Θα προχωρήσει ή όχι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου; Με βάση τα όσα µεταδίδονται από την Αθήνα, η ελλαδική πλευρά παρουσιάζεται αυτήν τη φορά αποφασισµένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου αυτού. Στην αντίπερα όχθη, µε βάση τα όσα µεταδίδονται από την Τουρκία, η κατοχική δύναµη διαµηνύει πως θα αντιδράσει, στην περίπτωση κατά την οποία θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασµού. Όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και η κάθε πλευρά θα αξιολογηθεί µε το πώς θα προχωρήσει στη συγκεκριµένη περίπτωση για το καλώδιο, που δεν είναι αποκοµµένη από τα όσα διαδραµατίζονται ευρύτερα στο Αιγαίον αλλά και στην Κύπρο.

Για την Ελλάδα, προφανώς και συνιστούν µονόδροµο τα επόµενα βήµατα. Είναι θέµα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωµάτων της, ενώ το έργο έχει και προδήλως οικονοµική διάσταση. ∆εν θα πρέπει, σε καµία περίπτωση, να είµαστε στο ίδιο έργο θεατές, όπως τον περασµένο Ιούλιο, όταν τα ερευνητικά σκάφη παρεµποδίστηκαν από την κατοχική δύναµη και η Αθήνα δεν αντέδρασε. Εάν επαναληφθεί σκηνικό Ιουλίου µε το καλώδιο, τότε θα είναι µια επιτυχία της Άγκυρας. Θα είναι εν πολλοίς επανάληψη της πρακτικής της επιβολής, της πολιτικής των κανονιοφόρων και της τουρκικής… λογικής πως «τίποτε δεν µπορεί να γίνει χωρίς τη συµµετοχή της» ή χωρίς τη δική της «άδεια». Τότε, σε αυτήν την περίπτωση, τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδος θα βρεθούν στα αζήτητα και η κατοχική Τουρκία θα επιβάλλει την επεκτατική της πολιτική. Και πρόκειται για ένα ζήτηµα, οικονοµικής δραστηριότητας στην ανοιχτή θάλασσα.

Το μεγάλο διακύβευμα

Είναι σαφές πως στο καλώδιο Great Sea Interconnector έχουν επενδυθεί πολλά και δεν είναι εύκολο να «παγώσει» το όλο έργο επειδή παρεµποδίζει η Τουρκία την υλοποίησή του. Έχουν επενδυθεί χρήµατα, που είναι πολλά. Την ίδια ώρα, διαµορφώθηκε και ένας σχεδιασµός, ο οποίος έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας µε βάση όσα υποστηρίζουν αυτοί που εκπόνησαν το όλο εγχείρηµα, στρατηγικό βάθος. Είναι ένα θέµα ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συµµετέχουν. Είναι γνωστό πως η Άγκυρα, αναµένοντας τα επόµενα βήµατα από ελλαδικής πλευράς, έσπευσε να προλάβει εξελίξεις. Υιοθετώντας την πάγια τακτική του εκφοβισµού και των απειλών, η κατοχική δύναµη έστειλε, διά διαρροών σε τουρκικά ΜΜΕ, συστηµένο µήνυµα προς την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι θα αντιδράσει σε «µονοµερή βήµατα (!) προκλητικά» προσθέτοντας ότι «θα προστατεύσει τα δικαιώµατά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Προηγήθηκαν, όπως είναι γνωστό, συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, πλην όµως δεν φαίνεται να προέκυψε συνεννόηση επί του θέµατος. Άλλωστε, θα ήταν λάθος η όποια συζήτηση, καθώς θα έστελνε λανθασµένα µηνύµατα στην Άγκυρα, η οποία θα µπορούσε -επειδή δεν είναι καλών προθέσεων- να θεωρήσει πως εγείροντας το θέµα η Αθήνα, ζητά την «άδεια της Άγκυρας» για να προχωρήσει. Η ελληνική πλευρά δεν µπορεί αυτήν τη φορά να κάνει πίσω µε το καλώδιο. Ενδεχοµένως, σε αυτήν τη φάση, µε όσα διαδραµατίζονται στην περιοχή, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα δεδοµένα να είναι πιο ευνοϊκά για να προχωρήσει η ελληνική πλευρά. Αλλά ανεξαρτήτως των όποιων συνθηκών, γεωπολιτικών δεδοµένων, για την Ελλάδα η επανέναρξη των ερευνών πρέπει να προχωρήσει χωρίς ενδοιασµούς και δεύτερες σκέψεις.

Αμφισβητήσεις

Να προχωρήσει κι εάν χρειαστεί τα ερευνητικά να συνοδεύονται από σκάφη του Πολεµικού Ναυτικού. Και να αντιδράσει εάν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει παράλληλες έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες επηρεάζουν τους σχεδιασµούς του καλωδίου Great Sea Interconnector. Το µήνυµα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η τουρκική συµπεριφορά αποτελεί εκδήλωση ενός νέο-οθωµανικού αναθεωρητισµού. Ενός ιδεολογήµατος, µεγαλεπήβολου σχεδίου, που θέλει την Τουρκία να είναι «περιφερειακή υπερδύναµη». Αυτή η συµπεριφορά δεν µπορεί να συνεχίζεται ανενόχλητα. Όταν η Άγκυρα εκλαµβάνει τη µη αντίδραση ως αδυναµία, τότε θα κλιµακώσει τις αµφισβητήσεις και θα προχωρήσει και στα επόµενα βήµατα, µέσα από τα οποία θα υλοποιούνται οι επεκτατικοί σχεδιασµοί της. Η ακραία ρητορική της κατοχικής δύναµης, η επίδειξη ισχύος, δεν µπορεί να παραµένει αναπάντητη, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Και από τα δύο κράτη µαζί.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή