Οι τρανς γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία, αρκεί να πληρούν αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας (FA).

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πολιτική της FA για τα τρανς άτομα, τα νέα κριτήρια περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και "παρακολούθηση αγώνα" από την Ομοσπονδία ώστε να αξιολογείται εάν η παίκτρια "αποτελεί κίνδυνο" για την ασφάλεια των υπόλοιπων ή για τη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού.

Αγγλία: Η FA σε ρόλο... ελεγκτή για τις τρανς ποδοσφαιρίστριες

Η FA τονίζει ότι πλέον θα εφαρμόζεται μια επίσημη διαδικασία, η οποία θα δίνει στην ίδια την απόλυτη ευχέρεια να αποφασίζει κατά περίπτωση για την επιλεξιμότητα, με κάθε περίπτωση να εξετάζεται ατομικά.

Ακτιβιστές ζητούσαν την ανανέωση της σχετικής πολιτικής εδώ και καιρό, με περίπου 100 διαδηλωτές να πραγματοποιούν κινητοποίηση πριν τον αγώνα της εθνικής ανδρών της Αγγλίας με την Ιρλανδία στο Γουέμπλεϊ τον περασμένο Νοέμβριο.

Άλλα αθλήματα, όπως το ράγκμπι και το χόκεϊ, περιορίζουν τις γυναικείες διοργανώσεις μόνο σε παίκτριες που δεν έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία.

Η FA αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν 20 τρανς γυναίκες εγγεγραμμένες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία, μεταξύ εκατομμυρίων παικτριών και παικτών, και καμία στο επαγγελματικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα... δικαιολογητικά που θα χρειάζονται οι τρανς για να αγωνίζονται στην Αγγλία

Οι τρανς γυναίκες θα μπορούν να συμμετέχουν σε γυναικείες ομάδες εφόσον τα επίπεδα τεστοστερόνης τους βρίσκονται κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Θα πρέπει επίσης να προσκομίζουν αποδεικτικά ότι διατηρούνται εντός αυτού του ορίου για τουλάχιστον 12 μήνες, καθώς και ιατρικό ιστορικό ορμονοθεραπείας, με την κατάσταση να επανεξετάζεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η νέα διαδικασία προβλέπει και την επιτόπια παρακολούθηση από εκπρόσωπο της FA, ο οποίος θα μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την επιλεξιμότητα μιας παίκτριας για συμμετοχή στο γυναικείο πρωτάθλημα.

Η προηγούμενη πολιτική είχε τεθεί σε ισχύ από το 2015 και, σύμφωνα με το BBC, υπήρξαν ελάχιστες επίσημες αμφισβητήσεις σχετικά με θέματα ασφάλειας ή δικαιοσύνης.

Τον Δεκέμβριο του 2023, 48 μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου υπέγραψαν επιστολή με αίτημα προς την FA να αλλάξει τους κανονισμούς για τα τρανς άτομα, ώστε να "προστατευθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια" στο ποδόσφαιρο.

Το αίτημα αυτό ήρθε μετά από αναφορές ότι αρκετές ομάδες αποχώρησαν από αγώνες απέναντι σε μια ερασιτεχνική ομάδα στο Γιορκσάιρ, όταν τραυματίστηκε παίκτρια από σουτ τρανς παίκτριας.

Η γυναικεία ομάδα της Σάτον Γιουνάιτεντ ανέβαλε αναμέτρηση με την Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ τον Σεπτέμβριο του 2024 "από υπερβολική προσοχή", μετά την απόκτηση της τρανς τερματοφύλακα Μπλερ Χάμιλτον.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο σύλλογος έγραψε ιστορία, διορίζοντας την Λούσι Κλαρκ, την πρώτη ανοιχτά τρανς προπονήτρια σε βρετανικό ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μαρκ Μπούλινγκαμ, δήλωσε ότι εξετάζεται η "βελτίωση" της πολιτικής για τα τρανς άτομα, προσθέτοντας πάντως ότι οι ισχύοντες κανόνες θεωρούνται "στη σωστή κατεύθυνση".