Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι που επέζησε από την τρομοκρατία των Ταλιμπάν, που έζησε στο πετσί του τον ξεριζωμό και βρήκε τη δύναμη να ονειρευτεί. Κι όχι απλά επιβίωσε αλλά έχει να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρίστριες παγκοσμίως. Και πως ξεκίνησαν όλα; Όταν παρακολουθούσε "μαγεμένη" κορίτσια να παίζουν μπάλα πίσω από έναν φράχτη στον προσφυγικό καταυλισμό που έμενε. Το όνομα αυτής, Νάντια Ναντίμ.


Νάντια Ναντίμ: Η δολοφονία του πατέρα της από τους ταλιμπάν και η προσφυγιά

Δεν είναι μια απλή ή συνηθισμένη ιστορία. Είναι πηγή έμπνευσης που δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον και πως από το απόλυτο τίποτα μπορεί κανείς να κατακτήσει τον… κόσμο. Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πτυχίο ιατρικής, 11 ξένες γλώσσες και πρέσβειρα της UNESCO. Ο δρόμος για την επιτυχία ωστόσο μόνο εύκολος δεν ήταν.  Η ζωή φέρθηκε σκληρά στη Νάντια. Η ιστορία της θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία. Γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και σε ηλικία μόλις 11 ετών βίωσε κάτι που θα το κουβαλά για πάντα.


Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα της ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός της χώρας. Το σοκ τεράστιο για όλη την οικογένειά της. Η μητέρα της βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να παλέψει για τις κόρες της και όλες μαζί να αφήσουν πίσω τους τη σκληρότητα της πατρίδας τους η οποία είχε μετατρέψει τη ζωή σε.. νεκροταφείο. Ο στόχος δεν ήταν απλώς να ριζώσουν κάπου αλλά αρχικά να καταφέρουν να επιβιώσουν. Το Λονδίνο ήταν ο διακαής πόθος όμως τίποτα δεν πήγε όπως το σχεδίασαν.

Αφού αρχικά βρέθηκαν στο Πακιστάν το οποίο προσέγγισαν περπατώντας για ημέρες, περίμεναν διαβατήρια τα οποία θα ταίριαζαν στο προφίλ τους. Τα πλαστά διαβατήρια που κατέληξαν στα χέρια τους, είχαν προορισμό την Ιταλία. Μπήκαν σε ένα φορτηγό με οδηγό την… ελπίδα και την προσδοκία να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι λαθρέμποροι που τους μετέφεραν όμως απλά τους παράτησαν σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας. Εκεί έμελλε να είναι και η αφετηρία της Ναντίμ. Κι αυτό γιατί η μοίρα της επιφύλασσε να υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου δίπλα στον προσφυγικό κατακλυσμό που είχε εγκατασταθεί.

Dr Nadia Nadim - The Pride Of Denmark ● Dribbling Skills & Goals ● Milan Women HD

Ο έρωτας για το ποδόσφαιρο, οι 11 ξένες γλώσεις και το πτυχίο ιατρικής

Της φαινόταν τόσο αφύσικο να βλέπει κορίτσια να παίζουν ελεύθερα ποδόσφαιρο έχοντας η ίδια μεγαλώσει βίαια στο Αφγανιστάν που τα δικαιώματα των γυναικών έμοιαζαν με… Μεσαίωνας, που όχι απλά θαύμαζε αυτό που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια της, αλλά το ερωτεύτηκε και το αγάπησε. Έκανε το τεράστιο για αυτήν βήμα να προσεγγίσει τον προπονητή και να τον ρωτήσει αν θα μπορούσε να πάρει μέρος στην προπόνηση. Αυτό το "ναι" άλλαξε για πάντα τη ζωή της η οποία την οδήγησε σε μονοπάτια που δεν φανταζόταν ποτέ ότι υπάρχουν. Δεν είναι απλά ότι έφτασε στο σημείο να κάνει επαγγελματική καριέρα ως επιθετικός και να γίνει το πρόσωπο της εθνικής Δανίας.


Παράλληλα με την ποδοσφαιρική πορεία της, έμαθε να μιλά 11 ξένες γλώσσες αλλά τα σπουδαία δεν σταματούν εκεί. Έκανε πραγματικότητα ένα ακόμη μεγάλο της όνειρο. Σπούδασε ιατρική, πήρε πτυχίο και οι βλέψεις της όταν αποσυρθεί είναι να γίνει χειρούργος και να σώζει ζωές. Φυσικά, σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται προσφυγικά camps για να μιλήσει για την ιστορία της, ενώ συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη και με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σκοπός να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο, παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Κάτι που έζησε από πρώτο… χέρι και επιθυμία της είναι να έχει κάθε παιδί εκεί έξω δικαίωμα στο όνειρο.


Η επιρροή της στο ποδόσφαιρο και το βιβλίο με την ιστορία της που προτάθηκε για Sports Book της χρονιάς

Πονά για την πατρίδα της και για όλα εκείνα που οι γυναίκες στερούνται στο Αφγανιστάν. "Ξέρω πως οι γυναίκες δεν πρόκειται να έχουν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο", είχε δηλώσει με πόνο ψυχής. Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική της, το 2018 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τις γυναίκες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο του αθλητισμού. Πρώτος σταθμός της καριέρας της η Βίμποργκ. Το 2014 την βρήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Sky Blue. Ακολούθησαν οι Πόρτλαντ Τορνς, η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ βοήθησε την Παρί Σεν Ζερμέν να "σπάσει" την αυτοκρατορία της Λυών πανηγυρίζοντας τον τίτλο τη σεζόν 2020/21. Οι επιδόσεις της στο Παρίσι αν μη τι άλλο "ζαλίζουν" μιας και σε 16 ματς που αγωνίστηκε, σκόραρε 13 γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ.


Η επόμενη πρόκληση ήρθε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την αμερικανική Ρέισινγκ Λούισβιλ και το σήμερα την βρίσκει να "τιμωρεί" τα δίχτυα στην Ιταλία με τη φανέλα της Μίλαν. Η επίδρασή της τεράστια και στην εθνική Δανίας. Έχει βάλει το δικό της… λιθαράκι στην χώρα που την "αγκάλιασε" και νιώθει "σπίτι" της. Είναι η πρώτη πολιτογραφημένη Δανέζα, ξένης καταγωγής που αγωνίστηκε ποτέ στην εθνική Δανίας. Πως μια ιστορία σαν αυτή να μην γίνει βιβλίο; Το 2018 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο: "Η ιστορία μου" και το βιβλίο προτάθηκε για Sports Book της χρονιάς. Η δήλωσή της: "Είμαι στην πραγματικότητα η εικόνα όλων όσων οι Ταλιμπάν δεν θέλουν οι γυναίκες τους. Χρησιμοποιώ τον λόγο και τη φωνή μου. Θέλω ισότητα. Θέλω τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Εκφράζομαι στο γήπεδο, εκφράζομαι κι εκτός γηπέδου", είναι η μεγαλύτερη νίκη της ζωής της.

 *To παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Απογευμάτινη"