Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, λαμβάνοντας το πενιχρό 4,7%. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, όχι απλώς επιστρέφει, αλλά μοιάζει να είναι ο μοναδικός εναλλακτικός πόλος απέναντι σε μια κυβέρνηση που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Αύριο θα γνωρίζουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρότι οι πάντες προεξοφλούν πως θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Έχει, ωστόσο, σημασία και στην αυριανή ψηφοφορία να προσέλθουν μαζικά οι ψηφοφόροι και η συμμετοχή να ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Είναι αριθμοί που θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του. Αυτό σε συνάρτηση με την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον όμορο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβει όλο το γήπεδο της Κεντροαριστεράς. Με την προϋπόθεση ότι από τις 14 Οκτωβρίου και μετά θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις στο επίπεδο του στελεχικού δυναμικού, στο επίπεδο των προγραμματικών επεξεργασιών αλλά και σε αυτό των συμμαχιών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει πως δεν είναι κόμμα ανάδελφο, πως έχει συνομιλητές, πως λειτουργεί και πάλι η διπλή ψυχή του, αυτή του κοινωνικού και συνάμα μεταρρυθμιστικού ΠΑΣΟΚ. Καμία από τις δύο ψυχές δεν πρέπει να απουσιάζει την επόμενη μέρα.

Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αξιοποιήσει μια σειρά από πρόσωπα. Πρέπει, πρωτίστως, να έχουν κεντρικό ρόλο οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής κούρσας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου. Τόσο ο Γερουλάνος όσο και η Διαμαντοπούλου απευθύνονται σε ακροατήρια που τα έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και τα οποία εν πολλοίς το είχαν εγκαταλείψει τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένου ότι ο κ. Γερουλάνος είναι βουλευτής, το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση της πρώην υπουργού σε θέσεις ευθύνης. Δεν αναφερθήκαμε στον κ. Δούκα, διότι αυτός θα πρέπει σε πρώτη φάση να αφιερωθεί στα καθήκοντά του στον Δήμο Αθηναίων και να κάνει μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει το τρωθέν προφίλ του.

Οι Αθηναίοι και γενικότερα οι κάτοικοι της Αττικής τού έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα την προηγούμενη Κυριακή. Μήνυμα που μόνο αδιάφορο δεν πρέπει να τον αφήσει. Έχει χρόνο μπροστά του να δείξει τι μπορεί να κάνει για την Αθήνα, χωρίς να αναζητά συνεχώς άλλοθι και δικαιολογίες. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, αρχίζει μια νέα σελίδα για το βιβλίο του ΠΑΣΟΚ, που στον πυρήνα της θα έχει την προοδευτική διακυβέρνηση. Διότι το ζητούμενο πλέον είναι να πείσει το ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί τον εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο. Μπορεί;

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή