Άσπρο - Γκρι
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραμένει στο πόστο του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει σωστά τη δουλειά του.
«Γυρολόγος» καναλιών και κομμάτων
ΓΙΑΤΙ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ακόμη στο υπουργείο Ναυτιλίας; Γιατί δεν τον απομάκρυνε από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, όπως θα περίμενε κανείς; Ή, αν όντως ισχύουν τα θρυλούμενα, γιατί δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν, ενώ η πετρελαιοκηλίδα από το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» συνεχίζει να απλώνεται στον Σαρωνικό με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όλα δείχνουν πως, σε επίπεδο κυβερνητικών τακτικισμών, πρόκειται για ένα έργο σε επανάληψη που έχει μακρύ μέλλον μπροστά του. Όπως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι και το μαύρο ναυάγιο θα συνεχίζει να βλάπτει τη χώρα και μετά τη λήξη της θητείας της.
Βεβαίως συχνά, ιδίως στην πολιτική, τα ερωτήματα έχουν περισσότερες από μία απαντήσεις. Μια τέτοια είναι η τακτική εξήγηση που θέλει τον πρωθυπουργό να κρατάει τον Κουρουμπλή στη θέση του ώστε να απορροφήσει ο ίδιος -για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο- τις πολιτικές παρενέργειες αυτής της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη χωρίς ορατό τέλος. Δεδομένου ότι συσσωρεύονται ακόμη εικόνες από παραλίες γεμάτες πίσσα, μελανιασμένα νερά και πετρελαιωμένα πτηνά, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συνδεθούν αυτές με το μοντέλο κυβερνητικής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ο Κουρουμπλής είναι βετεράνος μαχητής στην αρένα των τηλεπαραθύρων, σε συνδυασμό με το ότι έχει τη δική του αυτοτελή -έστω και γραφική- πολιτική παρουσία, ευνοεί μια τέτοια προσέγγιση. Στη φάση αυτή άλλωστε οι έχοντες την εξουσία θα ήθελαν πάση θυσία ο «μαύρος Σαρωνικός» να αποτελέσει πρόβλημα Κουρουμπλή.
Η δεύτερη απάντηση αφορά το κυβερνητικό αφήγημα. Ο υπουργός, με πρόσχημα ότι θέλει να διευκολύνει την κατάσταση, εκδήλωσε την πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Κέρκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του για να προωθήσει το… όνειρο της «ισχυρής Ελλάδας που επιστρέφει». Εάν όμως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση σε μια τέτοια στιγμή, θα τίναζε όλη την προσπάθεια στον αέρα. Έτσι, προτίμησε να εμφανιστεί ψύχραιμος και με καθυστέρηση δύο ημερών να δώσει εντολή για μια σειρά μέτρων.
Γι' αυτούς και άλλους πολλούς λόγους (βλ. Γκρι), ο Κουρουμπλής παραμένει στο πόστο του μέχρι νεωτέρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει σωστά τη δουλειά του. Ούτε βεβαίως ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση (αλλά και πρόληψη) μιας τέτοιας οικολογικής καταστροφής μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον «γυρολόγο» -καναλιών και κομμάτων- υπουργό.
Κανένα σπίτι χωρίς… πετρέλαιο
ΟΠΟΙΟΣ έτυχε να ακούσει την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Ναυτιλίας να αναρωτιέται «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» (ΣΚΑΪ) στις περιοχές που επλήγησαν από τα πετρελαιοειδή δεν πίστευε στα αφτιά του! Γιατί άραγε; Δεν είναι λάδι η θάλασσα; Οι αναφορές του Κουρουμπλή θα ήταν ξεκαρδιστικές, αν η κατάσταση στον Σαρωνικό δεν ήταν τόσο θλιβερή. Με όσα -χωρίς αιδώ- λέει υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη των πολιτών και εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Από μια άλλη σκοπιά βέβαια, ο υπουργός κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής λογικής. Αυτής δηλαδή των κατά συρροήν ψευδών -σαν το σκίσιμο των μνημονίων- που, όσο κι αν στην πορεία διαψευσθούν από την πραγματικότητα, λογίζονται σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ. Το ευτύχημα πάντως είναι ότι ακόμα δεν ακούσαμε από τον υπουργό ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν πράξη όσα υπόσχονταν όταν ήταν αντιπολίτευση, κι έτσι κανένα σπίτι -του παραλιακού μετώπου τουλάχιστον- δεν θα μείνει χωρίς πετρέλαιο τον χειμώνα που μας έρχεται!
Η κατάσταση πάντως δεν έχει εύκολη ανάγνωση και όποιος νομίζει ότι ο «φάκελος Κουρουμπλή» θα κλείσει με την απομάκρυνσή του από το υπουργείο πλανάται πλάνην μεγάλην. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μείνει αναξιοποίητος. Ακόμα κι αν σε λίγο καιρό φύγει από το υπουργείο, το πιθανότερο είναι ότι θα μετακινηθεί κάπου αλλού. Ο λόγος είναι ότι είναι χρήσιμος, γι' αυτό και δεν πρέπει να μένει ανικανοποίητος – τουτέστιν, χωρίς αξίωμα. Όπως λέγεται, οι δεξιότητές του στους κομματικούς μηχανισμούς αλλά και στη διαχείριση των ψηφοφόρων είναι παροιμιώδεις. Χαρακτηριστική είναι η φράση που έχει χρησιμοποιήσει παλιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – που στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Λαϊκή Ενότητα: «Είναι δαιμόνιος, ελέγχει όλους τους ψηφοφόρους του».
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Κουρουμπλής -που μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, τη Θεοδώρα Τζάκρη και τη Νίνα Κασιμάτη είναι τα «μαύρα πρόβατα» για το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται ότι το εγκατέλειψαν με μόνο κίνητρο την πολιτική τους επιβίωση- έχει εξαιρετική σχέση με τους πασοκο-προερχόμενους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι δεν αποτελούν ένα εύκολο πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, δεδομένων των εξελίξεων στην κεντροαριστερά, τους έχει τόση ανάγκη όση και το 2012. Αυτοί ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί θα προκαλέσουν την πραγματική φθορά του, αν επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι η ρύπανση της πολιτικής από πρόσωπα σαν τον Κουρουμπλή θα συνεχιστεί για καιρό.