Ο… Λίνεκερ και το χρέος
Με τις ευχές και τις επιθυμίες δεν γίνεται πολιτική και πολλές φορές ακόμα και οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται από τα συστήματα εξουσίας είναι κακός σύμβουλος
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και γνωστός για τα «παναθηναϊκά» του αισθήματα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει χρόνια να χαρεί πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, αλλά η αντίληψη που έχει ο Αλ. Τσίπρας για την κυβέρνησή του και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι ότι έχει κατακτήσει ουσιαστικά πρωτάθλημα. Είναι, όμως, έτσι;
Πολλοί αμφιβάλλουν και απλώς υπάρχει διχασμός για το τελικό σκορ μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «καταφέραμε να πάρουμε για πρώτη φορά μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός, αλλά με σκορ θετικό». Το πώς εννοεί το θετικό σκορ ο πρωθυπουργός είναι μεγάλη συζήτηση, αν και δίνει έμφαση στα αντίμετρα. Με ποδοσφαιρικούς όρους, ο διαιτητής δεν έχει σφυρίξει ακόμα τη λήξη στο ματς της αξιολόγησης. Μπορεί να επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος έως τον… τελικό. Αυτός σίγουρα δεν θα είναι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και προφανώς μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ στις 3 Ιουνίου.
Με τις ευχές και τις επιθυμίες δεν γίνεται πολιτική και πολλές φορές ακόμα και οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται από τα συστήματα εξουσίας είναι κακός σύμβουλος. Το ζήτημα του χρέους είναι ακόμα ανοικτό, όσο κι αν η κυβέρνηση καλλιεργεί υπερπροσδοκίες για… άνωθεν παρεμβάσεις. Για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου είναι στη μέση μιας διαμάχης ΔΝΤ και Βερολίνου. Και, όπως λένε οι πιο μυημένοι, στην παρούσα φάση το μόνο που θα κερδίσει η κυβέρνηση θα είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα εξομάλυνσης του χρέους τα οποία θα επιτρέπουν μικρή ελάφρυνσή του, στα όρια του 10% του ΑΕΠ. Η συνολικότερη ρύθμισή του θα τελεί από τον όρο πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της αποκατάστασης συνθηκών σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Επί της ουσίας, το κλειδί στη σύγκρουση ΔΝΤ και γερμανικής πλευράς το έχει και πάλι το Βερολίνο. Γιατί και στην περίπτωση του Αλ. Τσίπρα ενδεχομένως να ισχύει -αν και όλοι το απεύχονται- η θεωρία του Γκάρι Λίνεκερ (πέρυσι την αναθεώρησε), ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, όπου 22 παίκτες κλοτσάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».