Σενάρια από το μέλλον
Η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις που προέβαλαν οι πιστωτές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές με τη στρατηγική του ότι δεν έχει γραμμή απόκλισης από τις ντιρεκτίβες του ευρωπαϊκού οικονομικού διευθυντηρίου.
Πριν υπογράψει τη συμφωνία με τους πιστωτές, έθεσε προαπαιτούμενο για την εφαρμογή των περιοριστικών δημοσιονομικών και ασφαλιστικών μέτρων λιτότητας την υιοθέτηση δράσεων για τη μεσοπρόθεσμη - μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Η εκτίμηση σε πολλούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών είναι ότι, με βάση και όσα έχουν πληροφορηθεί από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να εφαρμόσει από τις αρχές του 2018 τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που θα ψηφίσει, εάν προηγουμένως δεν έχουν αποδεχθεί οι πιστωτές εκείνες τις απαραίτητες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που θα αναδιαρθρώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Αυτή την απαίτηση της ελληνικής πλευράς το ευρωπαϊκό οικονομικό διευθυντήριο την παραπέμπει με κατηγορηματικό τρόπο σε μεταγενέστερο χρόνο -καλοκαίρι 2018- και αφού πρώτα όμως έχει λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματά του, δηλαδή σε χρόνο που θα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα περιοριστικά, δημοσιονομικά και ασφαλιστικά, μέτρα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει την εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Αρα είναι ανοικτό εκ μέρους της συμπαράταξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ζήτημα της εφαρμογής των περιοριστικών, δημοσιονομικών και ασφαλιστικών, μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτό διότι η εφαρμογή τους, παρά τα όσα προπαγανδίζονται για τα αντίμετρα, θα οδηγήσει στη δημοσκοπική, ιδεολογική, πολιτική και εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και θα δοθεί καίριο πλήγμα και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ολα τα σενάρια πρέπει να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής Τσίπρα για να μειωθεί σημαντικά ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η επόμενη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Εξάλλου, τον Μάιο του 2019 θα διενεργηθούν στην Ελλάδα ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές), ενώ πριν από τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους πρέπει να εκλεγεί από τη Βουλή, με 180 ψήφους κατ’ ελάχιστον, ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σενάρια μελλοντικών διεργασιών!