Η πρωτοβουλία της «θετικής ατζέντας», η οποία σχεδιάζεται να επιταχύνει τις εµπορικές σχέσεις µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναµένεται να ενταθεί µε αµοιβαίες επισκέψεις και συµφωνίες συνεργασίας. «Η Τουρκία και η Ελλάδα επικεντρώθηκαν στον εµπορικό στόχο των 10 δισ. δολαρίων», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του οικονοµικού συντάκτη Mert Davut στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, όπου καταγράφονται τα κάτωθι: Η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες το τελευταίο διάστηµα έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πολλούς τοµείς, όπως το εµπόριο και ο τουρισµός, έχουν επικεντρωθεί στον στόχο της αύξησης του όγκου των εµπορικών συναλλαγών στα 10 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο ανταποκριτής του ΑΑ, η διαδικασία της «θετικής ατζέντας» που ξεκίνησε µεταξύ των δύο χωρών έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη συνεργασία σε πολλούς τοµείς, όπως η Υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισµός, οι τέχνες, ο τουρισµός, η οικονοµία και το εµπόριο.

Στα τέλη του 2023 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα για την 5η συνάντηση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας και, στη συνάντηση αυτή, που πραγµατοποιήθηκε µετά από 7 χρόνια διακοπής, τέθηκε ο στόχος της αύξησης του όγκου του εξωτερικού εµπορίου µεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Ενώ εντείνονται οι αµοιβαίες επισκέψεις και οι διαπραγµατεύσεις, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Τουρκία το 2024 και εξετάστηκαν οι ευκαιρίες συνεργασίας στους τοµείς του εµπορίου, της Υγείας και του πολιτισµού. Καθώς οι σχέσεις µεταξύ των µερών δείχνουν να βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, ο Μητσοτάκης αναµένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Απρίλιο και στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να διοργανωθεί συνάντηση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας.

Το εξωτερικό εµπόριο µεταξύ των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 1,8 δισ. δολάρια το 2020 σε 3,1 δισ. δολάρια για το 2021 και στα 3,3 δισ. δολάρια για το 2022. Το γεγονός ότι η αύξηση των εξαγωγών έγινε το 2023 και το 2024, όταν εντάθηκαν οι διαπραγµατεύσεις, κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ενώ οι εξαγωγές προς την Ελλάδα το 2023 είχαν προσεγγίσει τα 4,2 δισ. δολάρια, πέρυσι ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. δολάρια. Παρόλο που οι εισαγωγές της Τουρκίας από την Ελλάδα παρουσίασαν διακυµάνσεις την περίοδο 2020-2024, πέρυσι έκλεισαν στο επίπεδο των 1,4 δισ. δολαρίων. Με τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδηµίας COVID-19 στο διεθνές εµπόριο, ο όγκος του εξωτερικού εµπορίου µεταξύ των δύο χωρών µειώθηκε στα 3,1 δισ. δολάρια το 2020, ενώ ο αριθµός αυτός αυξήθηκε κατά τα επόµενα έτη.

Πέρυσι ο όγκος του εξωτερικού εµπορίου αυξήθηκε στα 6,2 δισ. δολάρια, φέρνοντας λίγο πιο κοντά τον στόχο των 10 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία διατήρησε την εξαγωγική της θέση έναντι της Ελλάδας, δίνοντας πλεόνασµα εξωτερικού εµπορίου περίπου 3,5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων το 2024.

Με την κινητοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων µετά την πανδηµία COVID-19, αυξήθηκαν και οι επισκέψεις Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία. Ο αριθµός των Ελλήνων τουριστών, που το 2020 είχε µειωθεί στους 136.305 κατά την περίοδο της πανδηµίας, το 2023 αυξήθηκε στους 686.480. Πέρυσι, ο αριθµός των τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αγγίζοντας τους 707.133.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»