Η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI3 επανήλθε με μια δεύτερη εκπομπή για τα εσωτερικά της Αλβανίας, ερευνώντας τη διείσδυση της μαφίας στην οικονομία της χώρας.

Η ερευνητική ομάδα της RAI3 έφερε στο προσκήνιο τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου, καθώς η Αλβανία έχει μετατραπεί σε πραγματικό παράδεισο για τις δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας. Η δε γερμανική «Bild» αναφέρει σε ρεπορτάζ ότι στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη όχι απλώς μετέχουν αλβανικά εγκληματικά δίκτυα, αλλά υφίσταται ευθεία ανάμειξη και της ίδιας της αλβανικής κυβέρνησης! Βάζει μάλιστα στο κάδρο τον αδερφό του πρωθυπουργού, σε μια υπόθεση την οποία οι διωκτικές υπηρεσίες παρακολουθούν εδώ και οκτώ χρόνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εστιάζουν σε μια άκρως ενδεικτική περίπτωση: τον αριστερό –και μάλιστα μαρξιστή– πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Πρόπερσι ο Ντ’ Αλέμα ίδρυσε στα Τίρανα, σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πρωτεύουσας, εταιρεία οικονομικών συμβούλων, με κύριο πεδίο δραστηριότητας τα κρυπτονομίσματα! Πρόκειται για «διευκολύνσεις» που συνηθίζει να παρέχει το σύστημα του Αλβανού πρωθυπουργού, προκειμένου να εξασφαλίζει θετική εικόνα στο εξωτερικό. Και βέβαια δεν είναι η μόνη περίπτωση…

Το ενδιαφέρον των Ιταλών δημοσιογράφων παρακίνησε η ιδιαίτερη σχέση της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με τον Εντι Ράμα, αποκορύφωμα της οποίας είναι η συμφωνία για την ίδρυση στην Αλβανία κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και διαχείρισης παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα των Απεννίνων. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και την Ιταλία, αρμόδιων φορέων της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία Μελόνι - Ράμα υλοποιείται.

Στις 5 Ιουνίου η Ιταλίδα πρωθυπουργός, στοχεύοντας και σε ένα θετικό αφήγημα ενόψει ευρωεκλογών, επισκέφθηκε τα εργοτάξια όπου ετοιμάζονται οι σχετικές δομές. Δομές τις οποίες ως επί το πλείστον θα διαχειρίζονται και θα αστυνομεύουν οι ιταλικές Αρχές. Οι συνέπειες από τη διάθεση «συνεργασίας» που δείχνει η Αλβανία ακόμα και σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας ενδέχεται να επηρεάσουν τους γείτονές της – μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, καθότι οι «φιλοξενούμενοι» στα κρατητήρια του Γκιάντερ και Σενγκίν θα αναζητήσουν μετέπειτα φυγή και μετεγκατάστασή τους σε γειτονικές χώρες.

Με αυτές τις εξυπηρετήσεις ο Ράμα εξασφαλίζει την πολύτιμη ανοχή της Δύσης σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι η Αλβανία έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε «αποικία της μαφίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμφωνίες για βαρυποινίτες

Ο πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, που φυγοδικεί στην Ελβετία λόγω δίωξης που του ασκήθηκε στην Αλβανία για υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος τεραστίων διαστάσεων, στην προαναφερόμενη εκπομπή της RAΙ3 ανέφερε ότι είχε δει ο ίδιος άτομα της μαφίας στο πρωθυπουργικό γραφείο, τα οποία είχε υποδεχτεί ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης! Μάλιστα, τη συμφωνία που πέτυχε η Μελόνι για τους παράτυπους μετανάστες της Λαμπεντούζα έχουν ήδη ζηλέψει και άλλοι Ευρωπαίοι «εταίροι».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι θα μπορούσε και η χώρα του να πετύχει μια ανάλογη συμφωνία, ενώ σχετική πρόταση διατίθεται να κάνει στα Τίρανα και ο Αυστριακός καγκελάριος – ακόμα και για κρατουμένους -βαρυποινίτες! Το καθεστώς των Τιράνων δείχνει πρόθυμο να «συναλλάσσεται» για υπηρεσίες σε ζητήματα που πιέζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να εισπράξει την ανοχή τους για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, τόσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη δραστηριοποίηση στην οικονομία της χώρας «σκοτεινών» επενδυτών, με χρήματα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Αλβανών στο Κόσοβο, Αλμπίν Κούρτι, ενώ δείχνει επιφανειακά να αποκλίνει από τον Ράμα –στην πραγματικότητα τον ανταγωνίζεται σε ό,τι αφορά τα οράματα του παναλβανισμού και της Μεγάλης Αλβανίας (οράματα που περιλαμβάνουν και μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας), καθώς και για τον βαθμό υποταγής τους στα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας–, υιοθετεί ανάλογους τρόπους εξαγοράς πολιτικής στήριξης από τη Δύση. Για παράδειγμα, ο Κούρτι κατέληξε σε συμφωνία με τη δανέζικη κυβέρνηση, την οποία κύρωσε μέσα από παρασκηνιακές και συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, για τη διάθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Δανίας χώρων φυλακών υψηλής ασφάλειας για τη μεταφορά βαρυποινιτών, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους. Μάλιστα, η συμφωνία δεν αφορά υπηκόους μόνο του Κοσόβου, αλλά και τρίτων χωρών.

Η απόπειρα δολοφονίας ομογενούς νομικού


Τα όσα περιγράφονται ακροθιγώς είναι περιορισμένα σε σχέση με τη συνολική εικόνα, αλλά άκρως αποκαλυπτικά. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις δομές ή τα πρόσωπα των παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων «περιέργως» σχετίζονται και με τις πολιτικές διώξεων σε βάρος του γηγενούς βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στη δε Χειμάρρα πολύ πιο φανερά και απροκάλυπτα.

Η περίπτωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών με την έκταση στους Δρυμάδες είναι η πιο γνωστή, χωρίς δυστυχώς να είναι η μοναδική. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο κέντρο των Τιράνων πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος ομογενούς καθηγητή και πρώην κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τιράνων. Ως δικηγόρος, υπερασπίζεται τον Αλβανό πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, που βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τον Σοκόλ Μενγκέση, προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και ακεραιότητας, που προσφέρει επί σειράν ετών νομική συνδρομή και στην Ορθόδοξη Εκκλησία για πολύ ευαίσθητα ζητήματα. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί για την επίθεση.

Ο Μενγκέση βρίσκεται στην Εντατική, σε τεχνητή καταστολή. Ο δικηγορικός κόσμος της Αλβανίας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η αντιπολίτευση και, κυρίως, δημοσιογράφοι θεωρούν την απόπειρα ενδεικτική του πανικού της συναλλαγής κράτους και εγκληματικού παρακράτους, που νέμεται τη χώρα…

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ