O προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος πανηγυρίζει. Είτε είσαι αριστερός, είτε κεντρώος, είτε δεξιός, δεν μπορεί να μην χαίρεσαι για την ήττα των δυνάμεων της μισαλλοδοξίας, των υψωμένων τειχών, της αποστροφής στο διαφορετικό. Όλα όσα, δηλαδή, εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί η Μαρίν Λεπέν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πάρτι που έστησαν οι φίλοι του Μακρόν κυριαρχούσαν οι, επιστρέψτε μου τη λέξη, έγχρωμοι. Οι άνθρωποι που παραλίγο να νιώσουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα επειδή έχουν άλλο χρώμα στο δέρμα τους.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικές ήταν οι εικόνες με τα νέα παιδιά που κρατούσαν μαζί με τις σημαίες της Γαλλίας, αυτές της ενωμένης Ευρώπης. Ας πιστώσουμε στον νέο πρόεδρο ότι ήταν ο βασικός εκφραστής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ας πιστώσουμε στον νέο πρόεδρο πως καθ’ολη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν μπήκε στον πειρασμό του λαϊκισμού και των υποσχέσεων. Αντιθέτως.

Η Γαλλία ήταν και θα παραμείνει η ατμομηχανή των ιδεών της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους, του σεβασμού σε κάθε μορφής διαφορετικότητα. Αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα της κάλπης. Τα υπόλοιπα έχουμε όλο το χρόνο να τα συζητήσουμε και να διαφωνήσουμε. Προσώρας ας χαρούμε γιατί απόψε ηττήθηκε η ακροδεξιά και το μαύρο.