Αναπτυξιακός στον πάγο...
Οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια παραμένουν έρμαια μιας κυβέρνησης εχθρικής στην ιδιωτική πρωτοβουλία
Έχουν περάσει ήδη 30 μήνες από την ψήφιση του εν ισχύ αναπτυξιακού νόμου (4399/2016), στην πραγματική οικονομία ωστόσο, δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ! Οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια παραμένουν έρμαια μιας Κυβέρνησης εχθρικής στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τα υποβληθέντα αυτά σχέδια να μην έχουν ακόμα αξιολογηθεί.
Δεδομένης της αναγκαιότητας επενδύσεων προκειμένου να επανακινήσει επιτέλους η οικονομία, διαφαίνεται με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, η οποία έχει στοιχίσει στην πραγματική οικονομία. Σε μια εποχή όπου οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, η αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια.
Δεν έχουν κατανοήσει ενδεχομένως οι κυβερνώντες ότι η χώρα έχει ανάγκη να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τόσο εγχώριες όσο κι από το εξωτερικό, προκειμένου η οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Να σημειώσουμε φυσικά πως οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, λειτουργούν ως τονωτικές ενέσεις προς τούτο, βοηθούν αλλά δεν διασφαλίζουν από μόνες τους την μακροπρόθεσμη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εθνικής οικονομίας.
Το τελευταίο διάστημα, διάφοροι εντεταλμένοι της Κυβέρνησης εμφανίζονται δημόσια, προσπαθώντας, χωρίς πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία, να πείσουν τους Έλληνες ότι έφεραν στην χώρα την οικονομική άνοιξη. Υποστηρίζουν μάλιστα με περίσσιο θράσος, ότι η «άνοιξη» αυτή οφείλεται στις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Ξεχνούν φαίνεται πως το μόνο που κατάφεραν είναι να εξαντλήσουν την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των φολογούμενων, πως ευθύνονται για καθυστερήσεις και ακυρώσεις μεγάλων επενδύσεων (βλ. Ελληνικό), πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2018-2019, από 2,5 % που ήταν η αρχική πρόβλεψή, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 1,9%. Να προσθέσουμε δε ότι λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 14% -για την οποία τόσος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα- η οικονομία είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη και για το 2019 (2,3%).
Ο αναπτυξιακός νόμος αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κινήτρων και διαδικασιών για την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων. Με την μη αξιοποίησή του όμως, με το να τον βαυκαλίζουν και να επικαλούνται μόνο στη θεωρία ένα νεκρό γράμμα, έναν νόμο που μένει μονάχα στα χαρτιά, πως περιμένουν να προκύψει ανάπτυξη; Πως θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα; Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται να μην απασχολούν την Κυβέρνηση...
* Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι Οικονομολόγος - Σύμβουλος επιχειρήσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης