Σταχυολογώ από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων. ΝΕΑ: «Νίκος Ανδρουλάκης. Μοίρασε ρόλους, ελέγχει το κόμμα έχει και γκρίνιες». Απογευματινή: «Νέα ομάδα κρούσης με Άννα και Γερουλάνο. Γκρίνια από τον Χάρη». Καθημερινή: «Ανασχηματισμός Ανδρουλάκη με πυρά Δούκα».

Παρότι δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δούκας (ξανα)τροφοδοτεί την εσωστρέφεια, όπως προκύπτει από το σύνολο των (δικαιολογημένων) δημοσιευμάτων για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ανδρουλάκη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε να κάνει διαρροή μέσω κύκλων-άλλο και τούτο να έχει κύκλους ο Χάρης-σύμφωνα με τους οποίους δεν του άρεσε η σύνθεση του Πολιτικού Κέντρου, δεν υπηρετεί την ενότητα, ενώ υποστήριξε ότι κακώς είναι μονοπρόσωπη η θέση του στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν του αρέσει δηλαδή η επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου γιατί θεωρεί ουσιαστικά πως είναι… δεξιά για τα δικά του πολιτικά γούστα.

Βέβαια, όταν αρθρογραφούσε υπέρ του παραμονές των δημοτικών εκλογών ήταν καλή και κεντροαριστερή. Όπως καλή και κεντροαριστερή ήταν όταν την έπαιρνε τηλέφωνο και της έλεγε πόσο σπουδαία είναι και πόσο την θαυμάζει προκειμένου να έχει τη στήριξή της στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Όσο τον παρακολουθώ αυτόν τον ένα χρόνο και ιδιαίτερα κατά την εσωκομματική περίοδο, τόσο αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Δούκας δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική. Απόρροια της γενικότερης άγνοιας ήταν άλλωστε και η αποκαρδιωτική του εμφάνιση στο debate.

Εκλέχτηκε δήμαρχος από ένα άθροισμα συμπτώσεων και ουσιαστικά πίστεψε, συνεπικουρούμενος από διάφορους κόλακες, ότι αυτές οι συμπτώσεις μπορεί να τον φτάσουν πρώτα στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρεμπιπτόντως, τα ίδια πίστευε από τη βάπτισή του ο Κασσελάκης και τώρα ψάχνει να βρει κόμμα μετά την έκπτωσή του.

Ο κ. Δούκας αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες, εξ ου και τα επαναλαμβανόμενα λάθη. Με αποκορύφωμα την χθεσινή επικριτική διαρροή. Προσπαθώντας να τον «διαβάσω», αρχίζω να πιστεύω ότι πλέον δεν ευθύνεται τόσο αυτός, μοιάζει να είναι πλήρως καθοδηγούμενος. Διάφοροι πικραμένοι ή δυσαρεστημένοι πιστεύουν ότι βρήκαν όχημα για να συνεχίσουν τη διαδρομή της μιζέριας. Και ο Δούκας, εν τη αφελεία του, τους το προσφέρει.

Μη αντιλαμβανόμενος ότι κάθε μέρα που περνάει σπαταλάει και τα τελευταία δράμια από το καύσιμό του. Για «βόλτα με το… καλάμι», έγραψε ο Γιώργος Παπαχρήστος στα σημερινά ΝΕΑ. Για τη «φιλοδοξία της καριερίστικης ανυπομονησίας», μίλησε ο Μιχάλης Τσιντσίνης στην σημερινή Καθημερινή.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ο κ. Ανδρουλάκης να τον είχε θέσει αυτομάτως εκτός του Πολιτικού Κέντρου. Αυτό θα είχε κάνει ο οποιοσδήποτε πρόεδρος οποιουδήποτε κόμματος αν εισέπραττε τέτοια συμπεριφορά με το καλημέρα.

Αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να δείχνει large, ίσως γιατί δεν αισθάνεται την παραμικρή απειλή από τον Δούκα. Κάνει λάθος. Δεν γίνεται ένα εξαιρετικά καλό κλίμα για το κόμμα του να χαλάει για το γινάτι του δημάρχου και των παρατρεχάμενών του. Πρέπει κάποια στιγμή ο Ανδρουλάκης να λειτουργήσει (και) παραδειγματικά. Δεν το έκανε στην πρώτη προεδρική θητεία του και το πλήρωσε ακριβά. Θα επαναλάβει τα ίδια λάθη;