«Μπακαλίστικο» πλεόνασμα
Νωρίς χθες το πρωί έφθασε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από δημόσια υπηρεσία επαρχιακής πόλης.
Ο υπάλληλος σημείωνε ότι στην υπηρεσία που εργάζεται και η οποία είναι κομβικής σημασίας, δεν υπάρχει ούτε χαρτί για εκτύπωση. «Έτσι βγάζω και εγώ πλεονάσματα» υπογράμμιζε ο υπάλληλος και συμπλήρωνε ότι από την αρχή του έτους, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε κάποιες υπηρεσίες, παρά μόνο το ενοίκιο. Με αφορμή το συγκεκριμένο μήνυμα διαπίστωσα, με μια μικρή έρευνα, ότι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Δεν το λέει η αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει ως πραγματικότητα που την γνωρίζουν και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου «πανηγυρίζουν» για το πλεόνασμα.
Τα μειωμένα κονδύλια έχουν επηρεάσει τη λειτουργία πολλών κεντρικών δομών του κρατικού μηχανισμού. Και δεν είναι μόνο το χαρτί για εκτύπωση που δεν υπάρχει σε υπηρεσίες, αλλά, ακόμα πιο σοβαρές ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Π.χ. η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία είναι χαρακτηριστική με τα υλικά που λείπουν από διάφορα τμήματα. Η επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξ αρχής στόχος της τρόικας από την κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2010. Έγινε το φετίχ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για να ακολουθήσει και η σημερινή κυβέρνηση που ομνύει…«πίστη και αφοσίωση» στο…«Άγιο Δισκοπότηρο» της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πιστωτές ήθελαν να παρουσιαστεί μια επιτυχία του προγράμματος, το οποίο απέτυχε σε πάρα πολλά σημεία, ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιδίωκαν, όπως και η σημερινή, να αξιοποιήσουν τα υψηλά πλεονάσματα για να κερδίζουν μια καλή λύση για το χρέος.
Ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης εισηγητής επί της συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών, είπε χθες στην Βουλή, ότι δεν ξέρει οικονομικά και όσα γνωρίζει είναι μπακαλίστικα. Στην περίπτωση της Ελλάδας για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα δεν χρειάζεται κανείς να έχει ειδικές οικονομικές γνώσεις: κόψανε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, δεν έχουν επιστραφεί φόροι, παραμένουν οι απλήρωτες οφειλές του δημοσίου, δεν δίνονται επιδόματα.
Αυξάνονται οι φόροι –άμεσοι και έμμεσοι- και άρα τα έσοδα, συνεχίζονται τα capital controls, καθυστερεί σημαντικά η απόδοση συντάξεων, κ.α. Το αρνητικό είναι ότι πολλά από τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα πάνε για τα περίφημα αντίμετρα, αλλά για την καταβολή τόκων του χρέους.
Μπακάλικη λογιστική… «Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι…» που λέει και ο θυμόσοφος λαός.