ αυτών να κρίνονται στα πέναλτι. Οι Ισπανοί (3-3, πεν. 5-4) και οι Γάλλοι (2-0, πεν. 5-4) ήταν εκείνοι που προκρίθηκαν. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, με το 3-3 με την "ατζούρα", αφού εκμεταλλεύτηκε το υπέρ της 2-1 στο πρώτο ματς του Μιλάνου. 

Nations League: Το... έπος του "Μεστάγια" 

Στο "Μεστάγια" παίχθηκε μια αναμέτρηση που είχε ατέλειωτο δράμα. Η Ισπανία είχε αποσπάσει το 2-2 στην Ολλανδία με το γκολ του Μικέλ Μερίνο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως αυτό δεν αρκούσε για να κάμψει τους "οράνιε". Μετά το γκολ του Ίαν Μάατσεν από πάσα του Τσάβι Σίμονς στο 79', η Ολλανδία ισοφάρισε σε 2-2 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. 

Είχαν προηγηθεί τα δύο γκολ του Μικέλ Οιαρθάμπαλ, το πρώτο με πέναλτι, που κέρδισε ο ίδιος από τον Γιαν Πολ φαν Χέκε, στο 8' και το δεύτερο με διπλή προσπάθεια στο 67'. 

Η Ολλανδία είχε ισοφαρίσει επίσης με πέναλτι του Μέμφις Ντεπάι, στο 54', ποινή που κέρδισε ο ίδιος από τον Ρόμπιν λε Νορμάντ. 

Η παράταση είχε κι άλλα γκολ, αφού ο... νηστευόμενος Λαμίν Γιαμάλ έβαλε μπροστά τη "ρόχα" με σουτ στο μποτιλιάρισμα, στο 103', όμως ο Τσάβι Σίμονς ισοφάρισε, ξανά με πέναλτι, στο 109'. Του το έκανε ο Ουνάι Σιμόν. 

Το παιχνίδι έφτασε στη διαδικασία. Στο έκτο χτύπημα ο Νόε Λανγκ βρήκε το δοκάρι της ισπανικής εστίας, όμως ο Μπαρτ Φερμπρούκεν απέκρουσε το αμέσως επόμενο χτύπημα, από τον Γιαμάλ. Ωστόσο, ο Σιμόν είχε τον τελευταίο λόγο, αφού έπιασε το σουτ του Ντόνιελ Μάλεν. Ο Πέδρι σκόραρε και η Ισπανία πέρασε στα ημιτελικά.  

Έδωσαν ρέστα Μενιάν και Λιβάκοβιτς

Η Γαλλία... γρονθοκόπησε την Κροατία και ο Μάικλ Ολίσε ήταν ο πρωταγωνιστής για να στείλουν οι "τρικολόρ" το παιχνίδι στην παράταση, μετά το 2-0 με το οποία είχαν ηττηθεί στο Σπλιτ. Ο παικταράς της Μπάγερν άνοιξε το σκορ στο 52' και έδωσε την τελική πάσα στον Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος σκόραρε με διαγώνιο σουτ. 

Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν σκόραρε και γι' αυτό υπήρχε λόγος, ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ο οποίος κρατούσε στην... κατακόρυφη, ώρες ώρες, κατηφόρα του "Σταντ ντε Φρανς". Η διαδικασία των πέναλτι φαινομενικά δούλευε τους Κροάτες, αλλά ο Μάικ Μενιάν αποδείχθηκε... γάτος. Έπιασε δύο πέναλτι, του Μάρτιν Μπατουρίνα και του Γιόζιπ Στάνισιτς, ενώ ο Φράνιο Ιβάνοβιτς σούταρε άουτ. Την ίδια κατάληξη είχαν τα σουτ του Ζυλ Κουντέ και του Τεό Ερναντές. Στο τέλος, ο Νταγιό Ουπαμεκανό έβαλε το γκολ της πρόκρισης για τους Γάλλους. 

Όπως... Ορίγκι

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ (πρέπει να υποτεθεί ότι) παρακολούθησε το δεύτερο γκολ των Γερμανών επί της Ιταλίας στο "Βεστφάλεν Παρκ" του Ντόρτμουντ, μια πόλη που πολύ τον αγαπάει, το μυαλό του μάλλον πήγε στο δεύτερο ημιτελικό του Champions League το 2019, όταν η Λίβερπουλ νίκησε 4-0 την Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε στον τελικό. 

Το γκολ του Τζαμάλ Μουσιάλα στο 36, βέβαια, προσιδιάζει αλλά όχι ακριβώς σε εκείνο του Ντίβοκ Ορίγκι, αφού ο φορ της Μπάγερν σκόραρε σε πραγματικά κενή εστία μετά τη γρήγορη εκτέλεση κόρνερ του Τζόσουα Κίμιχ, μια και μέχρι και ο Τζίτζι Ντοναρούμα είχε κάνει τη... βόλτα του. 


622f0088-990f-4e57-ac8c-dc262abc2586


Οι Ιταλοί, προς τιμή τους, δεν παραδόθηκαν παρ' ότι βρέθηκαν 3-0 πίσω στο σκορ, έχοντας μάλιστα και την ήττα με σκορ 2-1 από το πρώτο παιχνίδι. Ο Κίμιχ άνοιξε το σκορ στο 30' με εκτέλεση πέναλτι που πήρε ο Τιμ Κλάιντινστ από τον Αλεσάντρο Μπουοντζόρνο. Ο προτελευταίος, μάλιστα, σκόραρε στο 45' με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Κίμιχ, που ήταν μαεστρικός. 

Οι Ιταλοί, όμως, δεν το παράτησαν. Μείωσαν σε 3-2 με δύο τέρματα του Μόιζ Κεν, στο 49' από λάθος του Λιρόι Σανέ και στο 62' από πάσα του Τζάκομο Ρασπαντόρι. Ο επιθετικος της Φιορεντίνα, που θα θυμάται κάποιος ότι ήταν ειρωνικός στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των "16" του Conference League με τον Παναθηναϊκό, έμπλεξε σε προστριβές με τους Γερμανούς αμυντικούς. 

Στο 74' ο VAR αναίρεσε την απόφαση του διαιτητή Μαρτσίνιακ για παράβαση του Νίκο Σλότερμπεκ στον Τζιοβάνι ντι Λορέντσο, ενώ στο 90+4' αποφάνθηκε ότι υπήρχε πέναλτι για χέρι του Μαξιμίλιαν Μίτελσταντ, που ο εξαιρετικός Πολωνός ρεφερί επίσης δεν είχε δει. Ο Ρασπαντόρι ισοφάρισε 3-3 και τα επόμενα τέσσερα λεπτά ήταν γεμάτα αγωνία, με τους Ιταλούς, πάντως, να μην μπορούν να απειλήσουν. 

Το... Final 4 

Η τελική φάση του Nations League θα διεξαχθεί στη Γερμανία. Στις 4 Ιουνίου (21:45), οι οικοδεσπότες θα παίξουν με την Πορτογαλία στην "Αλιάντς Αρένα" του Μονάχου, ενώ την επομένη και την ίδια ώρα Ισπανία και Γαλλία θα αναμετρηθούν στην "MHP Arena" της Στουτγάρδης. Ο μικρός τελικός θα γίνει στο ίδιο γήπεδο (8/6-16:00) και ο τελικός στο Μόναχο (8/6-21:45).