Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Οι "κρυφές" επενδύσεις ενός πρίγκιπα
Ο... αγαπημένος του Τζιάνι Ινφαντίνο
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κλείδωσε τη μητέρα του σε κελί και θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, αποτελεί βασικό χορηγό της Νιούκαστλ, που κατέκτησε το League Cup, και ρίχνει πακτωλό δισ. στο ποδόσφαιρο

Τι δεν είναι σπάνιο στη Σαουδική Αραβία; Οι πρίγκιπες. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν ένας από τους, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες τέτοιους στη χώρα που κρατά το 1/6 του πετρελαίου παγκοσμίως. Το να φτάσει, όμως, να γίνει ο διάδοχος του θρόνου και να κάνει κουμάντο, συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες. Ο πια κρυφός, μια και το καλοκαίρι του 2024 πούλησε τις μετοχές του, ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, είναι ο γιος του 89χρονου Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ.
Είναι, επίσης, εγγονός του Εμπέν Σαούντ, δηλαδή του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας. Πόσο απίθανο ήταν να γίνει ο γενικός κουμανταδόρος του κράτους; Ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ήταν ο 25ος από τους 36 γιους του Εμπέν Σαούντ και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο έκτος από τους 25 γιους του πρώτου. Που σημαίνει ότι έπρεπε να... πέσουν σχεδόν δυο δεκάδες διάδοχοι του θρόνου προκειμένου να είναι εκείνος που θα φορέσει το στέμμα, όταν ο πατέρας του φύγει από τη ζωή.
Ωστόσο, οι φίλοι της Νιούκαστλ ήθελαν να ξεφορτωθούν όσο πιο γρήγορα γινόταν τον πρώην ιδιοκτήτη, Μάικ Άσλεϊ, ενώ το επιχείρημά τους στις κατηγορίες ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, από τον οποίο περνούσαν οι αποφάσεις του fund, ήταν ο δικτάτορας μιας χώρας συντηρητικής ως προς τη συμπεριφοράς της στις γυναίκες, αλλά και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, ήταν ότι ουδείς έχει το ηθικό πλεονέκτημα ίνα μπορεί να κάνει λόγο για "σκαιές μεθόδους".
Η δολοφονία του Κασόγκι, εξάλλου, για την οποία η CIA είναι σίγουρη ότι αποφάσισε ο Μπιν Σαλμάν, ανέδειξε το... ανερυθρίαστο των μαικήνων του κόσμου τούτου. Διότι μπορεί το άκουσμα της είδησης και ο τρόπος που καρατομήθηκε κυριολεκτικά με σπαθί το κορμί του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της "Washington Post" να απομάκρυνε τους νεόκοπους φίλους του Μοχάμεντ -παραδείγματος χάρη, ο ισχυρός άντρας της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ακύρωσε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία- όμως όλη αυτή η απαγόρευση κράτησε για περίπου δύο μήνες.
Αυτό, ουσιαστικά, ήταν το πρώτο πλήγμα για το νεαρό Μπιν Σαλμάν, αφού η ωμότητα της δολοφονίας έκανε το γύρο του κόσμου. Ωστόσο, δεν ήταν το πρώτο δείγμα. Ήδη, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας, μαινόταν το πρώτο μπλόκο ασιατικών κρατών (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαλδίβες, Μαυριτανία, Τζιμπουτί, Κομόρες, Νίγηρας, Γκαμπόν) στο Κατάρ, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή προϊόντων. Οι μεγιστάνες του κρατιδίου νίκησαν σε αυτήν τη μάχη, ενώ για τον Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ξεκίνησε την εμπλοκή του με τα κοινά το 2014, ως υπουργός Άμυνας, καταστροφικός αποδείχθηκε και ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο το κράτος του συμμετείχε για περίπου επτά χρόνια, και μέχρι το 2021. Καταστροφική, επίσης, αποδείχθηκε η κόντρα του με το Ιράν και η απειλή ότι η Σαουδική Αραβία θα έφτιαχνε τα δική της πυρηνικά όπλα αν επιτρεπόταν στο Ιράν να φτιάξει πυρηνική βόμβα.
Ο Μπιν Σαλμάν θεωρούσε, για κάποιο λόγο, ότι η οικογένειά του δεν είχε λεφτά και ενδεχομένως να φανταζόταν τον εαυτό του ως επιχειρηματία βεληνεκούς, που θα απομυζούσε τόνους χρημάτων. Η πρώτη δουλειά του, μάλιστα, με τον πατέρα του, τότε κυβερνήτη της Ριάντ, να απορεί, ήταν μια επιχείρηση συλλογής σκουπιδιών, με τον Μπιν Σαλμάν να βρίσκει επενδυτές, ασφαλώς λόγω του status quo της οικογένειάς του. Φαινομενικά, όλα άλλαξαν στις 23 Ιανουαρίου 2015, όταν ο πατέρας του, μετά το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Αμπντάλα, στέφθηκε βασιλιάς στη Σαουδική Αραβία.
Ο Μπιν Σαλμάν είναι ο αγαπημένος του γιος, διότι ήταν ο μόνος που, παρά τη ροπή του προς τη Δύση, είχε έκδηλο το σαουδαραβικό στοιχείο και έμεινε δίπλα του. Από υπουργός Άμυνας, ο μόλις 30χρονος πρίγκιπας έγινε ουσιαστικά ο βασιλιάς της χώρας, αφού ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ τού ζήτησε να την «τρέξει». Αυτό που έκανε ήταν να πάρει τον έλεγχο του Πεζικού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας και έπειτα να... κλειδώσει τη μητέρα του, δεύτερη και πιο αγαπημένο σύζυγο του πατέρα του, σε ένα κελί μέσα στο σπίτι τους. Η Φαχντά μπιντ Φαλάχ αλ-Χαθλίν έμεινε κλειδαμπαρωμένη για δύο χρόνια και τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για ενέργειες του πρίγκιπα, ενώ αναφέρθηκε ότι την έκρυβε ακόμα και από τον πατέρα του, λέγοντάς του ότι ήταν στην Ευρώπη για διακοπές. Μόνο υποθέσεις, πάντως, είναι δυνατόν να γίνουν για το λόγο που προέβη σε αυτό, πάντως η μητέρα του απελευθερώθηκε το 2017.
Ο Μπιν Σαλμάν εθεάθη, μάλιστα, μαζί με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018, όταν η Ρωσία νίκησε 5-0 τη Σαουδική Αραβία. Ο Ινφαντίνο λατρεύει τον Μπιν Σαλμάν, κυρίως διότι είναι ο ιδανικός επενδυτής: μπορεί να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να επιζητά κάτι πίσω. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μάλιστα, ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να γίνει με 48 ομάδες, προκειμένου η Σαουδική Αραβία να πάρει ένα κομμάτι της διοργάνωσης που είχε δοθεί εξ ολοκλήρου στο Κατάρ. Αφού είχε προβεί σε ανακωχή με τους γείτονες, προσπάθησε να τους πείσει να του δώσουν μέρος της διοργάνωσης, ωστόσο απέτυχε ξανά. Πάντως, η τουριστική «γέννηση» της χώρας άρχισε με τα σπορ. Τέτοιο ήταν το ενδιαφέρον της FIFA για τα πετροδόλαρα, που όταν η Σαουδική Αραβία έθεσε υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, παράλλαξε τους κανόνες ώστε η υποψηφιότητα που έθεσε η Αυστραλία για τη διοργάνωση ουσιαστικά να μη στέκει. Έτσι, η διοργάνωση δόθηκε και τυπικά στην ασιατική χώρα. Μάλιστα, αφού είχε εγκαθιδρυθεί και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Γυναικών από το 2022, πήρε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που θα γίνει το 2035.
Η αθλητική έκρηξη, ωστόσο, είχε ήδη συμβεί. Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί τις τελικές φάσεις των διοργανώσεων των Super Cup Ιταλίας (από το 2018) και Ισπανίας την τελευταία τριετία, ενώ μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το υπουργείο Οικονομικών διατύπωσε την ενόχλησή του για όλα τα απέραντα ποσά που χάνονται αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόσβεση (ή έστω πραγματικό ενδιαφέρον), οι ομάδες της Saudi Pro League, δηλαδή του πρωταθλήματος της χώρας, είχαν πρόσβαση σε άπλετο χρήμα, προκειμένου να φέρνουν σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Νεϊμάρ. Επιπλέον, πλέον φιλοξενεί Grand Prix της Formula 1, αλλά και αγώνες πυγμαχίας και πολεμικών τεχνών, όπως εκείνος ανάμεσα στον Άντονι Τζόσουα και τον Φράνσις Ενγκάνου, που έγινε στη Ριάντ, στις 8 Μαρτίου 2024. Ο πρώτος, που νίκησε, ευχαρίστησε τη βασιλική οικογένεια, που έφτιαξε αυτήν την "υπέροχη διοργάνωση".
Έτσι, ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχει για τα καλά στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δρώμενα. Δεν είναι ο μόνος που βάζει τα ωραία χρήματά του σε επενδύσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι εκείνος που το κάνει για να προσελκύσει τουρίστες στο κράτος του, αλλά και να κρατά τους νέους, μέσω events, τα οποία εκτείνονται και στην τέχνη, απασχολημένους, ώστε να μη διαμαρτύρονται, όπως αναφέρεται, για μερικές... πολιτικές ανελευθερίες με τις οποίες πιθανώς θα ασχολούνταν αν δεν υπήρχαν αντιπερισπασμοί.
Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "Παραπολιτικά".
Είναι, επίσης, εγγονός του Εμπέν Σαούντ, δηλαδή του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας. Πόσο απίθανο ήταν να γίνει ο γενικός κουμανταδόρος του κράτους; Ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ήταν ο 25ος από τους 36 γιους του Εμπέν Σαούντ και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο έκτος από τους 25 γιους του πρώτου. Που σημαίνει ότι έπρεπε να... πέσουν σχεδόν δυο δεκάδες διάδοχοι του θρόνου προκειμένου να είναι εκείνος που θα φορέσει το στέμμα, όταν ο πατέρας του φύγει από τη ζωή.
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Οι αποτυχίες
Η Νιούκαστλ πανηγύρισε, την περασμένη Κυριακή, 16 Μαρτίου, τον πρώτο εγχώριο τίτλο της μετά το Κύπελλο Αγγλίας το 1955 και τον πρώτο τίτλο της συνολικά έπειτα από το Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα UEFA) το 1969. Ο σύλλογος ανήκει στο Κυρίαρχο Κεφάλαιο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας από το καλοκαίρι του 2021 και οι φίλαθλοί της δεν είχαν οποιοδήποτε ηθικό ζήτημα. Οι συζητήσεις πέρασαν από 40 κύματα, αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και η Premier League έβαζαν μικρά εμπόδια ώστε να μη γίνει η δουλειά.Ωστόσο, οι φίλοι της Νιούκαστλ ήθελαν να ξεφορτωθούν όσο πιο γρήγορα γινόταν τον πρώην ιδιοκτήτη, Μάικ Άσλεϊ, ενώ το επιχείρημά τους στις κατηγορίες ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, από τον οποίο περνούσαν οι αποφάσεις του fund, ήταν ο δικτάτορας μιας χώρας συντηρητικής ως προς τη συμπεριφοράς της στις γυναίκες, αλλά και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, ήταν ότι ουδείς έχει το ηθικό πλεονέκτημα ίνα μπορεί να κάνει λόγο για "σκαιές μεθόδους".
Η δολοφονία του Κασόγκι, εξάλλου, για την οποία η CIA είναι σίγουρη ότι αποφάσισε ο Μπιν Σαλμάν, ανέδειξε το... ανερυθρίαστο των μαικήνων του κόσμου τούτου. Διότι μπορεί το άκουσμα της είδησης και ο τρόπος που καρατομήθηκε κυριολεκτικά με σπαθί το κορμί του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της "Washington Post" να απομάκρυνε τους νεόκοπους φίλους του Μοχάμεντ -παραδείγματος χάρη, ο ισχυρός άντρας της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ακύρωσε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία- όμως όλη αυτή η απαγόρευση κράτησε για περίπου δύο μήνες.
Αυτό, ουσιαστικά, ήταν το πρώτο πλήγμα για το νεαρό Μπιν Σαλμάν, αφού η ωμότητα της δολοφονίας έκανε το γύρο του κόσμου. Ωστόσο, δεν ήταν το πρώτο δείγμα. Ήδη, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας, μαινόταν το πρώτο μπλόκο ασιατικών κρατών (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαλδίβες, Μαυριτανία, Τζιμπουτί, Κομόρες, Νίγηρας, Γκαμπόν) στο Κατάρ, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή προϊόντων. Οι μεγιστάνες του κρατιδίου νίκησαν σε αυτήν τη μάχη, ενώ για τον Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ξεκίνησε την εμπλοκή του με τα κοινά το 2014, ως υπουργός Άμυνας, καταστροφικός αποδείχθηκε και ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο το κράτος του συμμετείχε για περίπου επτά χρόνια, και μέχρι το 2021. Καταστροφική, επίσης, αποδείχθηκε η κόντρα του με το Ιράν και η απειλή ότι η Σαουδική Αραβία θα έφτιαχνε τα δική της πυρηνικά όπλα αν επιτρεπόταν στο Ιράν να φτιάξει πυρηνική βόμβα.
"Δεν έχουμε λεφτά"
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μεγάλωσε με video games και φαστ φουντ και οι καθηγητές που του έκαναν αγγλικά σήκωναν τα χέρια ψηλά, με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει την προφορά που είχαν οι ομόλογοί του που σπούδαζαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, λάτρευε τις ΗΠΑ και δέχθηκε μια υπαρξιακή γροθιά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν με την πτώση των Δίδυμων Πύργων -και παρ’ ότι ο φερόμενος ως οργανωτής της, Οσάμα μπιν Λάντεν, μισούσε τους Σαουδάραβες γαλαζοαίματους ισόποσα με τους Αμερικανούς- η Σαουδική Αραβία έγινε ο απόλυτος θύτης για τη Δύση.Ο Μπιν Σαλμάν θεωρούσε, για κάποιο λόγο, ότι η οικογένειά του δεν είχε λεφτά και ενδεχομένως να φανταζόταν τον εαυτό του ως επιχειρηματία βεληνεκούς, που θα απομυζούσε τόνους χρημάτων. Η πρώτη δουλειά του, μάλιστα, με τον πατέρα του, τότε κυβερνήτη της Ριάντ, να απορεί, ήταν μια επιχείρηση συλλογής σκουπιδιών, με τον Μπιν Σαλμάν να βρίσκει επενδυτές, ασφαλώς λόγω του status quo της οικογένειάς του. Φαινομενικά, όλα άλλαξαν στις 23 Ιανουαρίου 2015, όταν ο πατέρας του, μετά το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Αμπντάλα, στέφθηκε βασιλιάς στη Σαουδική Αραβία.
Ο Μπιν Σαλμάν είναι ο αγαπημένος του γιος, διότι ήταν ο μόνος που, παρά τη ροπή του προς τη Δύση, είχε έκδηλο το σαουδαραβικό στοιχείο και έμεινε δίπλα του. Από υπουργός Άμυνας, ο μόλις 30χρονος πρίγκιπας έγινε ουσιαστικά ο βασιλιάς της χώρας, αφού ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ τού ζήτησε να την «τρέξει». Αυτό που έκανε ήταν να πάρει τον έλεγχο του Πεζικού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας και έπειτα να... κλειδώσει τη μητέρα του, δεύτερη και πιο αγαπημένο σύζυγο του πατέρα του, σε ένα κελί μέσα στο σπίτι τους. Η Φαχντά μπιντ Φαλάχ αλ-Χαθλίν έμεινε κλειδαμπαρωμένη για δύο χρόνια και τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για ενέργειες του πρίγκιπα, ενώ αναφέρθηκε ότι την έκρυβε ακόμα και από τον πατέρα του, λέγοντάς του ότι ήταν στην Ευρώπη για διακοπές. Μόνο υποθέσεις, πάντως, είναι δυνατόν να γίνουν για το λόγο που προέβη σε αυτό, πάντως η μητέρα του απελευθερώθηκε το 2017.
Η εισβολή στο ποδόσφαιρο
Οι ήττες στο διπλωματικό κομμάτι υπήρξαν για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χτύπημα στον εγωισμό του, ωστόσο και σε πρακτικό επίπεδο ήταν ζημία. Οι απαγορεύσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν ζήτημα, καθώς το 60% του πληθυσμού της χώρας ήταν άνθρωποι κάτω των 30. Μάλιστα, επειδή η ασιατική χώρα εξαρτάτο ιδιαιτέρως από την τιμή του πετρελαίου, η οποία ήταν ο απόλυτος δείκτης για την κατάσταση της οικονομίας της, ο πρίγκιπας είχε την ιδέα να κάνει τη χώρα του ένα άντρο τουρισμού. Ο Μπιν Σαλμάν ενοχλούνταν με το γεγονός ότι οι πάμπλουτοι δυτικοί την προσπερνούσαν, αφού ο προορισμός τους ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι. Κατάλαβε, τότε, ότι τα σπορ, με τα οποία ουδεμία σχέση είχε -κι αν, εν πάση περιπτώσει, συνδεόταν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτός ήταν τα video games- θα μπορούσαν να κάνουν τη Σαουδική Αραβία πιο προσιτή.Ο Μπιν Σαλμάν εθεάθη, μάλιστα, μαζί με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018, όταν η Ρωσία νίκησε 5-0 τη Σαουδική Αραβία. Ο Ινφαντίνο λατρεύει τον Μπιν Σαλμάν, κυρίως διότι είναι ο ιδανικός επενδυτής: μπορεί να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να επιζητά κάτι πίσω. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μάλιστα, ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να γίνει με 48 ομάδες, προκειμένου η Σαουδική Αραβία να πάρει ένα κομμάτι της διοργάνωσης που είχε δοθεί εξ ολοκλήρου στο Κατάρ. Αφού είχε προβεί σε ανακωχή με τους γείτονες, προσπάθησε να τους πείσει να του δώσουν μέρος της διοργάνωσης, ωστόσο απέτυχε ξανά. Πάντως, η τουριστική «γέννηση» της χώρας άρχισε με τα σπορ. Τέτοιο ήταν το ενδιαφέρον της FIFA για τα πετροδόλαρα, που όταν η Σαουδική Αραβία έθεσε υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, παράλλαξε τους κανόνες ώστε η υποψηφιότητα που έθεσε η Αυστραλία για τη διοργάνωση ουσιαστικά να μη στέκει. Έτσι, η διοργάνωση δόθηκε και τυπικά στην ασιατική χώρα. Μάλιστα, αφού είχε εγκαθιδρυθεί και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Γυναικών από το 2022, πήρε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που θα γίνει το 2035.
Η αθλητική έκρηξη, ωστόσο, είχε ήδη συμβεί. Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί τις τελικές φάσεις των διοργανώσεων των Super Cup Ιταλίας (από το 2018) και Ισπανίας την τελευταία τριετία, ενώ μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το υπουργείο Οικονομικών διατύπωσε την ενόχλησή του για όλα τα απέραντα ποσά που χάνονται αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόσβεση (ή έστω πραγματικό ενδιαφέρον), οι ομάδες της Saudi Pro League, δηλαδή του πρωταθλήματος της χώρας, είχαν πρόσβαση σε άπλετο χρήμα, προκειμένου να φέρνουν σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Νεϊμάρ. Επιπλέον, πλέον φιλοξενεί Grand Prix της Formula 1, αλλά και αγώνες πυγμαχίας και πολεμικών τεχνών, όπως εκείνος ανάμεσα στον Άντονι Τζόσουα και τον Φράνσις Ενγκάνου, που έγινε στη Ριάντ, στις 8 Μαρτίου 2024. Ο πρώτος, που νίκησε, ευχαρίστησε τη βασιλική οικογένεια, που έφτιαξε αυτήν την "υπέροχη διοργάνωση".
Με άρωμα... Καρντάσιαν
Έτσι, η Σαουδική Αραβία μπήκε για τα καλά ως μείζων επενδύτρια στα σπορ. Τα χρήματα του Κόλπου, εξάλλου, έχουν γίνει αναπόφευκτα. Ήταν μόνο θέμα χρόνου να επενδύσει σε κλαμπ το ισχυρό κεφάλαιο της χώρας. Μάλιστα, η πρόταση για την αγορά της Νιούκαστλ έγινε από μια Αμερικανίδα... instagrammer, την Κάρλα ντι Μπέλο, η οποία εργαζόταν στην παραγωγή του απολύτως επιτυχημένου ριάλιτι "Keeping up with the Kardashians" και δήλωνε φίλη της Κιμ. Η Ντι Μπέλο πλησίασε το PIF (Public Investment Fund) και του πρότεινε να αγοράσει τη Νιούκαστλ. Η πρόταση ακούστηκε ενδιαφέρουσα, αλλά όταν του ζήτησε να οργανώσει τις λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας, οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν φειδωλοί στα χρήματα: μόνο και μόνο για τις συστάσεις στην PCP Capital Partners της Αμάντα Στάβλι, που είχε το 10% των μετοχών του συλλόγου, αμείφθηκε με 2 εκατομμύρια λίρες.Έτσι, ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχει για τα καλά στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δρώμενα. Δεν είναι ο μόνος που βάζει τα ωραία χρήματά του σε επενδύσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι εκείνος που το κάνει για να προσελκύσει τουρίστες στο κράτος του, αλλά και να κρατά τους νέους, μέσω events, τα οποία εκτείνονται και στην τέχνη, απασχολημένους, ώστε να μη διαμαρτύρονται, όπως αναφέρεται, για μερικές... πολιτικές ανελευθερίες με τις οποίες πιθανώς θα ασχολούνταν αν δεν υπήρχαν αντιπερισπασμοί.
Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "Παραπολιτικά".