Euroleague Playoffs: Η απίθανη παράδοση που απειλεί Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό!
Τι συμβαίνει στα Game 1 και 2
Ποια έδρα θα "σπάσει" στα δεύτερα παιχνίδια των playoffs της Euroleague; Θα μπορέσουν να φτάσουν στο 2-0 Παναθηναϊκός AKTOR, Ολυμπιακός, Φενερμπαχτσέ και Μονακό και να "γκρεμίσουν" μια παράδοση που κρατάει 17 ολόκληρα χρόνια;

Άλλη πιο εύκολα, άλλη πιο δύσκολα, άλλη δια περιπάτου και άλλη με μπόλικο άγχος οι τέσσερις ομάδες που εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague υπερασπίστηκαν τα "σπίτια" τους και... άνοιξαν το σκορ στις σειρές που οδηγούν στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι. Ο Παναθηναϊκός AKTOR χρειάστηκε τη ραψωδια του του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ για να κάμψει την αντίσταση της Εφές. Ο Ολυμπιακός... έπιασε από το λαιμό και "έπνιξε" τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κάτι ανάλογο έπραξε και η Μονακό του Βασίλη Σπανούλη στο σβέρκο της Μπαρτσελόνα. Ενώ και η Φενέρ απέφυγε το... εγκεφαλικό στην Πόλη, όση πίεση κι αν της έβαλε η απίθανη Παρί του Τιάγκο Σπλίτερ.
Πόσο εύκολο, όμως, είναι να μην υπάρξει "σπάσιμο" έδρας και στα δεύτερα παιχνίδια των playoffs; Πόσο εύκολο είναι και οι τέσσερις σειρές να φτάσουν σήμερα και αύριο σε ένα εκκωφαντικό... τετραπλό 2-0 των γηπέδούχων; Βάσει της προϊστορίας της Euroleague από τη σεζόν 2008-09 που θεσπίστηκαν οι σειρές "best of 5" κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο να συμβεί! Ή τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ όλες τις προηγούμενες σεζόν που ισχύει το συγκεκριμένο format! Ποτέ, δηλαδή, δεν οδηγήθηκαν και οι τέσσερις σειρές σε "καθαρό" 2-0 χωρίς να αλώσει τουλάχιστον ένας φιλοξενούμενος την έδρα αντιπάλου του, είτε στο Game 1, είτε στο Game 2.
Euroleague playoffs: Το 2-0 είναι δύσκολη υπόθεση ακόμη και για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολη υπόθεση είναι το 2-0 ακόμη και για τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην προϊστορία Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού στα playoffs της Euroleague στις περιπτώσεις που προηγήθηκαν 1-0 στις νίκες, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, όπως συμβαίνει και φέτος. Οι "πράσινοι" έχουν προηγηθεί ως γηπεδούχοι 1-0 σε σειρές τρεις φορές (το 2009 με τη Σιένα, το 2012 με τη Μακάμπι και το 2018 με τη Ρεάλ) και έχουν χάσει σε όλες τις περιπτώσεις το δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, ανεξαρτήτως αν προκρίθηκαν ή αποκλείστηκαν στη συνέχεια στο Final 4!
Οι "ερυθρόλευκοι" το έχουν πράξει σε εφτά περιπτώσεις και η επίδοσή τους στα δεύτερα παιχνίδια είναι ελαφρώς καλύτερη τρεις νίκες και τέσσερις ήττες στα δεύτερα παιχνίδια. Έφτασαν στο 2-0 κόντρα στη Ρεάλ το 2009, την Πρόκομ το 2010 και την Εφές το 2013, αλλά ισοφαρίστηκαν σε 1-1 από Σιένα το 2011, Εφές το 2017, Μονακό το 2022 και Φενέρ το 2023. Συνολικά δηλαδή από τη σεζόν 2008-2009 οι δύο "αιώνιοι" έχουν προηγηθεί δέκα φορές 1-0 σε σειρές playoffs - έχοντας το πλεονέκτημα έδρας - και από αυτές έχουν κερδίσει τα δεύτερα παιχνίδια... μόλις τρεις!
Euroleague: Η απίθανη προϊστορία των playoffs
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η προσπάθεια Εργκίν Αταμάν και Γιώργου Μπαρτζώκα να διατηρήσουν σε επαγρύπνηση τους παίκτες τους ενόψει των δεύτερων αγώνων με Εφές και Ρεάλ στα playoffs της Euroleague είναι απόλυτα βάσιμη και από... στατιστικής πλευράς. Δείτε στη σύντομη καταγραφή που ακολουθεί όλα τα "σπασίματα" έδρας που έχουν γίνει από την περίοδο 2008-09 στα Game 1 και 2.
2008-09: Παναθηναϊκός - Σιένα 1-1, Μπαρτσελόνα - Ταού Κεράμικα 1-1
2009-10: Μακάμπι - Παρτίζαν 1-1, Μπαρτσελόνα - Ρεάλ 1-1
2010-11: Ολυμπιακός - Σιένα 1-1, Κάχα Λαμποράλ - Μακάμπι 1-1, Ρεάλ - Βαλένθια 1-1, Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 1-1
2011-12: Παναθηναϊκός - Μακάμπι 1-1, Σιένα - Ολυμπιακός 1-1
2012-13: Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 1-1
2013-14: Αρμάνι - Μακάμπι 1-1
2014-15: Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 1-1
2015-16: Λοκομοτίβ Κουμπάν - Μπαρτσελόνα 1-1
2016-17: Ολυμπιακός - Εφές 1-1, Ρεάλ - Νταρουσάφακα 1-1
2017-18: Παναθηναϊκός - Ρεάλ 1-1, Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 1-1
2018-19: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπασκόνια 1-1, Φενερμπαχτσέ - Ζαλγκίρις 1-1, Εφές - Μπαρτσελόνα 1-1
2019-20: Η σεζόν διακόπηκε λόγω της πανδημίας
2020-21: Μπαρτσελόνα - Ζενίτ 1-1
2021-22: Αρμάνι - Εφές 1-1, Μπαρτσελόνα - Μπάγερν 1-1, Ολυμπιακός - Μονακό 1-1
2022-23: Μονακό - Μακάμπι 1-1, Ρεάλ - Παρτίζαν 0-2, Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσέ 1-1
2023-24: Παναθηναϊκός - Μακάμπι 1-1, Μονακό - Φενερμπαχτσέ 1-1, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 1-1