Το καλοκαίρι του 2010 ο Άλμπερτ Ριέρα αφήνει τα κόκκινα της Λίβερπουλ για να βάλει αυτά του Ολυμπιακού και να γίνει η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της εποχής του Βαγγέλη Μαρινάκη, βγάζοντας στο δρόμο τους φίλους της ομάδας. Αρτίστας της μπάλας, με γλυκό αριστερό πόδι, ο οποίος το 2016 έβαλε τέλος στην καριέρα του, φορώντας τη φανέλα της Σλοβένικης, Κόπερ.

Πέρασε γρήγορα στο… στίβο της προπονητικής και πλέον το όνομα του ακούγεται έντονα καθώς οδήγησε την άσχημη Τσέλιε στα προημιτελικά του Conference League, όπου θα αντιμετωπίσει σε διπλά ματς τη Φιορεντίνα. Έτσι και η Σλοβενία, πέραν από τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, παλιά, μπορεί να υπερηφανεύεται ξανά για το ποδόσφαιρο της χώρας.

Ο Ριέρα έγινε προπονητής από... τύχη

Για έναν προπονητή, όπως ο Άλμπερτ Ριέρα, ο οποίος μπήκε τυχαία στο συγκεκριμένο χώρο δεν το λες και άσχημα. "Αποχώρησα από την ενεργό δράση το καλοκαίρι 2016 και από το,μυαλό μου δεν είχε περάσει η προπονητική. Λίγους μήνες μετά με κάλεσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας να πάω σε μια συζήτηση μαζί με τους Τσάβι, Ραούλ, Τσάμπι Αλόνσο, Καπντεβίλα, Μάρκος Σένα, να πούμε την άποψη μας πάνω σε θέματα τακτικής της Εθνικής ομάδας.

Αναλύοντας και τον τρόπο φιλοσοφίας μας στο ποδόσφαιρο με βάση την εμπειρία μας. Τότε ανοίξαμε κι ένα γκρουπ στο Whatsapp, το οποίο έχουμε ακόμα και ανταλλάσσουμε και μεταξύ μας ιδέες για την τακτική που ακολουθούμε. Έτσι έβαλα στο μυαλό μου την προπονητική και πήρα τα ανάλογα διπλώματα".

Σε πολλές από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει έχει αναφερθεί στις επιρροές που έχει και ήταν ξεκάθαρος: "Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι προπονητές. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και βλέπει διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν φυσικά και οι επιρροές.

Για μένα η θητεία μου στο πλάι του Φατίχ Τερίμ (αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως βοηθός του στη Γαλατασαράι), αλλά και του Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα (σαν παίκτης του στην Εσπανιόλ) ήταν που με... στιγμάτισαν. Από τον πρώτο πήρα τα στοιχεία που αφορούν το πως φτιάχνεις την ψυχολογία των παικτών και από τον άλλο κομμάτια τακτικής. Τα "πάντρεψα" στο μυαλό μου και πλέον έχω την δική μου προπονητική προσωπικότητα".

Το πέρασμα του Ριέρα από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας

Η Σλοβενία είναι η γη της επαγγελίας του καθώς με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο, αν και το καλοκαίρι του 2022 όπου την ανέλαβε στην παρουσίαση του βρέθηκαν οπαδοί της ομάδας και διέκοψαν τις δηλώσεις του, διαμαρτυρόμενοι προς την διοίκηση για την αποχώρηση του Ρόμπερτ Προσινέτσκι από τον πάγκο.

Ο Ριέρα δεν είχε κανένα πρόβλημα από αυτό γιατί δεν καταλαβαίνει από αυτά και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν οι παίκτες που θα έχει και το πως θα τους εξελίξει. "Είχα μιλήσει τότε με τον πρόεδρο και μου είπε τι ομάδα θα φτιάξεις. Του απάντησα, εσύ τι παίκτες θα μου δώσεις. Βλέπω τον προπονητή σαν ένα Σεφ, ο οποίος έχει τα υλικά στα χέρια του και πρέπει να φτιάξει την καλύτερη δυνατή συνταγή. Έτσι λειτουργώ", είχε πει.

Οδήγησε την Τσέλιε στα προημιτελικά του Conference League

Κάπως έτσι ανέλαβε και την Τσέλιε το καλοκαίρι που πέρασε. Μίλησε με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και του είπε τον τρόπου που θέλει να βλέπει να παίζει ο καθένας. Μάλιστα σε κάποιους άλλαξε και θέση για να τους κάνει πλέον πρωταγωνιστές. Βρήκε παίκτες στην Τσέλιε που ήταν σε σύγχυση αναφορικά με το ποια θέση είναι καλύτερα να αγωνίζονται. Τους έκανε ειδικά μαθήματα με βάση τις ικανότητες που είχαν. Τους εξήγησε πως δεν θέλει να είναι παντού στο γήπεδο, αλλά μόνο στο χώρο ευθύνης που τους έδωσε.

Το καλούπι είχε φτιαχτεί κι έμενε μόνο να δέσουν όλοι για να γίνουν ένα δυνατό σύνολο. Μοτό του Άλμπερτ Ριέρα είναι πως δεν πρόκειται να περιμένει τον αντίπαλο, όσο δυνατός κι αν είναι, αλλά θα κοιτάξει να του επιτεθεί και να τον κάνει να αγχωθεί. "Δεν θέλω να είμαι ποτέ δεύτερος. Πάντα θέλω οι ομάδες μου να κάνουν το παιχνίδι τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6g1w0ndfs09)
Δεν έχει νόημα να περιμένεις, αλλά θα πρέπει να δείξεις πως είναι 90 λεπτά και στο χορτάρι μετράει αυτός που θα δείξει πως θέλει να πάρει τη νίκη παίζοντας μπάλα", δηλώνει συνέχεια και αποτυπώνει ξεκάθαρα το φετινό θαύμα της Τσέλιε στο Conference League. Κάθε φορά που κάνει προπόνηση είναι κι ένα μάθημα για τους παίκτες της Τσέλιε.

Δεν συζητάει πολύ μαζί τους γιατί είναι απόλυτος κι εκείνο που δείχνει αυτό θέλει να γίνεται. Εκείνο που αναλύει παραπάνω, είναι την κάθε τακτική κίνηση, περιμένοντας να ακούσει πως έχουν κατανοήσει το πως θα πρέπει να γίνεται, αλλά και γιατί γίνεται. Όλα αυτά γιατί για τον Ριέρα δεν υπάρχουν συστήματα 4-2-3-1, 4-4-2 κτλ, αλλά το πως θα κινούνται οι παίκτες σε όλο το γήπεδο συντονισμένα και με στόχο πάντα τη νίκη, ανεξαρτήτου ομάδα.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή της Κυριακής"