Η συννεφούλα της κεντροαριστεράς
Από την στιγμή που η κυρία Γεννηματά απάντησε με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για «προοδευτική συμπόρευση», το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Η συζήτηση φεύγει από τους ψιθύρους για υπόγεια συνεννόηση Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη και πηγαίνει στο πραγματικό επίδικο. Αν, δηλαδή, θα συγκροτηθεί, μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες, ένας σύγχρονος εκσυγχρονιστικός και ευρωπαϊκός φορέας.
Το τριήμερο θα παρελάσουν στο ΣΕΦ όλες οι προσωπικότητες και παράγοντες του χώρου. Από τους πολιτικούς ως τους τεχνοκράτες και τους επιστήμονες με αναφορές στην ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία και το προοδευτικό κέντρο.
Η παρουσία, ωστόσο, του πατριάρχη της κεντροαριστεράς Κώστα Σημίτη είναι αυτή που δεσπόζει. Εδώ και πολύ καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την ανησυχία του, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, αλλά γενικότερα στη χώρα. Διαβλέπει ότι θα έρθουν και άλλα πρόσθετα μέτρα, που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία στην ύφεση.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι κυριαρχούν στους πολίτες τα συναισθήματα της οργής και της απογοήτευσης. Ο κ. Σημίτης δεν πιστεύει στις μαγικές λύσεις, αλλά στην ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου και στην μεθοδικότητα της υλοποίησής του.
Επειδή, ωστόσο, μετά και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι ο μοναδικός statesman, κάθε του παρέμβαση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Έχω την αίσθηση πως και ο ίδιος έχει κουραστεί με τις ατέρμονες συζητήσεις. Το μόνο που δεν θέλει είναι να αναλώνεται σε ανούσιες ζυμώσεις. Ενδεχομένως η αποψινή του ομιλία να είναι από τις τελευταίες για τα εσωκομματικά ζητήματα.
Δεδομένου ότι στο ΣΕΦ θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα το άπαν σύμπαν, είναι μια χρυσή ευκαιρία να τον ακούσουν όλοι . Να τον ακούσουν να μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μεταρρυθμιστικού φορέα, ο οποίος, κατά τον κ. Σημίτη, πρέπει να γίνει τώρα! Δεν πιστεύει στις παρθενογενέσεις, αλλά στην ιστορικότητα των παρατάξεων. Ως εκ τούτου, το μείζον για τον πρώην πρωθυπουργό είναι να πάψουν οι δυνάμεις του χώρου να λειτουργούν με ανταγωνιστικούς όρους.
Κάτι μου λέει, πως ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι δυσάρεστος για κάποιους. Γιατί; Γιατί θα υποστηρίξει πως αν ο νέος φορέας δεν γίνει μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και με την παρουσία νέου πολιτικού προσωπικού, το πιθανότερο είναι πως θα αποτύχει. Ας ελπίσουμε ότι θα τον ακούσουν. Αλλιώς θα μπορούν να κάνουν την επανάστασή τους, ακούγοντας, απλώς την…συννεφούλα!