Πνεύμα Κουτσόγιωργα…
«Δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε»
Ιστορική έχει μείνει η φράση από τη δεκαετία του 1980, του πανίσχυρου τότε υπουργού Προεδρίας, Μένιου Κουτσόγιωργα: «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε».
Ο Κουτσόγιωργας είχε ξεχωρίσει για την οξύτητα στις συγκρούσεις του με την αξιωματική αντιπολίτευση της εποχής, τη ΝΔ, και θεωρείται ο εμπνευστής της στρατηγικής της πόλωσης και της έντονης αντιπαράθεσης με τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτές τις αλήστου μνήμης εποχές γυρίζει και πάλι το ρολόι του χρόνου. Και αυτό διότι η σημερινή ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και πολλοί υπουργοί, επιλέγουν ουσιαστικά να κάνουν πράξη τη χαρακτηριστική φράση του Κουτσόγιωργα.
Οπως και πολλά συστήματα εξουσίας, στο διάβα των δεκαετιών, ήταν αλλεργικά στην κριτική, έτσι και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί εχθρική ενέργεια όταν επισημαίνονται λάθη και παραλείψεις ή αναδεικνύονται «μαύρες τρύπες» της πολιτικής της. Η μη αποδοχή της κριτικής και οι ολομέτωπες, και εκτός ορίων πολλές φορές επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ, είτε στελεχών της αντιπολίτευσης, δεν αποτελούν καλό σημάδι για τη δημοκρατία. Πολλές φορές, τη συγκεκριμένη οδό έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν αρκετές κυβερνήσεις, είτε δεξιές είτε κεντρώες. Απλώς και σήμερα μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται αριστερή, ακολουθεί ίδιες μεθόδους, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη κριτική στα πεπραγμένα κυβερνήσεων είναι στοιχεία της δημοκρατίας.
Ας το κατανοήσουν και στο Μέγαρο Μαξίμου και σε κάποια υπουργεία που καταφεύγουν σε επιθέσεις εφ’ όλης της ύλης, πετούν λάσπη και σπιλώνουν υπολήψεις. Η δημοκρατία έχει μηχανισμούς αυτοάμυνας και όταν χρειάζεται ενεργοποιούνται, αυτόματα, «σχολάζουσες» δυνάμεις που υπερασπίζονται τους θεσμούς. Οι πολιτικοί και τα συστήματα εξουσίας οφείλουν να δέχονται την κριτική. Το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας», δεν αποτελεί καλό σύμβουλο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ορισμένα στελέχη της οποίας αδυνατούν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί μια αστική δημοκρατία δυτικού τύπου. Ας το κατανοήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην επιβεβαιωθεί η πρόσφατη επισήμανση του ακαδημαϊκού Γιώργου Δερτιλή: «Το επιχείρημα του συχωρεμένου Κουτσόγιωργα, “δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς’’, είτε σε φτωχούς ή αδύναμους απευθύνεται, είτε σε πλούσιους ή σε ισχυρούς, είναι λαμπρό δείγμα είτε δημαγωγίας, είτε αμάθειες και φασιστοειδούς νοοτροπίας». Στο χέρι του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διορθωθούν!