Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) εισήγαγε έως και 12 μήνες άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών – ως άδεια τοκετού και λοχείας είναι ο όρος στην Ελλάδα - για τις τενίστριες, σε μια καθοριστική στιγμή για τον γυναικείο αθλητισμό που σήκωσε ταυτόχρονα μεγάλη συζήτηση. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια ενέργεια που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Πλέον οι τενίστριες θα έχουν πέρα από την 12μηνη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών, πρόσβαση σε επιχορηγήσεις για θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης ωαρίων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η WTA ανέφερε ότι τουλάχιστον 320 από τις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου έχουν αυτή τη στιγμή δικαίωμα πρόσβασης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επίσης δύο μήνες άδεια μετ' αποδοχών σε οποιαδήποτε αθλήτρια γίνει γονέας μέσω εγκυμοσύνης, παρένθετης μητρότητας ή υιοθεσίας.

Είναι "η πρώτη φορά στην ιστορία του γυναικείου αθλητισμού που ολοκληρωμένα επιδόματα μητρότητας είναι διαθέσιμα σε ανεξάρτητους, αυτοαπασχολούμενους αθλητές", ανακοίνωσε η WTA. Πρώτη φορά όντως για "ανεξάρτητους, αυτοαπασχολούμενους αθλητές", αλλά όχι γενικά στον γυναικείο αθλητισμό, καθώς η FIFA από πέρυσι βελτιστοποίησε το σχετικό πρωτόκολλο και από την 1η Ιουνίου 2024, παρέχεται σε παίκτριες και προπονήτριες 14μηνη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών.

Αρκετές είναι επίσης οι Εθνικές Ομοσπονδίες που έχουν υιοθετήσει την πολιτική της άδειας μητρότητας, ενώ και οι χορηγοί, μετά από σχετική κατακραυγή και αντιδράσεις, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα. Η Αμερικανίδα σταρ του στίβου Άλισον Φέλιξ έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο το 2019 όταν αποκάλυψε ότι ο χορηγός της, Nike ήθελε να της μειώσει την αμοιβή κατά 70% αφότου έμεινε έγκυος.

Άλλες αθλήτριες επιβεβαίωσαν αυτήν την πρακτική και τελικά η Nike υποχώρησε. Μάλιστα τα χορηγικά συμβόλαια περιέχουν πλέον προστατευτική ρήτρα σύμφωνα με την οποία οι μέλλουσες μητέρες δεν μπορεί να υποστούν οικονομική ζημία για ένα έτος.

Οι προϋποθέσεις για την μητρότητα μετ' αποδοχών στις τενίστριες

Όσον αφορά τις τενίστριες, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λάβουν άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών είναι να έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον οκτώ τουρνουά WTA, συμπεριλαμβανομένων γκραν σλαμ, τους προηγούμενους 12 μήνες, τουλάχιστον τέσσερα από τα οποία πρέπει να είναι σε επίπεδο WTA 250 ή παραπάνω.

Οι παίκτριες που έχουν παίξει σε τουλάχιστον 24 τουρνουά WTA στο WTA Tour τους προηγούμενους 36 μήνες, τουλάχιστον 12 από τα οποία πρέπει να είναι σε επίπεδο WTA 250 ή υψηλότερο, θα έχουν επίσης δικαίωμα βοήθειας. Το ίδιο ποσό θα καταβάλλεται σε κάθε παίκτρια ανεξαρτήτως κατάταξης. Το ακριβές ποσό δεν έχει ανακοινωθεί και θα εξαρτάται από το αν πληρούν το πρώτο ή το δεύτερο κριτήριο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του WTA, Πόρτια Άρτσερ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα δώσει σε περισσότερες τενίστριες την ευελιξία να επιλέξουν πότε θέλουν να ξεκινήσουν την οικογενειακή τους ζωή. "Πλέον μπορούν να το κάνουν σε μια στιγμή δικής τους επιλογής τους καθώς έχουν τους οικονομικούς πόρους, τα οφέλη, την ευελιξία και την υποστήριξη για να μπορέσουν να λάβουν αυτή την απόφαση", είπε και τόνισε ότι είναι σημαντικό για αθλήτριες που δεν έχουν υψηλό εισόδημα: "Είναι σημαντικό για παίκτριες σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικότερο που δεν βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα στο άθλημα."

Η Άρτσερ πρόσθεσε: "Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που δεν έχει γίνει ξανά στον γυναικείο αθλητισμό για αθλήτριες που είναι αυτοαπασχολούμενες, οι λεγόμενες ανεξάρτητες. Και αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο παροχών για άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών, γονική άδεια μετ' αποδοχών, επιχορηγήσεις για τη διατήρηση της γονιμότητας δεν έχει επίσης διατεθεί ποτέ".

Η συζήτηση για το αθλητικό "πλύσιμο"

Όπως και σε άλλα αθλήματα, δηλαδή στο ποδόσφαιρο, στο γκολφ ή στη Formula 1, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και αρκετό να εισβάλει και στο τένις επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι επικριτές βλέπουν και αυτή την ενέργεια ως «αθλητικό πλύσιμο», το λεγόμενο sportswashing, μια προσπάθεια των κυβερνώντων στο Ριάντ να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό για να αποσπάσουν την προσοχή από κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο Άρστερ αρνήθηκε ότι η συνεργασία με το ταμείο επενδύσεων της Σαουδαραβικής κυβέρνησης θα μπορούσε να στείλει ανάμεικτα μηνύματα, δεδομένου ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν ότι οι γυναίκες στη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο νόμο και στην πράξη.

"Από την αρχή, το PIF (Public Investment Fund - Public Investment Fund) υποστήριξε πολύ τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα", ανέφερε. "Ήταν πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Χρηματοδοτούν το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις παίκτριές μας και πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το WTA να αξιοποιήσει τη δύναμη του αθλητισμού για να ενδυναμώσει τις γυναίκες".

Ο Αλανούντ Αλθονάιαν, επικεφαλής εκδηλώσεων και χορηγιών του PIF, υπογράμμισε: "Οι συνεργασίες του PIF έχουν σχεδιαστεί για να ανυψώσουν κάθε επίπεδο αθλητισμού και να αφήσουν μια κληρονομιά μεταμορφωτικού αντίκτυπου σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεργασία μας με την WTA βασίζεται σε μια κοινή φιλοδοξία, ευθυγραμμισμένη με το όραμα, τον σκοπό και τις αξίες του PIF".

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενος αριθμός τενιστριών που επιστρέφουν στα WTA τουρνουά μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων της πρώην πρωταθλήτριας Σερένα Γουίλιαμς, της Γερμανίδας νικήτριας του Γουίμπλεντον, Αντζελίκ Κέρμπερ, η οποία έκτοτε αποσύρθηκε, και της πρώην Νο. 1 του κόσμου, Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία.

Ωστόσο, καθώς ήταν μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν είχαν ανάγκη την άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών, σε αντίθεση με τις παίκτριες με χαμηλότερη βαθμολογία. Η ανακοίνωση της WTA είναι μία από τις πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης των εγκύων αθλητριών και προπονητριών και στη διευκόλυνση της επιστροφής των μητέρων στον ανταγωνιστικό αθλητισμό.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή της Κυριακής"