ΑΕΚ: Την πλάκωσε το... δέντρο που η ίδια "φύτεψε" όταν ήταν καβάλα στ' άλογο
Το... GPS της Νέας Φιλαδέλφειας
Τη σεζόν του νταμπλ του 2023 η ΑΕΚ επέλεξε να επενδύσει στην ειρωνεία των αντιπάλων της και την εφήμερη χαρά μεμονωμένων αποτελεσμάτων, αντί να αξιοποιήσει την επιτυχία της και να επενδύσει σε ένα μακροπρόθεσμο υγιές αναπτυξιακό πλάνο.

Ήταν 9 Φεβρουαρίου του 2023, όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ επέλεγε έναν μάλλον… άκομψο τρόπο για να κοροϊδέψει τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια αγώνα κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες, με το σκορ να βρίσκεται στο 2-0 υπέρ των “κιτρινόμαυρων”. Εκείνο το βράδυ η επιλογή των γηπεδούχων να προβάλλουν στα μάτριξ της “Opap Arena” το χρόνο της διαδρομής που θα χρειαζόταν το πούλμαν των Πειραιωτών για να επιστρέψει στη βάση του είχε ερμηνευτεί από άλλους ως “επικό τρολάρισμα” και από άλλους ως “χτύπημα κάτω από τη μέση”. Ελάχιστοι είχαν εστιάσει στην ουσία της συγκεκριμένης κίνησης και έμειναν στο δέντρο αγνοώντας το δάσος της συνολικής νοοτροπίας που διέπει την “Ένωση” την τελευταία διετία.
Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ είναι ότι περιόρισε τους ποδοσφαιρικούς της ορίζοντες στις… βραχυπρόθεσμες χαρές που δημιουργούσε μια νίκη σε ντέρμπι, ή ακόμη και μια κατάκτηση πρωταθλήματος. Αντί να επενδύσει στις επιτυχίες της και να θωρακίσει το μέλλον της ομάδας πάνω σε υγιή ποδοσφαιρικά θεμέλια, περιοριζόταν στην… καζούρα της μιας βραδιάς, σε μεμονωμένα θετικά αποτελέσματα και αρνείτο πεισματικά να δει πέρα από το δάχτυλό της.
Η ΑΕΚ πίστεψε ότι θα κυριαρχούσε επειδή έφτιαξε νέο γήπεδο
Επιπρόσθετα η χάραξη της στατηγικής της θύμιζε σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη της ελληνικής Πολιτείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: Φτιάχνουμε γήπεδα και εγκαταστάσεις, αλλά δεν φροντίζουμε να καταστρώσουμε ένα πλάνο για να τα αξιοποιήσουμε. Ναι, η κατασκευή της “Opap Arena” θα μνημονεύεται για δεκαετίες ως το πιο σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς που άφησε στην “κιτρινόμαυρη” οικογένεια ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ωστόσο ακόμη και επί των ημερών της διοίκησης του τέως ιδιοκτήτη της, η ΑΕΚ δεν κατάφερε ποτέ να εναρμονίσει τη λειτουργία της στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Την ώρα που ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, επένδυε σε μοντέρνες τεχνογνωσίες, νέες ιδέες και ένα καινοτόμο – για τα ελληνικά δεδομένα – αναπτυξιακό πρόγραμμα των ακαδημιών του, στα Σπάτα τα τμήματα υποδομής της “Ένωσης” εξακολουθούσαν να φυτοζωούν!
Το πάθημα της ΑΕΚ να γίνει μάθημα στους αντιπάλους της
Η ΑΕΚ αισθανόταν μετά την κατάκτηση του νταμπλ του 2023 πανίσχυρη, χωρίς πρακτικά να είναι! Άπαντες στη Νέα Φιλαδέλφεια ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι η κατασκευή ενός νέου γηπέδου αρκούσε για να καταστήσει το “Δικέφαλο” κυρίαρχη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και κάπως έτσι η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα ήρθε απότομα και με επώδυνο τρόπο. Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν ότι η ΑΕΚ δημιούργησε μια Β’ ομάδα την οποία αντί να αξιοποιήσει ως εργαλείο για την ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα της, μετέτρεψε σε κέντρο περισυλλογής “μισθοφόρων ποδοσφαιριστών μεγάλης ηλικίας”.
Βλέποντας τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να αναδεικνύουν ταλέντα όπως ο Κωστούλας, ο Μουζακίτης, ο Τζολάκης, ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Τζόλης, ο Τζήμας μεγάλο μέρος των φίλων της ΑΕΚ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το “κιτρινόμαυρο” κάστρο των τελευταίων ετών στηριζόταν πρακτικά σε… χάρτινα πόδια.
Δεν συνιστά, λοιπόν, πρόβλημα για την ΑΕΚ η πέμπτη φετινή ήττα από τον Ολυμπιακό, ούτε η κάκιστη πορεία στα playoffs της Super League. Το μεγάλο αγκάθι για την “Ένωση” είναι η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου υγιούς πλάνου που θα εγγυάται τη διαρκή ανάπτυξή της ομάδας τα επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Όταν η ΑΕΚ έπρεπε να χαράσσει στρατηγικές για το μέλλον, όντας δυνατή στο χορτάρι, επέλεγε να εστιάζει το ενδιαφέρον της στο… δέντρο της καζούρας και της εφήμερης χαράς μεμονωμένων πετυχημένων αποτελεσμάτων. Κι αυτό το δέντρο έμελλε τελικά να πέσει και να την πλακώσει!
ΥΓ: Τον αντίπαλο οφείλεις πάντα να τον σέβεσαι και όχι να τον ειρωνεύεσαι όταν βρίσκεται στα πατώματα. Η νοοτροπία που επέδειξε η επίσημη ΑΕΚ πριν από δύο χρόνια καλό θα είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς της αντιπάλους.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".