Από ημερών παρακολουθώ τις επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου από το Ισραήλ. Δεν θα είναι ένας περίπατος, για πολλούς λόγους. Θα είναι όμως μια ακραία πολεμική επιχείρηση, ακραίων βομβαρδισμών. Ενας πόλεμος φθοράς, όπως τονίζουν αρκετοί αξιόπιστοι αναλυτές. Ηδη η Ιταλία και η Γαλλία έχουν προβάλει τις ενστάσεις τους στην ισοπέδωση της Βηρυτού από το Ισραήλ, με ποικίλα προσχήματα.

Οι Αμερικανοί ήδη εισπράττουν απρόβλεπτους κραδασμούς από τη Μέση Ανατολή λόγω των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Ισως μια πρώτη απάντηση μπορεί να μας δώσει ο πολύπειρος Ισραηλινός αναλυτής και διαμεσολαβητής Γκέρσον Μπέσκιν, που έγραψε μεταξύ άλλων στους «Times of Israel»: «Δεν φαίνεται να υπάρχει προγραμματισμένο τελικό παιχνίδι για τον πόλεμο στον Λίβανο. Πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους; Κατευθυνόμαστε προς έναν άλλο κατεχόμενο από το Ισραήλ Νότιο Λίβανο – ήμασταν εκεί στο παρελθόν και το κάναμε για δεκαοκτώ χρόνια! Δεν μάθαμε τίποτα από όλα αυτά τα χρόνια και από όλους τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί; Οταν το Ισραήλ εισήλθε για πρώτη φορά στον Λίβανο, το 1982, οι σιίτες χωρικοί πέταξαν ρύζι και καραμέλες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, νιώθοντας την αίσθηση ότι ήταν απελευθερωμένοι από τα χρόνια που η περιοχή τους ήταν υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών ένοπλων φατριών. Εναν χρόνο αργότερα ήταν απασχολημένοι με την τοποθέτηση βομβών στον δρόμο για να σκοτώσουν τους ίδιους στρατιώτες. Κανένας λαός δεν δέχεται να καταληφθεί από ξένο στρατό. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το Ισραήλ στον Λίβανο».

«Ο Λίβανος είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα, αναμφίβολα. Αλλά μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα μια ευκαιρία για τον Λίβανο να ανασυσταθεί ως μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, που δεν ελέγχεται πλέον από πολιτοφυλακές και την οργάνωση της “Χεζμπολάχ”. Αυτό μου λένε οι φίλοι μου στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να κάνει τη “Χεζμπολάχ” σοβαρά αποδυναμωμένη και χωρίς νέα χαρισματική ηγεσία και ανώτερο σώμα αξιωματικών. Εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυροί ώστε να συνεχίσουν να χτυπούν το Ισραήλ με ρουκέτες, πυραύλους και drones για πολύ καιρό ακόμη. Είναι επίσης αρκετά ισχυροί ώστε να συνεχίσουν να σκοτώνουν Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται στον Λίβανο».

«Αλλά μπορεί να είναι αρκετά αδύναμοι, ώστε η πλειονότητα των Λιβανέζων πολιτών να καταλήξουν να συνεργαστούν πέρα από τις κοινοτικές αντιπαραθέσεις για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, η οποία δεν θα ελέγχεται από τη “Χεζμπολάχ”. Οπως είπα, ο Λίβανος είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα, αλλά οι φίλοι μου στον Λίβανο μου λένε ότι μια τέτοια ευκαιρία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αλλά όσο περισσότερο παραμένει το Ισραήλ στον Λίβανο και συνεχίζει να τον βομβαρδίζει, οι πιθανότητες ανασύστασης αυτής της χώρας θα εξασθενήσουν γρήγορα».

Σύμφωνα με τις λιβανικές Αρχές, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή επηρεάζονται άμεσα από την κρίση. Θλιβερά και όσα αναφέρουν οι οργανισμοί παρακολούθησης της μετανάστευσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εντοπίσει σχεδόν 780.000 εκτοπισμένους και αναφέρει ότι περισσότεροι από 190.000 από αυτούς μένουν τώρα σε περισσότερα από 1.000 καταφύγια, κυρίως στο Κυβερνείο του Ορους Λιβάνου και στη Βηρυτό.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι που ζουν έξω από επίσημα καταφύγια, κυρίως από το Dahiye, τον Νότιο Λίβανο, το Baalbeck και τη δυτική Bekaa. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και κινδυνεύουν από επισφαλείς καταστάσεις στέγασης ή να μείνουν άστεγοι. Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) σε ενημέρωσή του από τον Λίβανο δηλώνει πως ανησυχεί για τον αντίκτυπο των κλιμακούμενων εχθροπραξιών στους αμάχους και στις μη στρατιωτικές υποδομές στη χώρα. Εν τω μεταξύ, μια αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» στη Βηρυτό σκότωσε περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους -ανάμεσά τους ένα παιδί- και τραυμάτισε περισσότερους από 50 άλλους, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές Αρχές. Η επιδρομή προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Οι διοικητές του νοσοκομείου «Σαχέλ», στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν ότι η εγκατάσταση εκκενώθηκε έπειτα από προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, επηρεάζοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Η OCHA υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο, οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται.

Σε ολόκληρο τον Λίβανο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν -συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας σε υπηρεσία- συνεχίζει να αυξάνεται, εν μέσω συνεχιζόμενων απεργιών σε διάφορα μέρη της χώρας. Στη Ναμπατιέ, στον Νότιο Λίβανο, τρεις νοσηλευτές του Λιβανικού Ερυθρού Σταυρού τραυματίστηκαν από θραύσματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη διάσωση ανθρώπων που τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή. Με τέτοια δεδομένα, οι πληροφορίες για το μέτωπο του Λιβάνου στα νότια δεν είναι και οι πλέον ελπιδοφόρες…

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να βομβάρδισε την πόλη Kafr Shuba του Νότιου Λιβάνου με διεθνώς απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε και από διεθνή πρακτορεία, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με ζημιές ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τους εν λόγω βομβαρδισμούς. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν την κοντινή πόλη Al-Qantara. Εκτός από τους χερσαίους βομβαρδισμούς, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιδρομές στη Νότια Βηρυτό, ιδιαίτερα στο Haret Hreik, γνωστό προπύργιο της «Χεζμπολάχ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορείται για χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών φωσφόρου στον Νότιο Λίβανο. Το πρακτορείο Associated Press φωτογράφισε παλαιότερα μια οβίδα που φαινόταν να είναι λευκός φώσφορος σε χρήση από το ισραηλινό πυροβολικό. Φαινόταν να εκρήγνυται πάνω από ένα σπίτι στο Αl-Bustan, ένα λιβανέζικο χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ, στον Νότιο Λίβανο.

Και το ερώτημα επανέρχεται βασανιστικό: Ποιους εξυπηρετεί μια ισοπεδωμένη Βηρυτός και ένας φλεγόμενος Λίβανος; Σε τι βοηθά την ανθρωπότητα αυτή η καταστροφή του Λιβάνου;