Οπαδική βία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με πέντε λέξεις τη μεγάλη αλήθεια
"Αρκεί να το θέλουν όλοι"
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η εφαρμογή του αθλητικού νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, ο απαραίτητος «Μπαμπούλας» και μια διαρκής μάχη απέναντι σε ένα τέρας που διαθέτει… πολλά κεφάλια και ψάχνει αντίδραση.
"Έτσι θέλουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αρκεί να το θέλουν όλοι. Κι όταν αναφέρομαι σε όλους, αναφέρομαι και στους παράγοντες των ομάδων". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μόλις πέντε λέξεις για να καταγράψει το διαχρονικό πρόβλημα της οπαδικής βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Αρκεί να το θέλουν όλοι"!
Ακούγοντας τον πρωθυπουργό της χώρας να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που επιβάλλεται να κερδίσει η κυβέρνηση, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δυσκολία του εγχειρήματος αντιμετώπισης ενός "τέρατος" που τρώει εδώ και δεκαετίες τις σάρκες του ελληνικού αθλητισμού και που δεδομένα διαθέτει… πολλά κεφάλια.
Ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και τα πρώτα αποτελέσματα του νέου νόμου
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΪ, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να μην κάνει αυτή τη φορά βήμα πίσω, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί – κυρίως εντός του ποδοσφαίρου – η εφαρμογή του νέου νόμου. Κακά τα ψέματα! Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή πολύ απλά οι ίδιοι οι φορείς του αθλήματος αδυνατούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια Ελλήνων πολιτών που πήγαιναν στα γήπεδα.
Μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, το ρήμα "αδυνατούσαν" μοιάζει ως το πλέον… αταίριαστο για να χαρακτηρίσει την απάθεια των ομάδων κάθε φορά που ένα ελληνικό γήπεδο μετατρεπόταν σε "ζούγκλα". "Δεν ήθελαν να το κάνουν", είναι μάλλον η πιο κατάλληλη φράση για να περιγράψει τις συνθήκες διεξαγωγής αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών (και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο).
Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υποδυθεί το ρόλο του "Μπαμπούλα" για να προστατεύσει ανθρώπους που έβλεπαν τα παιδιά τους να σκοτώνονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε υποτιθέμενους χώρους ψυχαγωγίας, που πνίγονταν από χημικά και καπνογόνα, που πλήρωναν μια περιουσία για την αγορά ενός εισιτηρίου διαρκείας και έβλεπαν έναν χουλιγκάνο να τους παίρνει τη θέση τους με το "έτσι θέλω".
Μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε συζήτηση θέλετε για το κατά πόσο η σκληρότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι υπερβολική ή όχι, ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες εφαρμογής του νέου νόμου, είναι πέρα ως πέρα αποτελεσματική.
Το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα του ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού
Πόσες φορές θυμάστε ένα ντέρμπι της Super League (όπως το κυριακάτικο ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) να διεξάγεται σε τόσο υπέροχη ατμόσφαιρα; Χωρίς καπνογόνα, χωρίς μισό αντικείμενο να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, με το παιχνίδι να ξεκινά ακριβώς στην προκαθορισμένη ώρα του, με τον τηλεθεατή-καταναλωτή να απολαμβάνει πεντακάθαρη εικόνα και όχι… τοπίο στην ομίχλη.
Θαρρείς και έβλεπες παιχνίδι ελληνικής ομάδας σε κάποια διοργάνωση της UEFA, εκεί που τα γήπεδά μας παραδοσιακά θυμίζουν… εκκλησίες γιατί απλά "δεν μας παίρνει να τα μετατρέψουμε σε ζούγκλα".
"Θέλω να τονίσω ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε, το δραστικό κλείσιμο των γηπέδων, οι αυτοματοποιημένες ποινές, που επιβάλλονται ποια χωρίς "μα και μου" και χωρίς αστερίσκους, μέχρι στιγμής, το τονίζω αυτό, μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. Η εικόνα των γηπέδων είναι μια εικόνα που δεν φαίνεται να υπάρχει ένταση. Βλέπετε ομάδες που μπορεί να χάσουν εντός έδρας από αιώνιους αντιπάλους κι αυτό να μην προκαλεί τις αντιδράσεις", υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του;
Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δεν χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο "μέχρι στιγμής". Γιατί παρατηρεί καθημερινά έναν λυσσασμένο αγώνα υποβάθμισης της σημασίας του νέου νομοσχεδίου. Γιατί ξέρει ότι πίσω από τη βία στα γήπεδα κρύβεται μια ολόκληρη "βιομηχανία μίσους" που χρειάζεται την αναρχία για να ευημερεί. Το ντέρμπι έχει μόλις αρχίσει. Και η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι έχει "ανοίξει" το σκορ!
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".