Ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί σε επίπεδο Κοινωνικής Δραστηριότητας
Η διαρκής προσπάθεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, για την ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την προσφορά στους συνανθρώπους μας, αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό
Η διαρκής προσπάθεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για την ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου και την προσφορά στους συνανθρώπους μας, αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό.
Το υπέροχο πρόγραμμα «Μαζί στη Ζωή - Μαζί στον Ολυμπιακό» (ΕΔΩ το σχετικό link) το οποίο αφορά στο τμήμα που δημιούργησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην Ακαδημία του Συλλόγου, για παιδιά με ειδικές ικανότητες, αναδείχθηκε στην επίσημη έρευνα της UEFA «The Engagement of Disabled People in European Football - Best Practice Cases».
Η έρευνα έγινε από το Ulster University (Οκτώβριος 2016 - Μάρτιος 2017) για την UEFA και αφορά στις ενέργειες και τα προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών και των ομάδων, για την δραστηριοποίηση των ΑΜΕΑ στο ποδόσφαιρο, καθώς και για την πρόσβασή τους στα γήπεδα.
Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200 Ευρωπαϊκές ομάδες καθώς και Ομοσπονδίες από 34 χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία, Σκωτία, Κροατία, Φινλανδία, Λετονία, Αρμενία, Αυστρία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Μάλτα, Αζερμπαϊτζάν, Ισλανδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Δανία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ουαλία, Εσθονία, Ουκρανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Βέροια, ΑΕΛ, Καλλονή, Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Πλατανιάς, Πανθρακικός.
Ως Best Practices επιλέχθηκαν προγράμματα από τις εξής Ομοσπονδίες: Φινλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Γαλλία, ΠΔΓΜ.
Από ομάδες επιλέχθηκαν οι: Ολυμπιακός, Tottenham FC (Αγγλία), FC Utrecht (Ολλανδία), Bate Borisov (Λευκορωσία), ενώ γίνεται αναφορά πως στην Αγγλία πολλές ομάδες εφαρμόζουν προγράμματα για άτομα με αυτισμό.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ημέρα που ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης πρώτος υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών» (ΕΔΩ το σχετικό link), για το δικαίωμα της συμμετοχής όλων των ανθρώπων στον αθλητισμό! Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, εδώ και πολλά χρόνια, πράττει και δεν μένει στα λόγια. Δημιουργεί τις συνθήκες ώστε ο Ολυμπιακός να αποτελέσει το «άρμα» της προσφοράς στον συνάνθρωπο και ο Σύλλογός μας διαρκώς πρωτοπορεί και συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη, σε ό,τι αφορά θέματα Κοινωνικής Δραστηριότητας.
Είτε με οικονομική ενίσχυση, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, είτε με την προσφορά αθλητικού υλικού, είτε με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων, για την ποδοσφαιρική αγωγή παιδιών με ειδικές ικανότητες, ο Θρύλος, υπό την καθοδήγηση του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, είναι πάντα εκεί, για να επιστρέψει στον κόσμο την αγάπη που λαμβάνει!
Νέα ομάδα στην Ακαδημία
Το φιλανθρωπικό έργο, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο έχει αναλάβει ο Σύλλογος στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR), φέρει σειρά πτυχών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Σύλλογος εστιάζει στο ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και του αγώνα κατά των διακρίσεων.
Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα ομάδα στην Ακαδημία του, η οποία δεν θα προσδιορίζεται εμπορικά ως η «ομάδα των ατόμων με αναπηρία», αλλά αντιθέτως θα αναφέρεται σε όλες τις ανακοινώσεις του Συλλόγου ως «η νέα ομάδα της ακαδημίας». Η ομάδα αυτή σχεδιάστηκε με στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση νέων ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες και να αγκαλιάσει τους συμμετέχοντες ως αθλητές. Η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με τη νίκη, αλλά περισσότερο με την επιθυμία να έρθουμε πιο κοντά στην τοπική κοινότητα του Πειραιά. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από δύο σχολεία ειδικής αγωγής στον Πειραιά που βρίσκονται κοντά στο στάδιο, και επιλέγονται από τον Ολυμπιακό σε συνεργασία με τους διευθυντές. Προσλήφθηκαν ειδικοί γυμναστές που θα δουλέψουν με τη νέα ομάδα στην οποία δόθηκε πλήρης πρόσβαση στο στάδιο, τις εγκαταστάσεις και το ιατρικό μας προσωπικό.
Οι συμμετέχοντες θεωρούνται «κομμάτι της αθλητικής οικογένειας» και αυτό αποτυπώθηκε στην προπόνηση της Δευτέρας και της Τρίτης. Επιπλέον, το λεωφορείο που μεταφέρει τους αθλητές στην προπόνηση χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τα παιδιά σε εντός έδρας αγώνες στο Στάδιο Καραϊσκάκης.
Το επόμενο στάδιο για την ενσωμάτωση της νέας ομάδας είναι η ανάπτυξη της Ενοποιημένης Προπόνησης (μεικτή ικανότητα) όπου η ομάδα Κ-16 «υιοθετεί» την ομάδα και τα μέλη της ως φίλους/συμπαίκτες, με στόχο τη δημιουργία ενοποιημένων ομάδων. Η φάση αυτή αποτελεί κομμάτι της φιλοσοφίας ‘Life Outside the Box’ (ζώντας εκτός των δεδομένων ορίων), η οποία δίνει βάρος στο ρόλο του Συλλόγου και όλων των παικτών εντός και εκτός γηπέδου. Μέχρι τα τέλη της άνοιξης 2017, ο Ολυμπιακός σχεδιάζει τη συμμετοχή αυτής της ομάδας σε διοργανώσεις που πραγματοποιεί ο οργανισμός των Special Olympics στην Αθήνα, με την επωνυμία Ομάδα Ολυμπιακού (Team Olympiacos).
Τα σχόλια των γονέων δείχνουν ότι το πρόγραμμα ωφελεί τα παιδιά. Οι γονείς βλέπουν το Σύλλογο ως εταίρο σε ένα πρόγραμμα που αυξάνει την αυτοπεποίθηση, επιφέρει εμφανείς αλλαγές σε πτυχές πέραν του αθλητισμού, και βοηθά στην καλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η επιτυχία του προγράμματος θα σημάνει και την πιθανή προέκτασή του."