Τα δαιμόνια της τρομοκρατίας
Ποιον ευνοούν αυτή η αναταραχή και η αναζωπύρωση θεωριών για νέες ή παλαιές ομάδες τρομοκρατών
«Συμβαίνουν πολλά τούτον τον καιρό στον κόσμο και θα συμβούν και άλλα» είχε πει πριν περίπου έναν χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός και επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής. Αυτό το έλεγε σε τακτικούς συνομιλητές του για την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα ανά τον πλανήτη και παράλληλα δεν έκρυβε την ανησυχία του για τα μελλούμενα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Προφανώς, ο ίδιος δεν περίμενε μια δολοφονική επίθεση, όπως αυτή που έγινε χθες εναντίον του. Εξάλλου, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου είχε να γίνει δολοφονική επίθεση σε νυν ή πρώην πρωθυπουργό.
Ο Λ. Παπαδήμος έβλεπε, όμως, εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά γενικά όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής. Σε καθεστώς ανασφάλειας τίθεται από χθες το απόγευμα και πάλι η Ελλάδα, σε μια εποχή κατά την οποία στη χώρα έπρεπε να επικρατεί ηρεμία και ασφάλεια. Η ένοπλη βία είναι παρούσα, ο κύκλος της τρομοκρατίας συνεχίζεται και η παράφρων μεταβλητή του αίματος ενεργοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που δίνει μάχη να βγει από τον μνημονιακό λαβύρινθο. Μόνο να δει κανείς τα διεθνή ΜΜΕ και το πώς παρουσιάζεται το θέμα θα κατανοήσει πολλά.
Το ερώτημα είναι ποιον ευνοούν αυτή η αναταραχή και η αναζωπύρωση θεωριών για νέες ή παλαιές ομάδες τρομοκρατών. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μέσω των «εργαλείων» και των θεωριών της συμβατικής πολιτικής και της κοινωνιολογικής ανάλυσης. Ο νέος κύκλος των τρομοκρατικών κτυπημάτων που άνοιξε χθες το απόγευμα αλλάζει πολλά: ατζέντες, οικονομικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς, στρατηγικές και προγραμματισμούς. Ανατρέπονται υφιστάμενα δεδομένα και ουδείς μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Η χώρα εισήλθε σε μια νέα «σκοτεινή περίοδο» μετά την επικίνδυνη και εχθρική επίθεση όχι απλώς στον Λ. Παπαδήμο και στους συνοδούς του, αλλά στην ίδια τη Δημοκρατία.
Θα είναι λάθος να αντιμετωπιστεί μόνο με αστυνομικά μέτρα η σύγχρονη τρομοκρατία. Πρώτα πρέπει να ηττηθεί πολιτικά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Και, κυρίως, να κατανοήσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι το μπουκάλι άνοιξε και τα δαιμόνια της τρομοκρατίας βγήκαν και πάλι. Χρέος του πολιτικού συστήματος να κλείσει το μπουκάλι με τα δαιμόνια μια και καλή.
Από την Ελευθερία του Τύπου