Επιστροφή στα γήπεδα: Η "καραμέλα" του αυτοδιοίκητου, ο ρόλος της ΕΠΟ και η UEFA
Τι δείχνουν τα γεγονότα
Τα γήπεδα των ομάδων της Super League ανοίγουν ξανά, το αθλητικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας τίθεται σε εφαρμογή και ένα ερώτημα ζητεί απάντηση: Υπάρχει περίπτωση να επέμβουν UEFA και FIFA για να υπερασπιστούν το "αυτοδιοίκητο" του ποδοσφαίρου; Τα γεγονότα απαντούν...
Διατρέχει πραγματικά κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή επιβολής διοικητών ποινών «κεκλεισμένων των θυρών» σε όποιες ομάδες δεν συμμορφώνονται στα άρθρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αθλητική βία;
Έχουν βάση οι ισχυρισμοί του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τους οποίους οι διεθνείς φορείς του ποδοσφαίρου θα επέμβουν αυτεπάγγελτα και θα δείξουν «κόκκινη κάρτα» στη χώρα μας σε περίπτωση επιβολής ποινών από όργανο που δεν θα λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας; Ας επιχειρήσουμε να δώσουμε την απάντηση μέσα από τα ίδια τα γεγονότα:
Η στάση από UEFA και FIFA όλο το τελευταίο δίμηνο
1) Η ουσιαστική ανακοίνωση των μέτρων που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση από τις 12 Φεβρουαρίου έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες και είναι σε απόλυτη γνώση των ανθρώπων των διεθνών Ομοσπονδιών από την πρώτη στιγμή. Έχει εκφραστεί η παραμικρή ενόχληση από ανθρώπους της Παγκόσμιας ή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας; Η παραμικρή διαρροή; Ούτε… μισή!
Το αυτοδιοίκητο και η απόφαση της κυβέρνησης για το Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα
2) Στις αρχές Δεκεμβρίου (μετά τα θλιβερά επεισόδια στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη) η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε διοικητικό μέτρο διεξαγωγής «κεκλεισμένων των θυρών» στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, ενώ την ίδια ώρα επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να υποδεχτεί τη Μακάμπι Χάιφα με κόσμο στο «Απόστολος Νικολαϊδης» ένα 24ωρο νωρίτερα.Με τη λογική του «αυτοδιοίκητου» η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το αυτοδιοίκητο όχι ενός εγχώριου πρωταθλήματος, αλλά των ίδιων των διοργανώσεων της UEFA. Υπήρξε κάποια κύρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Όχι μόνο δεν αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά δεν επέμεινε ούτε καν να βρεθούν στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι χορηγοί της σερβικής ομάδας που είχαν εξασφαλισμένη θέση στο φαληρικό γήπεδο, σεβόμενη τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.
3) Το 2016 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είχε επιβάλλει διοικητικό μέτρο κλεισίματος πετάλων σε γήπεδα της Super League μετά από επεισόδια στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και την Τούμπα. Το μέτρο μπορεί να εξελίχθηκε σε… παρωδία, ωστόσο αυτό δεν συνέβη λόγω κάποιας παρέμβασης των διεθνών οργανισμών του ποδοσφαίρου, αλλά εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλει βαθιά το μαχαίρι στην πηγή του προβλήματος της οπαδικής βίας.
H ΕΠO, η UEFA και η εξάπλωση της οπαδικής βίας στην Ευρώπη
Η κινδυνολογία, λοιπόν, περί «παραβίασης του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου» στηρίζεται περισσότερο σε ερμηνείες και λιγότερο στην καταγραφή πραγματικών γεγονότων. Σε ότι αφορά δε τον ίδιο τον Τάκη Μπαλτάκο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι FIFA και UEFA δεν επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα στα εσωτερικά μιας χώρας-μέλους τους, παρά μόνο αν ζητηθεί η παρέμβασή τους από την ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Θα πρέπει, λοιπόν, η ίδια η ΕΠΟ να καταγγείλει στις προϊστάμενες αρχές της παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο για να υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση από το εξωτερικό. Αν υπάρξει…
Λάβετε υπ’ όψη και μια ακόμη παράμετρο. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρχε τόσο ισχυρή σχέση σεβασμού ανάμεσα σε Έλληνα πρωθυπουργό και προέδρους διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, όπως αυτή που συνδέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν. Και επιπλέον η UEFA δεν εθελοτυφλεί και αντιλαμβάνεται ότι για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα της οπαδικής βίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με πολύ επικίνδυνους ρυθμούς, χρειάζεται τη συμμαχία πολύ ισχυρών κυβερνήσεων, όπως είναι αυτή τη στιγμή η ελληνική.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής".