Κάθε χρόνο σφάζονται δισεκατοµµύρια ζώα µε σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση, µε αποτέλεσµα η υπερκατανάλωση κρέατος να αποτελεί, όπως λέγεται, την Νο1 αιτία της κλιµατικής αλλαγής, ενώ η παγκόσµια παραγωγή κρέατος αντιπροσωπεύει το 14,5% όλων των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου.

Αλλά σύµφωνα µε δύο πρόσφατες µελέτες (µία που δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» και µια άλλη του think tank Chatham House), η παγκόσµια παραγωγή και η υπερκατανάλωση κρέατος θα απειλήσει εκτός από το κλίµα και χιλιάδες είδη ζώων τις επόµενες δεκαετίες.

∆ύο κύριοι παράγοντες προκαλούν αυτό το πρόβληµα. Καθώς οι αναπτυσσόµενες χώρες γίνονται πλουσιότερες, τείνουν να τρώνε περισσότερο κρέας. Η παραγωγή κρέατος, ιδίως βοδινού και αρνιού, απαιτεί πολλή γη -περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη- και η αυξανόµενη παγκόσµια ζήτηση για κρέας σηµαίνει ότι η βιοµηχανία αναζητά συνεχώς περισσότερη καλλιεργήσιµη γη.

Για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση, η βιοµηχανία συνεχίζει να καταλαµβάνει γεωργική γη σε δάση και λιβάδια όπου ζουν πολλά είδη ζώων, εξαλείφοντας αυτούς τους φυσικούς βιότοπους, µε σκοπό να δηµιουργήσει περισσότερο χώρο για την εκτροφή ζώων και τις καλλιέργειες που προορίζονται για τροφή ζώων.

Περισσότερα… θα ξέρουν βέβαια οι εκτροφείς!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή